Συναγερμός και στις ΗΠΑ: Εντοπίστηκε κρούσμα κοροναϊού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συναγερμός και στις ΗΠΑ: Εντοπίστηκε κρούσμα κοροναϊού
Πρόκειται για πολίτη που πρόσφατα ταξίδεψε στην Κίνα.

Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για πολίτη που πρόσφατα ταξίδεψε στην Κίνα.

Η επιδημία ξεκίνησε από την Ουχάν της κεντρικής Κίνας. Κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης στο Πεκίνο, τη Σαγκάη, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία.

Ο νέος ιός ανήκει στη κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις.

Ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα από άλλους κοροναϊούς όπως ο ιός MERS-CoV.

Αναμένονται περισσότερα κρούσματα

Το CDC ανέφερε ότι αναμένει να δει στις ΗΠΑ περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Όπως επισημαίνει, έχει αναπτύξει ένα νέο τεστ, το οποίο επέτρεψε την ταυτοποίηση της παρουσίας του ιού σε έναν επιβάτη που ταξίδευε από την Κίνα στο Σιάτλ και σχεδιάζει να διευρύνει τους ελέγχους στα αεροδρόμια της Ατλάντα και του Σικάγο.

Σύμφωνα με το CDC, πρόκειται για έναν 30χρονο άνδρα που νοσηλεύεται στο Έβερετ, κοντά στο Σιάτλ.

Το πρόσωπο αυτό, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν αποκαλυφθεί, δεν είχε επισκεφθεί καμία από τις αγορές απ’ όπου προήλθαν πολλά κρούσματα στην Ουχάν της Κίνας, όμως είχε μονάχα πάει στην περιοχή, δήλωσε η Νάνσι Μεσόνιερ, η διευθύντρια του Κέντρου Αναπνευστικών Ασθενειών του CDC, σε μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Ο άνδρας έφθασε στο αεροδρόμιο του Σιάτλ τη 15η Ιανουαρίου με πτήση με ανταπόκριση από την Ουχάν. Δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα κατά την άφιξή του, όμως επικοινώνησε ο ίδιος με τις υπηρεσίες υγείας την Κυριακή μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων. Ένα δείγμα που εστάλη στο CDC επέτρεψε χθες την επιβεβαίωση ότι είχε μολυνθεί από τον νέο ιό, περιέγραψε ο Σκοτ Λιντκουίστ, επιδημιολόγος της πολιτείας της Ουάσιγκτον.

«Συνεργάζεται πλήρως» επιβεβαίωσαν οι αρχές. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Providence Regional Medical Center στο Έβερετ. Η κλινική κατάστασή του είναι καλή, διαβεβαίωσε ο Κρις Σπάιτερς, ο υπεύθυνος των υγειονομικών αρχών της κομητείας του Σνόχορνις, βόρεια του Σιάτλ.

Συναγερμός και στην Ελλάδα

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται και στη χώρα μας ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιος Υγείας, που πραγματοποίησε την Τρίτη σύσκεψη για την εμφάνιση του νέου ιού.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται επί ποδός ελέγχοντας την ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών ενώ παράλληλα έχουν εκδώσει οδηγίες για πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κίνα ή έρχονται από εκεί. Οι Αρχές καλούν όσους επιστρέφουν από την Κίνα ή βρίσκονταν εκεί τις τελευταίες 14 ημέρες και έχουν παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετός, να επισκεφτούν άμεσα γιατρό ώστε να εξεταστούν.

Σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ είναι καθησυχαστικοί, υπογραμμίζοντας πως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θεωρεί πως η εξάπλωση του συγκεκριμένου κοροναϊού στην Ευρώπη δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να συντελεστεί και έτσι ο κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλος.

Όπως εξηγούν ο κοροναϊος ναι μεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ωστόσο η μετάδοσή του δεν είναι τόσο εύκολο να σημειωθεί στην Ελλάδα ειδικότερα αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την κινέζικη πόλη, όπου καταγράφονται τα κρούσματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider