Το «μπαλάκι» στο Eurogroup έριξε η Σύνοδος Κορυφής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «μπαλάκι» στο Eurogroup έριξε η Σύνοδος Κορυφής
Η Σύνοδος έδωσε περιθώριο δύο εβδομάδων στους υπουργούς Οικονομικών για να καταθέσουν τις προτάσεις τους στα πλαίσια του Eurogroup

Στο Eurogroup ανέθεσαν οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης το έργο της εύρεσης και κατάθεσης προτάσεων για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού, δίνοντάς τους χρονικό περιθώριο δύο εβδομάδων.

Σε μια θυελλώδη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης δεν κατέληξαν σε ουσιαστικό «λευκό καπνό» ως προς τη λήψη οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Από την άλλη, έστω και την τελευταία στιγμή κατέληξαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο αναφέρει πως η Σύνοδος αποφάσισε να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών τις επόμενες δυο εβδομάδες στο Eurogroup, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι παραπάνω από τους οι ηγέτες των κρατών.

Μεταξύ άλλων, το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει πως «καταγράφουμε την πρόοδο που σημείωσε το Eurogroup. Σε αυτό το στάδιο καλούμε το Eurogroup να παρουσιάσει προτάσεις σε εμάς εντός δύο εβδομάδων. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν την άνευ προηγουμένου φύση του σοκ από τον κορωνοϊό που πλήττει όλες τις χώρες μας και οι οποίες εντατικοποιηθούν, εάν χρειαστεί, με περαιτέρω ενέργειες , προκειμένου να δοθεί ολοκληρωμένη απάντηση».

Είναι το επίμαχο εδάφιο το οποίο η Ιταλία μπλόκαρε μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, καθώς δεν συμφωνούσε με την προηγούμενη διατύπωση, ενώ έντονες αντιδράσεις είχε εκφράσει και η Ισπανία.

Σημειώνεται πως οι 9 χώρες του Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας πίεσαν προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Ωστόσο τόσο η Γερμανία, όσο και οι χώρες που ακολουθούν την γραμμή της Άνγκελα Μέρκελ (Αυστρία, Ελβετία, και άλλες βόριες χώρες) δεν άφησαν περιθώρια για την έκδοση κοινού χρέους, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Με τις χώρες που πλήττονται από τον κορονοϊό όπως η Ιταλία και Ισπανία να πιέζουν με κάθε μέσο προς την ανάγκη του ευρωομολόγου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έβαλε το «όπλο» στο τραπέζι λέγοντας πως «μέσα σε 10 μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας». Με αυτό τον τρόπο απειλείται η ύπαρξη της Ευρωζώνης, με τα χρονικά περιθώρια να πιέζουν όλους.

Στη γραμμή των 9 χωρών συνασπίστηκε και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για έκδοση ευρωομολόγων, προειδοποιώντας ότι η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια κρίση «επικών» διαστάσεων.

Η ίδια πρότεινε τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων και πιστωτικών γραμμών από τον ESM, ρευστότητα από την ΕΤΕπ και έκδοση ευρωομολόγων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider