«Έπεσαν» οι υπογραφές για την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Έπεσαν» οι υπογραφές για την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας
«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ιστορικό βήμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ως ιστορική χαρακτήρισε την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, ο οποίος υπήρξε ο βασικός διαπραγματευτής της Κίνας.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ιστορικό βήμα, ένα βήμα που δεν είχαμε κάνει ποτέ με την Κίνα, για μια δίκαιη και αμοιβαία εμπορική συμφωνία» μεταξύ των δύο πλευρών», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την άφιξή του στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, μαζί με τον Λιου Χε, για την τελετή της υπογραφής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα την Κίνα.

Ωστόσο όπως επισημαίνουν διεθνή μέσα οι ΗΠΑ ενδέχεται να διατηρήσουν τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα μιας και πιθανότατα θα ξεμείνουν από «εργαλεία» αντιμετώπισης νέων αντιπαραθέσεων με την Κίνα. Μόλις ολοκληρωθεί η «δεύτερη φάση» της συμφωνίας τότε θα άρουμε τους δασμούς, υπογράμμισε.

Ο Τραμπ σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις για τη «δεύτερη φάση» θα ξεκινήσουν σύντομα, ενώ όπως επεσήμανε η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών περιλαμβάνει ισχυρές δεσμεύσεις όσον αγορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Λιού Χε: Συμφωνία win-win με τις ΗΠΑ

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιού Χε, αναφερόμενος τόνισε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα καθώς αποτελεί μια συμφωνία win-win (κερδίζουν και επωφελούνται και οι δύο πλευρές) για το διεθνές εμπόριο.

Φωτογραφία: Getty Images/ Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.