«Πιθανό» το αίτημα ασύλου στη Γαλλία από τον Τζούλιαν Ασάνζ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πιθανό» το αίτημα ασύλου στη Γαλλία από τον Τζούλιαν Ασάνζ
Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να ζητήσει άσυλο στη Γαλλία, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Ανοιχτό είναι το σενάριο να ζητήσει άσυλο στη Γαλλία, ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος κρατείται σε βρετανική φυλακή και απειλείται με απέλαση στις ΗΠΑ όπου κατηγορείται για κατασκοπεία.

Σε συνέντευξη του στο ραδιοσταθμό Europe 1, ο δικηγόρος του Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, δήλωσε ότι η νομική ομάδα του Ασάνζ θα έρθει σε επαφή με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να προχωρήσει την υπόθεση για την χορήγηση ασύλου στον Ασάνζ στη Γαλλία.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ επισήμαναν ότι το αίτημά του για τη χορήγηση ασύλου «δεν είναι ένα συνηθισμένο αίτημα» διότι ο Ασάνζ δεν βρίσκεται σε γαλλικό έδαφος, όμως έχει δηλώσει ότι το μικρότερο παιδί του και η μητέρα του παιδιού είναι Γάλλοι υπήκοοι.

Ο Ντιπόν-Μορετί σημείωσε ότι το αίτημα χορήγησης ασύλου στη Γαλλία θα στηριχθεί σε ανθρωπιστικούς λόγους και λόγους υγείας, επιχειρηματολογώντας ότι ο Ασάνζ παρουσιάζει σημάδια «ψυχολογικού βασανισμού».

«Το Άρθρο 53 του Συντάγματός μας επιτρέπει επίσης στη Γαλλία να δώσει άσυλο σε έναν άνδρα που απειλείται εξαιτίας της ελευθερίας του της έκφρασης», δήλωσε ο δικηγόρος στον Europe 1.

Βγήκε από την απομόνωση

Εκτός απομόνωσης και με βελτιωμένη κατάσταση υγείας βρίσκεται πλέον ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του, Κρίστιν Χράφνσον.

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του αφού ο ίδιος εμφανίστηκε σε σύγχυση κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας τον Οκτώβριο, πασχίζοντας να θυμηθεί την ηλικία του και υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να σκεφθεί λογικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider