ΗΠΑ κατά Γαλλίας: Απειλούν με νέους φόρους αξίας 2,4 δισ. δολαρίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ κατά Γαλλίας: Απειλούν με νέους φόρους αξίας 2,4 δισ. δολαρίων
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απειλεί να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς 100% σε εισαγόμενα αγαθά από τη Γαλλία αξίας 2,4 δισ. δολαρίων.

Νέους δασμούς έως και 100% στα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από τη Γαλλία, απειλεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το σενάριο να επιβάλλει επιπρόσθετους φόρους αξίας 2,4 δισ. δολαρίων το χρόνο, σε αντίποινα για την επιβολή του φόρου GAFA, του φόρου που επιβάλλει η Γαλλία σε κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών υπηρεσιών. Καθώς, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο φόρος αυτός επιβαρύνει αθέμιτα και «ασυνήθιστα» τις αμερικανικές εταιρείες.

Σύμφωνα με το Business Insider, στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον αναμένεται να μπουν εισαγόμενη γαλλική σαμπάνια, τυριά, τσάντες και άλλα είδη, διασαφηνίζεται σε ανακοίνωση των υπηρεσιών του αμερικανού αντιπροσώπου για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

Όπως αναφέρεται, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο γαλλικός φόρος, που είναι γνωστός με το ακρώνυμο GAFA (τα αρχικά γράμματα των διακριτικών τίτλων των εταιρειών Google, Amazon, Facebook και Apple), είναι «ασυνεπής με τις βασικές αρχές της διεθνούς φορολογικής πολιτικής και ασυνήθιστα επιβαρυντικός για τις εταιρείες των ΗΠΑ που αφορά».

Κατά την ανακοίνωση των υπηρεσιών του Λάιτχαϊζερ, η αμερικανική κυβέρνηση ίσως διενεργήσει παρόμοιες έρευνες για τους φόρους που έχουν επιβάλλει ή σκοπεύουν να επιβάλλουν στις ψηφιακές υπηρεσίες οι αρχές της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Τουρκίας.

Γαλλία: Οι απειλές των ΗΠΑ είναι απαράδεκτες

Οι απειλές των ΗΠΑ για την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε γαλλικά προϊόντα είναι «απαράδεκτες» και η ΕΕ προτίθεται να απαντήσει, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Στην περίπτωση νέων αμερικανικών κυρώσεων, η ΕΕ θα είναι έτοιμη να απαντήσει», σημείωσε ο Λεμέρ σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό Radio Classique.

Την ίδια ώρα και η υφυπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ δήλωσε ότι το Παρίσι δεν χρειάζεται να υποχωρήσει όσον αφορά την επιβολή του φόρου που έχει στόχο κολοσσούς του Internet.

«Είναι πολύ σαφές ότι δεν χρειάζεται να υποχωρήσουμε όσον αφορά ένα θέμα που οικονομικά έχει νόημα και είναι θέμα φορολογικής δικαιοσύνης (...) οφείλουμε να είμαστε μαχητικοί πάνω στο ζήτημα αυτό», σημείωσε η υφυπουργός σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό Sud Radio, υπενθυμίζοντας ότι ο φόρος που θα επιβάλει η Γαλλία σε κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών υπηρεσιών «δεν έχει στόχο μόνον τις αμερικανικές ψηφιακές πλατφόρμες», αλλά και τις γαλλικές.

Στο «κόκκινο» η Wall μετά τους νέους δασμούς του Τραμπ

Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν οι δείκτες στη Wall Street τη Δευτέρα, μετά από έναν δυναμικό Νοέμβριο με πολλά ρεκόρ.

Οι επενδυτές έλαβαν αρνητικά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επαναφέρει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω του Twitter πως θα επαναφέρει τους δασμούς στις δύο αυτές χώρες δημιουργώντας περαιτέρω ανησυχία για το τι επιδιώκει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider