Τι σημαίνει η απόφαση Τραμπ να απαγορεύσει τα ταξίδια από την Ευρώπη στις ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σημαίνει η απόφαση Τραμπ να απαγορεύσει τα ταξίδια από την Ευρώπη στις ΗΠΑ
Πώς ερμηνεύεται η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για το εμπάργκο στην Ευρώπη. Χρήσιμος οδηγός.

Αιφνιδίασε τους πάντες ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με την ανακοίνωσή του πως απαγορεύει όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, για διάστημα τριάντα ημερών και με σκοπό την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού, λίγες μόλις ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πως ο ιός έχει γίνει πανδημία.

«Για να εμποδιστούν νέα κρούσματα να διεισδύσουν στη χώρα μας, πρόκειται να αναστείλω όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για τις επόμενες 30 ημέρες», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου χθες βράδυ.

Πότε θα τεθεί σε ισχύ η απόφαση Τραμπ

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή στις 00:00 τοπική ώρα (06:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας).

Ποιοι επηρεάζονται από την απόφαση Τραμπ

Το «εμπάργκο» που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος σε όλα τα ταξίδια των Ευρωπαίων προς τις ΗΠΑ σηματοδοτεί την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από 26 ευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν στη Συνθήκη Σένγκεν, όπως: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία.

Πόσο θα διαρκέσει η απαγόρευση;

Η απαγόρευση θα έχει ισχύ για 30 ημέρες, ωστόσο, όπως κατέστησε σαφές ο Ντόναλντ Τραμπ, ο χρόνος θα δείξει πως θα προχωρήσουν οι εξελίξεις.

Ποιοι εξαιρούνται από το «εμπάργκο»;

Από την απαγόρευση εξαιρούνται πολίτες των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους, που όμως θα πρέπει να υποβάλλονται προηγουμένως σε εξετάσεις.

Από την απόφαση εξαιρούνται επίσης όλες οι χώρες που δεν ανήκουν στη Συνθήκη Σένγκεν, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Κροατία, η Κύπρος, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Γιατί ο Τραμπ επέβαλε απαγόρευση στα ταξίδια;

Το «εμπάργκο» του Αμερικανού προέδρου έχει στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού και την αποφυγή της περαιτέρω μετάδοσής του σε αμερικανικό έδαφος.

Ποια είναι η αντίδραση των Ευρωπαίων;

Προσπάθειες για «να αποφύγει» τις οικονομικές επιπτώσεις της απαγόρευσης των ταξιδιών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, θα καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «αξιολογήσει» σήμερα την κατάσταση για να προσπαθήσει «να αποφύγει» τις οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει για τριάντα ημέρες τα ταξίδια από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.

«Μετά την απαγόρευση των ταξιδιών που ανακοινώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση σήμερα», ανέφερε ο Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Η οικονομική αναταραχή πρέπει αποφευχθεί», πρόσθεσε ο Μισέλ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου ότι απαγορεύει για τριάντα ημέρες η είσοδος στην επικράτεια των ΗΠΑ στους ταξιδιώτες από την Ευρώπη, για να αποφευχθεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider