Βγήκε από την απομόνωση ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βγήκε από την απομόνωση ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ
Ήπια βελτίωση καταγράφει η υγεία του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του Wikileaks, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον σε απομόνωση στη φυλακή.

Εκτός απομόνωσης και με βελτιωμένη κατάσταση υγείας βρίσκεται ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του, Κρίστιν Χράφνσον.

Ο 48χρονος Ασάνζ, που κρατείται σε φυλακή στο Λονδίνο, μάχεται κατά του αιτήματος έκδοσής του από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων συνομωσία για υποκλοπές από κυβερνητικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παραβίασης του νόμου περί κατασκοπείας.

Ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του

Οι υποστηρικτές του έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του αφού ο ίδιος εμφανίστηκε σε σύγχυση κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας τον Οκτώβριο, πασχίζοντας να θυμηθεί την ηλικία του και υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να σκεφθεί λογικά.

Ο πατέρας του Τζον Σίπτον δήλωσε ότι ο παρατεταμένος εγκλεισμός του Ασάνζ έχει προκαλέσει βλάβες στην υγεία του. «Το αδιάκοπο άγχος που βιώνει ο Τζούλιαν εδώ και 10 χρόνια έχει πραγματικά επιβλαβείς επιπτώσεις», δήλωσε σήμερα στην τηλεόραση του BBC. «Φαντάζομαι ότι θα ανησυχεί πραγματικά διότι το να σταλεί στις ΗΠΑ είναι θανατική καταδίκη».

Ο γεννημένος στην Αυστραλία Ασάνζ απασχόλησε τα διεθνή πρωτοσέλιδα στις αρχές του 2010 όταν ο ιστότοπος WikiLeaks δημοσιοποίησε ένα απόρρητο στρατιωτικό βίντεο των ΗΠΑ που έδειχνε μια επίθεση με ελικόπτερα Απάτσι το 2007 που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο δώδεκα ανθρώπων στη Βαγδάτη, περιλαμβανομένων δύο μελών του προσωπικού του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Αργότερα, ο ιστότοπος προκάλεσε την οργή της Ουάσινγκτον, δημοσιοποιώντας απόρρητα έγγραφα και τηλεγραφήματα από πρεσβείες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider