Στέλιος Χατζηιωάννου: Η υπόθεση της Boeing μπορεί να αυξήσει τα αεροπορικά ναύλα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στέλιος Χατζηιωάννου: Η υπόθεση της Boeing μπορεί να αυξήσει τα αεροπορικά ναύλα
O παγκόσμιος στόλος των Boeing 737 Max παραμένει καθηλωμένος μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στην πτήση της Ethiopian Airlines.

Οι πραγματικές επιπτώσεις της υπόθεσης των Boeing 737 Max 8 μένουν να φάνουν. Ωστόσο είναι σχεδόν σίγουρο πως η καθήλωση αεροπλάνων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στα εισιτήρια, καθώς θα μειωθούν οι διαθέσιμες θέσεις. Αυτό εκτίμησε ο ιδρυτής της easyJet και του ομίλου easyGroup, Sir Στέλιος Χατζηιωάννου σήμερα Πέμπτη στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση των φετινών βραβείων «Στέλιος Χατζηιωάννου, επιχειρηματικό ξεκίνημα χρονιάς 2019».

«Όπως φαίνεται, αυτή την στιγμή περισσότερα από 350 αεροσκάφη παραμένουν καθηλωμένα και αυτό θα μειώσει τις διαθέσιμες θέσεις παγκοσμίως, κάτι το οποίο όπως είναι φυσικό μπορεί να σπρώξει τις τιμές προς τα πάνω», εκτίμησε ο κ. Χατζηιωάννου σημειώνοντας πως αυτό θα επηρεάσει σημαντικά τις εταιρείες που διαθέτουν αρκετά 737 Μax στους στόλους τους. Ακόμη, ο ιδρυτής της easyJet σημείωσε πως οι αγορές που θα επηρεαστούν πιο πολύ είναι αυτές της Αμερικής και της Ασίας όπου πετούν τα περισσότερα 737 Max.

Καθηλωμένος ο στόλος των 737 Max παγκοσμίως

O παγκόσμιος στόλος των Boeing 737 Max παραμένει καθηλωμένος μετά την ανακάλυψη νέων στοιχείων στις έρευνες για το πολύνεκρο δυστύχημα στην πτήση της Ethiopian Airlines.

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Αεροπλοΐας (FAA) των ΗΠΑ έκανε λόγο για νέα δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν από δορυφόρο και τα οποία συνέβαλαν στην απόφαση για προσωρινή απαγόρευση πτήσεων του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών ανέφερε ότι αναστέλλει τις πτήσεις του συνόλου των 371 αεροπλάνων του συγκεκριμένου μοντέλου.

Νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ(FAA) είχε ανακοινώσει ότι καθηλώνει τα Boeing 737 MAX 8 και 9 και ότι «προέβη στην απόφαση αυτή ως αποτέλεσμα της διαδικασίας συλλογής δεδομένων και νέων στοιχείων», μετά την δημόσια δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς πάντως να αναφέρει κάτι πιο συγκεκριμένο.

«Στον αέρα» παραγγελίες δισεκατομμυρίων της Boeing

Το βιβλίο παραγγελιών της εταιρείας Boeing, αξίας 600 δισ. δολαρίων για τα 737 Max, αρχίζει να ξεθωριάζει δεδομένου ότι αρκετοί μεγάλοι πελάτες απειλούν να επανεξετάσουν τις αγορές τους μετά την συντριβή του Boeing 737 Max στην Αιθιοπία.

Η ανασχεδιασμένη εκδοχή 737 Max έχει σήμερα πάνω από 5.000 παραγγελίες αξίας άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών που έχουν ήδη παραδοθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider