Έτοιμη να απαντήσει η ΕΕ σε αμερικανικούς δασμούς δηλώνει η Γερμανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έτοιμη να απαντήσει η ΕΕ σε αμερικανικούς δασμούς δηλώνει η Γερμανία
Η Χάμπερ τόνισε πως η ΕΕ θα απαντήσει με την «ίδια διάσταση, στο ίδιο πνεύμα απέναντι στις ΗΠΑ».

Μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το ίδιο οικονομικά ισχυρή όσο οι ΗΠΑ και θα απαντήσει σε κάθε επιβολή περαιτέρω αμερικανικών δασμών, επιβάλλοντας δικούς της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, έστειλε την Τετάρτη η Γερμανίδα πρέσβης στις ΗΠΑ, Έμιλι Χάμπερ.

Από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε νωρίτερα σήμερα τις απειλές του για επιβολή δασμών 25% στα αυτοκίνητα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με το μπλοκ.

Η Χάμπερ τόνισε σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Στρατηγικής και Διεθνών Σπουδών πως η ΕΕ θα απαντήσει με την «ίδια διάσταση, στο ίδιο πνεύμα».

Ο Γάλλος πρέσβης Φιλίπ Ετιέν είπε στην ίδια εκδήλωση πως η ΕΕ πιέζει για λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων στις αντιπαραθέσεις με την Ουάσινγκτον για τις επιδοτήσεις αεροσκαφών και τη φορολόγηση στις ψηφιακές υπηρεσίες, προειδοποιώντας πως οι δασμοί σε μια λογική ‘οφθαλμός αντί οφθαλμού’ θα βλάψουν και τις δύο οικονομίες.

«Δεν είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε μια κλιμάκωση δασμών», δήλωσε.

Από το Νταβός, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιθανή εντός «μερικών εβδομάδων».

Βήμα πίσω από Γαλλία

Σε ένα κοινό πλαίσιο αναφορικά με τα εμπορικά θέματα φαίνεται να συγκλίνουν Γαλλία και ΗΠΑ, ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση της έντασης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ διαβεβαίωσε την Τετάρτη, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν, ότι Παρίσι και Ουάσινγκτον κατέληξαν σε ένα «κοινό πλαίσιο» αναφορικά με το γαλλικό σχέδιο επιβολής φόρου στους κολοσσούς του διαδικτύου, μια πρόταση που βρίσκει αντίθετες τις ΗΠΑ.

«Η Γαλλία είναι έτοιμη να αναβάλει την καταβολή του ψηφιακού φόρου για τον Δεκέμβριο του 2020» και «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναστείλουν τις κυρώσεις» που απειλούσαν ότι θα επιβάλουν στα γαλλικά προϊόντα, είπε ο Γάλλος υπουργός στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός.

«Η Γαλλία δεν θα δεχτεί ούτε να ακυρώσει ούτε να αναστείλει τον φόρο αυτόν εφόσον δεν υπάρξει μια διεθνής λύση», πρόσθεσε ωστόσο ο Λε Μερ. «Απομένει να συμφωνήσουμε σε μια κοινή βάση εργασίας» με τις ΗΠΑ ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τόσο για τον διεθνή φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες, όσο και για την επιβολή ενός ελάχιστου φόρου στις επιχειρήσεις.

Ο Λε Μερ είπε επίσης ότι θα ξανασυναντηθεί αύριο με τον Μνούτσιν για να συζητήσουν αυτό το «ουδόλως αμελητέο» θέμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider