Θεοδωράκης: Θέλουμε «ταμείο εργασίας», όχι ταμείο ανεργίας

Ελένη Μπότα
Μοιράσου το
Θεοδωράκης: Θέλουμε «ταμείο εργασίας», όχι ταμείο ανεργίας

Η συμμετοχή στην εκλογή του αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, θα δείξει αν και κατα πόσο το εγχείρημα ενδιαφέρει την κοινωνία, εκτιμά ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στο insider.gr, λίγες μέρες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μιλά για το νέο φορέα που πρέπει να είναι «κίνημα και όχι περιχαρακωμένο κόμμα», αλλά και πως βρίσκεται στην πολιτική για να κυβερνήσει και «όχι για να μοιράσουμε καρέκλες». Ο υποψήφιος πρόεδρος του νέου φορέα, ιεραρχεί τις προτεραιότητές του και προτείνει... ταμείο εργασίας, αντί του ταμείου ανεργίας για να μειωθούν τα ιλιγγιώδη ποσοστά της τελευταίας.

Ποιο θα είναι το στίγμα του νέου φορέα που θα δημιουργηθεί; Σε ποιους θα απευθύνεται;

Θα απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες που ασφυκτιούν από το σύστημα της κομματοκρατίας, του παρασιτισμού και της αναξιοκρατίας. Σε αυτούς που δημιουργούν, σε εκείνους που η χώρα τους διώχνει ή τους αφήνει στο περιθώριο, σε αυτούς που βλέπουν τους αβάσταχτους φόρους τους να θρέφουν κομματικούς στρατούς. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα νέο προοδευτικό κίνημα, που θα περιλαμβάνει κεντροαριστερούς, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους, κεντρώους, οικολόγους. Δεν θα είναι ένα μικρό κόμμα της κεντροαριστέρας και ένα ιδεολογικά περιχαρακωμένο κόμμα, θα είναι ένα μεγάλο προοδευτικό κίνημα. Οι εξελίξεις στην Ευρώπη δείχνουν ότι αυτά τα κόμματα έχουν μέλλον. Αν ήταν να μείνει ο καθένας σε ένα στενό ιδεολογικό κουστούμι, θα έμενα εγώ στο ΠΟΤΑΜΙ, θα έμενε η κ. Γεννηματά στο ΠΑΣΟΚ, θα έμενε ο καθένας στην δική του κομματική «φωλιά». Μας ενδιαφέρει όμως να κάνουμε κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Ποιος είναι ο πήχης συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία; Με πόσους πολίτες θα μιλάμε για επιτυχία;

Η εκλογή του νέου αρχηγού από 50.000 ψηφοφόρους θα δείξει ότι ο νέος φορέας δεν ενδιαφέρει την κοινωνία. Αν ψηφίσουν όμως 200.000, τότε θα αλλάξουν οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού. Πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να αντιληφθούν πως η μεγάλη συμμετοχή θα είναι προς όφελος όλων. Θα δείξει πως ο χώρος δεν είναι κλειστός, μίζερος και φοβικός αλλά ανοικτός και έτοιμος να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

Πρέπει ο νέος φορέας της να τοποθετηθεί εκ προοιμίου για τις μετεκλογικές συνεργασίες; Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε αν θα συνεργαστείτε με το ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ;

Πως θα τοποθετηθεί κάποιος εκ προοιμίου όταν δεν γνωρίζει πώς θα έχει διαμορφωθεί το σκηνικό και ποιό θα είναι το αποτέλεσμα. Αυτο που μπορώ να πω από θέση αρχής είναι ότι είμαστε στην πολιτική για να αλλάξουμε τα πράγματα. Είμαστε στην πολιτική για να κυβερνήσουμε. Οχι για να μοιράσουμε καρέκλες, αλλά για να κάνουμε αλλαγές. Γι΄αυτό χρειαζεται ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή. Πιστεύει κανείς Έλληνας ότι πρέπει η χώρα να περάσει μια περιπέτεια ένα δυο χρόνια μέχρι να φτιάξει η κυβέρνηση; Εγώ λέω ότι δεν αντέχουμε. Αλλά ας αφήσουμε τις προβλέψεις για το 2019. Είναι πολύ μακριά και δεν ξέρουμε πως θα έχει διαμορφωθεί το σκηνικό.Θα έχουμε τις δικές μας προτάσεις, τις δικές μας προτεραιότητες και με βάση αυτές θα συζητήσουμε.Καμία συμφωνία δεν είναι δεδομένη, αλλά αλίμονο αν ξεκινάς από το «όχι σε όλα». Το έχουμε πληρώσει ακριβά στη χώρα και εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής.

Γυρίζετε με περιοδείες όλη την Ελλάδα. Τι ακούτε από τους πολίτες; Τι ζητάνε από το νέο φορέα για να τον στηρίξουν;

Λαμβάνουμε το μήνυμα ότι η ιδεολογία δεν μπορεί να προηγείται της πραγματικότητας. Τα σημερινά προβλήματα δεν έχουν πρόσημο.

Να σας υπενθυμίσω ότι ένας στους δύο νέους είναι άνεργος ή σε μαύρη εργασία. Το να θέλεις λοιπόν δουλειές, επενδύσεις, ανάπτυξη δεν είναι αριστερό ή δεξιό. Οι εξαγωγές δηλαδή είναι κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή πολιτική; Ο αγώνας εναντίον της μαύρης εργασίας; Η δικαιοσύνη; Πρέπει να χτίσουμε από την αρχή μια γερή Ελλάδα, όρθια στα πόδια της, που θα παράγει, θα δημιουργεί, θα καινοτομεί. Με δουλειές και ίσες ευκαιρίες για όλους. Ειδικά για τους νέους που σήμερα αναγκάζονται ή να δουλέψουν με μαύρα και ανασφάλιστοι ή να φύγουν έξω. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δουν επιτέλους ανταπόδοση για τους μεγάλους φόρους που πληρώνουν.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος φορέας;

Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η νεανική ανεργία και φτώχεια. Αν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία που αφορούν τη νεανική φτώχεια, είναι τα χειρότερα στην Ευρώπη. Ένας στους τέσσερις Έλληνες νέους είναι στα όρια της απόλυτης φτώχειας. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι αναζητούν την τύχη τους εκτός Ελλάδας. Αλλοι παλεύουν εδώ αλλά η κυβέρνηση κοιτάζει πως θα διατηρήσει την πελατεία της κι όχι πως θα ανοίξουν δουλειές.

Tι προτείνετε ότι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων;

Είναι πολλά αυτά που πρέπει και μπορούμε να κάνουμε για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Το πρώτο είναι να διευκολύνουμε αντί να βάζουμε εμπόδια στις επενδύσεις. Στο Ελληνικό θα δουλέψουν όταν τελειώσει το έργο, 70.000 άνθρωποι. Κι όμως! Δεν έχουν μπει ακόμη οι μπουλντόζες επειδή καποιοι θυμήθηκαν τώρα ύστερα από δεκαετίες, ότι σε μεγάλο μέρος του χώρου, υπάρχουν αρχαία. Επίσης στις 21 θέσεις που παρουσιάζουμε αυτό τον καιρό δίνουμε κάποιες λύσεις. Μια από τις προτάσεις μας είναι να δώσουμε κίνητρα για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Να μην υπάρχει ταμείο ανεργίας αλλά ένα «ταμείο εργασίας». Να δώσουμε ένα κίνητρο στις 600.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσλάβουν από έναν άνθρωπο. Αν το πετύχουμε, εάν οι μισές πάρουν έναν άνθρωπο με ελάφρυνση της επιχείρησης στις εισφορές προς το κράτος, τότε θα μειωθεί και η ανεργία.

Πολλοί ξένοι επενδυτές δηλώνουν το τελευταίο διάστημα την πρόθεση τους να εγκαταλείψουν την χώρα. Τι πρέπει να γίνει προκειμένου να διευκολυνθούν οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας;

Οι επενδυτές δεν μένουν στις δηλώσεις του κ.Τσίπρα και των υπουργών του. Βλέπουν τι αντιμετωπίζουν όσοι προσπαθούν να επενδύσουν στη χώρα. Η σημερινή κυβέρνηση το πρωί υπογράφει τις συμβάσεις παραχώρησης και το βράδυ βάζει εμπόδια στους επενδυτές. Αυτό πρέπει να σταματήσει, πρέπει να χτίσουμε σθεναρά και μεθοδικά, σχέσεις εμπιστοσύνης της χώρας με την επενδυτική κοινότητα. Για να γίνει η χώρα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, χρειάζεται να γίνουν πολλά. Χρειάζεται απλοποίηση στη διαδικασία της αδειοδότησης, μείωση της γραφειοκρατίας, λειτουργική δημόσια διοίκηση, επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Πολλά από αυτά θέλουν χρόνο. Εγώ θα ξεκινούσα αμέσως από την αδειοδότηση και το φορολογικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:04

Εξώδικη επίλυση διαφορών: Νέα ευκαιρία για να «κλείσουν» φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια

09:03

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: «Πρεμιέρα» με τη νέα δομή - Συνεδριάζει αρχές Σεπτεμβρίου η Εκτελεστική Επιτροπή 

08:56

Γκαζώνει η απονομή 125.000 επικουρικών συντάξεων - Τα επόμενα βήματα

23:59

Στον τελικό των 100μ. πεταλούδα η Ντουντουνάκη

23:49

Άργος: Ασθενοφόρο παρέσυρε ηλικιωμένη

23:32

Η κλιματική αλλαγή υπεύθυνη για την κατάρρευση προηγμένων πολιτισμών

23:16

Σπυρόπουλος (ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ): Αγωνιζόμαστε ενάντια στα τουρκικά τετελεσμένα

22:59

Θεσσαλονίκη: Άλλες 10 φορές θα επισκεφθεί την πόλη το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Crystal ως το τέλος του έτους

22:43

Βρετανία: Το Εργατικό Κόμμα θα καλέσει για πάγωμα της οροφής στις τιμές της ενέργειας για το φθινόπωρο

22:20

Κουβέιτ: Διορισμός πρεσβευτή στο Ιράν, μετά από έξι και πλέον χρόνια

22:01

Πάτρα: Συνελήφθησαν τρία άτομα από την ίδια οικογένεια για αρπαγή ανήλικης

21:44

Κομοτηνή: Μία σύλληψη για παράνομη μεταφορά οκτώ μεταναστών

21:28

Φλώρινα: Συνελήφθησαν 43χρονη και 34χρονος σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα

21:14

Χίος: Παραχώρηση έκτασης από το δήμο για επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου

20:54

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Αδιανόητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

20:38

ΗΠΑ: "Μεγάλη ανακούφιση" για την οικογένεια Ρούσντι η εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του

20:27

Υπ. Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί το έργο της κυβερνοασφάλειας

20:04

Θάσος: Σε επιφυλακή η πυροσβεστική για τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς ακόμα και μετά την καταιγίδα

19:56

Ουκρανία: Οι κίνδυνοι αυξάνονται κάθε μέρα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

19:50

Ελ. Βενιζέλος: Αεροπλάνο της Air France έκανε αναγκαστική προσγείωση

19:40

Ηράκλειο: Υπό έλεγχο έχει τεθεί φωτιά που ξέσπασε στα Πραιτώρια Μονοφατσίου

19:25

Ισημερινός: Πέντε νεκροί σε επίθεση που αποδίδεται στο οργανωμένο έγκλημα

19:17

«Αρκούδα» εκ νέου για τις ευρωπαϊκές μετοχές η BofA - Γιατί το «ράλι» δε θα έχει διάρκεια

19:11

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση μένει απαθής σε ένα μείζον ανθρωπιστικό θέμα

18:53

Κρήτη: Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου ανήλικοι που είχαν καταναλώσει αρκετή ποσότητα αλκοόλ

18:47

Λήμνος: Ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε στο αεροδρόμιο του νησιού

18:14

Meteo: Ηλιοφάνεια τη Δευτέρα με περιορισμό της καιρικής αστάθειας στα βορειοανατολικά

18:06

ΝΔ: Στη συζήτηση στη Βουλή θα αναδειχθεί το μέγεθος της συκοφαντίας του ΣΥΡΙΖΑ

17:46

ΗΠΑ: Νεκρός άντρας που έριξε το αυτοκίνητό του σε οδόφραγμα στο Καπιτώλιο, ενώ πυροβολούσε στον αέρα

17:34

Σεισμός 6,8 βαθμών έγινε στην περιοχή των Νήσων Κερμαντέκ στον Ειρηνικό