Δεν θα εκδοθεί σε χώρα όπου κινδυνεύει με θανατική ποινή ο Τζούλιαν Ασάνζ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν θα εκδοθεί σε χώρα όπου κινδυνεύει με θανατική ποινή ο Τζούλιαν Ασάνζ
Ο Ασάνζ κατηγορείται για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, που ζητούν την έκδοσή του για να τον προσαγάγουν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Δεν θα εκδοθεί σε χώρα όπου θα μπορούσε να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου ο Αυστραλός ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, διαβεβαίωσε ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Άλαν Ντάνκαν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον Ισημερινό.

Αυτός είναι «ένας θεμελιώδης όρος της συμφωνίας την οποία είχαμε συνάψει, ότι δεν θα επιτρέψουμε να εκδοθεί σε κάποια χώρα όπου θα μπορούσε να κινδυνεύσει να του επιβληθεί η θανατική ποινή. Αυτή η εγγύηση παραμένει σταθερή», είπε ο Βρετανός υφυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Κίτο.

Ο Ασάνζ κατηγορείται για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, που ζητούν την έκδοσή του για να τον προσαγάγουν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Η ακρόαση για να εξεταστεί το αίτημα προγραμματίζεται να γίνει τον Φεβρουάριο του 2020 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού διαβεβαίωσε ότι έλαβε γραπτώς εγγυήσεις από το Λονδίνο, όταν απέσυρε το άσυλο του Αυστραλού, ότι δεν θα εκδιδόταν σε χώρα όπου θα διέτρεχε κίνδυνο να υποστεί βασανιστήρια ή να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου.

Πρόσφυγας για σχεδόν επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου του είχε χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, ο Ασάνζ συνελήφθη την 11η Απριλίου από τη βρετανική αστυνομία μέσα στην πρεσβεία, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, πως η αμερικανική δικαιοσύνη εγκρίνει την επιβολή της ποινής του θανάτου και στα εγκλήματα τα οποία την επισύρουν συμπεριλαμβάνεται η κατασκοπεία, κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή (Death Penalty Information Center).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider