Καθηγητής υπολόγισε πόσο κοστίζει να συμπληρώσετε το άλμπουμ της Panini

Αντώνης Αναστασόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καθηγητής υπολόγισε πόσο κοστίζει να συμπληρώσετε το άλμπουμ της Panini

Όποιος θεωρεί πως η συλλογή με αυτοκόλλητα της Panini, ιδιαίτερα τις «μουντιαλικές» χρονιές, είναι μια παιδική ασχολία, κάνει μάλλον λάθος.

Αυτό αποδεικνύει και το ρεπορτάζ του Guardian, για το κόστος συμπλήρωσης του άλμπουμ της εταιρείας, για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, στη Ρωσία.

Ένας καθηγητής μαθηματικών από το Κάρντιφ, υπολόγισε πόσο θα σας κοστίσει να συμπληρώσετε το άλμπουλ με τα αυτοκόλλητα της Panini για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Ρωσίας. Σύμφωνα λοιπόν με τους υπολογισμούς του θα χρειαστείτε περίπου 885 ευρώ. Ο καθηγητής Πολ Χάρπερ, δημιούργησε μια φόρμουλα που λέει, πως βάσει πιθανοτήτων να σας τύχουν «διπλά» και «τριπλά» αυτοκόλλητα, κατά μέσο όρο ένας συλλέκτης θα χρειαστεί 967 πακέτα ή 4,832 αυτοκόλλητα για να συμπληρώσει το άλμπουμ.

Εκτός από τα πρόσωπα των ποδοσφαιριστών, ανάμεσα στα αυτοκόλλητα υπάρχουν ομαδικές φωτογραφίες των ενδεκάδων, αλλά και ιδιαίτερα αυτοκόλλητα όπως εκείνα των σημάτων των Εθνικών Ομοσπονδιών, αλλά και φωτογραφίες των γηπέδων, γεγονός που κάνει τα μοναδικά αυτοκόλλητα που θα χρειαστείτε 682.

Θα χρειαζόσασταν 137 συσκευασίες και μόλις 125 ευρώ για να συμπληρώσετε τη συλλογή σας, στην απίθανη περίπτωση που δεν πέφτατε ποτέ πάνω σε αυτοκόλλητα που έχετε ήδη.

Ο Χάρπερ, υπολόγισε ακόμα πως η ανταλλαγή των «διπλών» μπορεί να μειώσει το κόστος. Πιστεύει πως με 10 φίλους να δουλεύουν μαζί για τις συλλογές τους, ανταλλάσοντας αυτοκόλητα, το κόστος θα μπορούσε να πέσει περίπου στα 286 ευρώ.

Η ίδια η εταιρεία πάντως αμφισβητεί την εγκυρότητα του εν λόγω ισχυρισμού, λέγοντας πως οι υπολογισμοί «υποθέτουν πως ο συλλέκτης, βρίσκεται σε μια γυάλα, στην οποία δεν έχει κανέναν για να ανταλλάξει ή καμία πρόσβαση στο ίντερνετ για να στείλει αίτημα στην υπηρεσία μας για τα αυτοκόλλητα που σας λείπουν». Οι συλλέκτες έχουν την ευχέρεια να αγοράσουν 50 συγκεκριμένα αυτοκόλλητα σε τιμή 25 λεπτών την καθεμία, απευθείας από την Panini.

Αρκετοί συλλέκτες στέκονται κριτικά απέναντι στην πολιτική τιμών της εταιρείας, μετά την αύξηση της στα φετινά αυτοκόλλητα. Τα πακέτα με τα 5 αυτοκόλλητα ανέβηκαν στα 90 σεντς, αυξημένα κατά πολύ σε σχέση με εκείνα για το Euro 2016, που κόστιζαν σχεδόν 60 σεντς ανά φακελάκι.

Οι υπολογισμοί του Χάρπερ, δείχνουν πως το κόστος για να συμπληρωθεί το νέο άλμπουμ, είναι σχεδόν διπλάσιο, απ' ότι πριν δυο χρόνια. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο BBC: «Το να συμπληρώσεις το άλμπουμ έχει γίνει σταδιακά ιδιαίτερα ακριβό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όχι απλά επειδή οι ομάδες που παίρνουν μέρος στο τουρνουά είναι περισσότερες, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος πως η Panini έχει γίνει πιο... δημιουργική».

Οι ελληνικές τιμές

Τα προαναφερόμενα ποσά, αφορούν τις ισοτιμίες με τα σημεία πώλησης στην Βρετανία. Στην Ελλάδα, το κάθε φακελάκι, κοστίζει 80 λεπτά και έτσι με βάση τους υπολογισμούς του Βρετανού καθηγητή το κόστος -χωρίς ανταλλαγές- θα περιοριζόταν σε περίπου 770 ευρώ.

Με το δίκτυο φίλων – συλλεκτών, με τους οποίους θα μπορούσατε να ανταλλάξετε τα αυτοκόλλητα, το κόστος αυτό, θα μπορούσε να περιοριστεί στα 250 ευρώ, δηλαδή περίπου 0,36 ευρώ, ανά αυτοκόλλητο.

Η ιστορία των περίφημων Panini

Το πρώτο άλμπουμ για Μουντιάλ της Panini, κυκλοφόρησε το 1970 στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικό, και περιελάμβανε 288 αυτοκόλλητα και κάρτες.

Η παράδοση της ανταλλαγής αυτοκολλήτων, δημιουργήθηκε στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 κυρίως μεταξύ των παιδιών.

Μαζί με το παραδοσιακό άλμπουλ για αυτοκόλλητο, η Panini παράγει πλέον και κάρτες για το Μουντιάλ, ενώ ειδικοί κωδικοί βρίσκονται στο πίσω μέρος των αυτοκόλλητων, τα οποία ξεκλειδώνουν κάποια «διαδικτυακά» αυτοκόλλητα στην ψηφιακή εκδοχή του άλμπουμ. Πέρυσι για πρώτη φορά, η εταιρεία παρήγαγε ένα άλμπουμ για αυτοκόλλητα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Γυναικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider