To fund του Νίκου Καραμούζη επενδύει 100 εκατ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
To fund του Νίκου Καραμούζη επενδύει 100 εκατ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Επικεντρώνεται σε τομείς, όπως τα κατεψυγμένα θαλασσινά, η παραγωγή αυγών, τροφίμων και ροφημάτων, καθώς και κατασκευαστικά υλικά, φιλοξενία και δίκτυα λιανικής / χονδρικής πώλησης και θα δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ένας νέος επενδυτικός οργανισμός, το SMERemediumCap, ετοιμάζεται να δώσει πνοή φρέσκου αέρα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, φέροντας την υπογραφή του πρώην τραπεζίτη και νυν του προέδρου της Grant Thornton, Νίκου Καραμούζη.

Στη δημιουργία του SMERemediumCap εμπλέκονται τόσο ο Κώστας Καραφωτάκης, πρώην πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας Olympia Group, όσο και ο Θεόδωρος Μόσχος, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της κατασκευαστικής εταιρείας Ellaktor SA και στόχος είναι να συγκεντρώσουν 100 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικά κεφάλαια, μέχρι το τέλος του 2019.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Bloomberg, το fund έχει προγραμματίσει να εξαγοράσει – σε πρώτη φάση - περί τις 10 εταιρείες, από τις συνολικά 160, που έχουν εκτιμηθεί ως «πιθανές» εξαγορές που θα εμπλουτίσουν το χαρτοφυλάκιο της SMERemediumCap. Τα δύο πρώτα deals αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Το νέο project έχει τη στήριξη και τεσσάρων κορυφαίων τραπεζών στην Ελλάδα, μαζί με επιχειρηματίες και οργανισμούς, όπως το Ίδρυμα Ωνάση, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg ίσως υπάρξει συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, το ενδιαφέρον του fund επικεντρώνεται σε τομείς, όπως τα κατεψυγμένα θαλασσινά, η παραγωγή αυγών, τροφίμων και ροφημάτων, καθώς και κατασκευαστικά υλικά, φιλοξενία και δίκτυα λιανικής / χονδρικής πώλησης.

Στόχος του έμπειρου τραπεζίτη είναι να επενδύσει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα, όμως παίζουν κομβικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, προσφέροντας έξι στις 10 θέσεις εργασίας της χώρας. Ένα ποσοστό που είναι διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολλές από αυτές της επιχειρήσεις βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας δυσβάσταχτων δανείων, όμως σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, διατηρούν την προοπτική τους για εξέλιξη και κερδοφόρα απόδοση, αν λάβουν στοχευμένα κεφάλαια.

«Η κρίση άφησε πίσω της μεγάλα προβλήματα στη 'ραχοκοκαλιά' της ελληνικής οικονομίας» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Νίκος Καραμούζης σε συνέντευξη του, προσθέτοντας πως περίπου 3.500 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν δάνεια που ανέρχονται σε περισσότερα από 20 δισ. ευρώ.

Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές για να προσελκύσουν επενδύσεις εκτός Ελλάδος, όμως όπου υπάρχει το ενδιαφέρον, το fund θα λειτουργήσει σαν γέφυρα για να έρθουν και χρήματα από το εξωτερικό.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Νίκος Καραμούζης, «θέλουμε να υποστηρίξουμε την παραγωγή στην Ελλάδα, να δημιουργήσουμες νέες θέσεις εργασίας και να ενισχύσουμε την οικονομία γενικότερα. Υπάρχει εκτίμηση πως θα δημιουργηθούν από 5.000 έως και 10.000 νέες θέσεις εργασίας, μέσα από το project μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider