Στη Ρόδο τα καταστήματα θα βάλουν λουκέτο με την αγορά γεμάτη από κόσμο

Νίκος Μπόνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Ρόδο τα καταστήματα θα βάλουν λουκέτο με την αγορά γεμάτη από κόσμο

Στη Ρόδο έχουμε το φαινόμενο ο Τουρισμός να καταγράφει άνοδο και η τοπική αγορά να βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Τα τοπικά καταστήματα θα βάλουν λουκέτο με την αγορά γεμάτη από κόσμο.

Η τουριστική κίνηση αναμένεται και φέτος να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Παρόλα αυτά, οι έμποροι της Ρόδου παραμένουν επιφυλακτικοί, γνωρίζοντας πλέον πολύ καλά ότι οι αυξημένες τουριστικές ροές δεν συνδέονται με την ενίσχυση της εμπορικής κίνησης.

Αν δεν καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να βρούμε τον τρόπο να ξανακάνουμε την αγορά ανταγωνιστική, θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά να κλείνουν εμπορικά καταστήματα και να ανοίγουν στη θέση τους καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Και δεν είναι ίδιον μίας εύρωστης αγοράς η πορεία αυτή. Πρέπει με κάποιο τρόπο να αναχαιτιστεί το φαινόμενο αυτό.

Κάποτε τοπικός παράγοντας του Τουρισμού είχε πει ότι τα ξενοδοχεία θα πτωχεύσουν γεμάτα, εγώ λοιπόν σήμερα σας λέω ότι τα τοπικά καταστήματα θα βάλουν λουκέτο με την αγορά γεμάτη από κόσμο. Ας χαρτογραφήσουμε όμως την αγορά της Ρόδου η οποία έχει τα χαρακτηριστικά μιας αγοράς που για 12 μήνες τον χρόνο αναπνέει με τον τοπικό καταναλωτή και για 5 μήνες το καλοκαίρι προστίθεται ο ξένος καταναλωτής. Την περίοδο προ κρίσης βλέπαμε όταν οι πέντε μήνες που είχαμε τουρισμό ήταν καλοί όλο το δωδεκάμηνο ήταν καλό. Από την είσοδο της χώρας στην κρίση και ιδίως μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η Ρόδος έχασε την ανταγωνιστικότητά της, η αγορά έχει ακριβύνει κατά 10% και σε συνάρτηση με την μεγάλη απώλεια εισοδήματος που έχει ο ντόπιος καταναλωτής μας έχει οδηγήσει σε Βαθιά Ύφεση. Αν δεν καταφέρουμε στα επόμενα χρόνια να βρούμε τον τρόπο να ξανακάνουμε την αγορά ανταγωνιστική, θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά να κλείνουν εμπορικά καταστήματα και να ανοίγουν στη θέση τους καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Και δεν είναι ίδιον μίας εύρωστης αγοράς η πορεία αυτή. Πρέπει με κάποιο τρόπο να αναχαιτιστεί το φαινόμενο αυτό.

Όλα τα καταστήματα ανεξαιρέτως πλήττονται και αυτό αποτυπώνεται κυρίως από την μείωση των καταστημάτων τροφίμων που αγγίζει το 10% συγκριτικά με αυτά που υπήρχαν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Μία αγορά που βρίσκεται σε ύφεση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αρχίζει να χάνει τις αντιστάσεις της. Χρόνο με το χρόνο καθίσταται όλο και πιο δύσκολη η επιβίωση ακόμη και των επιχειρήσεων που πάντα ήταν τυπικές και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Οι πολυεθνικές ήρθαν στην αγορά της Ρόδου όταν βρισκόμασταν σε περίοδο ανάπτυξης. Έβλεπαν μια αγορά που χρόνο με τον χρόνο κατέγραφε ιστορικά κέρδη. Αυτό βέβαια σήμερα δεν ισχύει αλλά οι πολυεθνικές έμειναν και αυτό δεν είναι καλό για την κοινωνία της Ρόδου. Τα κέρδη που έχουν οι εταιρίες αυτές δεν επενδύονται στο νησί μας, δεν ξοδεύονται εδώ για να δώσουν δουλειά σε άλλους κλάδους της τοπικής οικονομίας.

Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ήταν η ταφόπλακα για τις ντόπιες επιχειρήσεις και για άλλη μια φορά θα ήθελα να το εξηγήσω. Ο ΦΠΑ είναι φόρος προστιθέμενης αξίας δηλαδή είναι φόρος που το προσθέτουμε στην αξία του προϊόντος και ο οποίος εισπράττεται από τις επιχειρήσεις και αποδίδεται στο κράτος, άρα καμία αύξηση κόστους δεν είχαμε για τις επιχειρήσεις. Αυτοί που επιβαρύνθηκαν ήταν οι καταναλωτές δηλαδή οι πολίτες της Ρόδου οι οποίοι όχι μόνο έχασαν από το εισόδημα τους, είδαν όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες να αυξάνονται 10%, αλλά και οι επισκέπτες μας οι οποίοι είδαν τα προϊόντα που πουλούμε στη Ρόδο να είναι πιο ακριβά από την περιοχή που ζουν.

Όσον αφορά στον αγώνα που κάναμε για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ δεν καταφέραμε να έχουμε την στήριξη της κοινωνίας. Δυστυχώς κάποιοι κατάφεραν να πείσουν ότι αυτοί που θα έχαναν θα ήταν οι επιχειρήσεις και όχι ο τελικός καταναλωτής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider