Η Boeing καθηλώνει τον στόλο των 737 Max παγκοσμίως

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Boeing καθηλώνει τον στόλο των 737 Max παγκοσμίως
H σύσταση για την ακινητοποίηση του στόλου των αεροσκαφών στις ΗΠΑ έγινε με πρωτοβουλία της εταιρείας.

Καθηλωμένος στο έδαφος παραμένει ο παγκόσμιος στόλος των Boeing 737 Max μετά την ανακάλυψη νέων στοιχείων στις έρευνες για το πολύνεκρο δυστύχημα στην πτήση της Ethiopian Airlines.

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Αεροπλοΐας (FAA) των ΗΠΑ έκανε λόγο για νέα δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν από δορυφόρο και τα οποία συνέβαλαν στην απόφαση για προσωρινή απαγόρευση πτήσεων του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών ανέφερε ότι αναστέλλει τις πτήσεις του συνόλου των 371 αεροπλάνων του συγκεκριμένου μοντέλου. Ειδικότερα η Boeing, λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να καθηλώσει τα Boeing 737 Max, εξέδωσε τη δική της ανακοίνωση με την οποία επεσήμανε ότι η σύσταση για την ακινητοποίηση προσωρινά του στόλου των αεροσκαφών έγινε με πρωτοβουλία της εταιρείας, προκειμένου να υπάρξει καθησυχασμός του κοινού.

«Υποστηρίζουμε την προδραστική αυτή απόφαση που ελήφθη προληπτικά. Η ασφάλεια είναι μια σημαντική αξία για την Boeing από τότε που κατασκευάζει τα αεροσκάφη της», δήλωσε ο Ντένις Μουίλενμπεργκ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αεροναυπηγικής εταιρίας. «Η Boeing διατηρεί πλήρη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια του 737 MAX», πρόσθεσε ο πρόεδρός της.

Νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ(FAA) είχε ανακοινώσει ότι καθηλώνει τα Boeing 737 MAX 8 και 9 και ότι «προέβη στην απόφαση αυτή ως αποτέλεσμα της διαδικασίας συλλογής δεδομένων και νέων στοιχείων», μετά την δημόσια δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς πάντως να αναφέρει κάτι πιο συγκεκριμένο.

Ωστόσο η απόφαση της εταιρείας ήρθε όταν για συνδέθηκαν για πρώτη φορά από επίσημα χείλη οι δύο αεροπορικές τραγωδίες, δηλαδή η πτήση της Ethiopian Airlines που συνετρίβη στην Αιθιοπία την περασμένη Κυριακή και η πτήση της Lion Air, που συνετρίβη τον περασμένο Οκτώβριο στην Ινδονησία. Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Καναδά Μαρκ Γκαρνό, «δορυφορικά δεδομένα υποδηλώνουν ομοιότητες στο προφίλ της πτήσης των δύο αεροσκαφών που συνετρίβησαν».

«Η FAA διατάζει την προσωρινή καθήλωση των αεροσκαφών Boeing 737 MAX που χρησιμοποιούνται από αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ ή στην επικράτεια των ΗΠΑ. Ο οργανισμός προέβη στην απόφαση αυτή ως αποτέλεσμα της διαδικασίας συλλογής δεδομένων και νέων στοιχείων που συλλέχθηκαν στο site και αναλύθηκαν σήμερα. Αυτά τα στοιχεία, μαζί με πρόσφατα δορυφορικά δεδομένα που ήταν διαθέσιμα στην FAA σήμερα το πρωί, οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Η καθήλωση των αεροσκαφών θα παραμείνει σε ισχύ εν αναμονή περαιτέρω διερευνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης πληροφοριών από τα μαύρα κουτιά και τα ηχογραφημένα μηνύματα των πιλότων» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της FAA.

Να υπενθυμίσουμε ότι πολύ πριν η Αμερική και η Boeing αποφασίσει να καθηλώσει τα εν λόγω αεροσκάφη στην απόφαση αυτή είχαν προχωρήσει η μια μετά την άλλη αμέτρητες άλλες χώρες.

Τα αίτια της πρόσφατης τραγωδίας ακόμα διερευνούνται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FAA ομάδα της υπηρεσίας βρίσκεται στην Αιθιοπία βοηθώντας τη NTSB στη διερεύνηση του δυστυχήματος της πτήσης 302. Ωστόσο τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους έχουν μεταφερθεί στο Παρίσι, όπου και θα γίνει η ανάλυση των δεδομένων τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider