Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ: τι καταφέραμε (και τι όχι)

Μάκης Μπαλαούρας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ: τι καταφέραμε (και τι όχι)

Δύο χρόνια στην διακυβέρνηση της Ελλάδας συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ: δύο χρόνια προσπάθειας να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία προστατευμένη και να δρομολογήσουμε το τέλος της επιτροπείας.

Ώρα, λοιπόν, να κάνουμε τον απολογισμό μας: πολύ συνοπτικά γι΄ αυτήν τη διετία, τρία σημεία.

Τι καταφέραμε;

Πρώτον, μετά από μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές καταφέραμε να πάρουμε μια συμφωνία που δεν ήταν καθόλου αυτή που θα θέλαμε, αν και πολύ καλύτερη σε σχέση με αυτά που είχαν συνυπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων στο μισό από αυτό που είχε δεχτεί η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θα πει ότι από τότε που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνουν κάθε χρόνο λιγότερα χρήματα από την ελληνική οικονομία για την εξυπηρέτηση του χρέους από αυτά που θα έβγαιναν με βάση τις συμφωνίες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: έχουμε δημιουργήσει συνεπώς μια καλύτερη βάση για την ανάκαμψή μας.

Δεύτερον, εφαρμόζουμε τα κύρια σημεία του παράλληλου προγράμματός μας χάρη στο χώρο που εξασφαλίσαμε με τη συνέχιση της σκληρής διαπραγμάτευσης, ακόμη και μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, των μέτρων κομμάτι-κομμάτι. Για παράδειγμα, στο μέτωπο του ασφαλιστικού, διασφαλίσαμε για τους νυν συνταξιούχους την προστασία όλων των χορηγούμενων κύριων συντάξεων και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους που θα πάρουν σύνταξη με το νέο σύστημα, που θα έχουν ως ελάχιστη βάση τη βασική εθνική σύνταξη σε όλους χωρίς τις εξαιρέσεις που ζητούσαν οι δανειστές. Στο μέτωπο της υγείας, εφαρμόσαμε τη δωρεάν υγειονομική κάλυψη σε όλους τους ανασφάλιστους πολίτες. Στο μέτωπο της αντιμετώπισης της φτώχειας, κάναμε την καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα, χωρίς να θίξουμε τα αναπηρικά επιδόματα που πίεζαν οι δανειστές. Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, διασφαλίσαμε την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους πληγέντες από την κρίση με κρατική χρηματοδότηση. Συν τοις άλλοις, από φέτος, το 2017, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τη χρηματοδότηση για τη δημόσια υγεία και παιδεία και θα κάνει προσλήψεις στα νοσοκομεία και τα σχολεία, με γιατρούς, νοσοκόμες και δασκάλους μετά από τόσα χρόνια διαρκών περικοπών.

Τρίτο, έχουμε δημιουργήσει ισχυρές ευρωπαϊκές συμμαχίες και δεν είμαστε πια εμείς οι απομονωμένοι αλλά ο Σόιμπλε. Η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Η μόνη σοβαρή εκκρεμότητα αφορά το εργασιακό, όπου δίνουμε τη μάχη για τη διαφύλαξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και επειδή η θέση μας είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, έχουμε στο πλευρό μας τη μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Τι δεν καταφέραμε;

Παρά το γεγονός ότι καταφέραμε κτυπήματα στη διαπλοκή, στη φοροδιαφυγή, στο λαθρεμπόριο και στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε με γοργότερους ρυθμούς και μεγαλύτερη τόλμη.

Δεν έχουμε επίσης καταφέρει (ακόμη) να υπερνικήσουμε όλα τα εμπόδια που βάζει στο κλείσιμο της ελληνικής αξιολόγησης η ομάδα Σόιμπλε, για λόγους ιδεολογικούς και πολιτικούς, αλλά και από προεκλογική. Πιστεύουμε όμως ότι σε μια Ευρώπη όπου η πλειονότητα των ευρωπαίων εταίρων μας αναγνωρίζει τα δίκια της ελληνικής κυβέρνησης και δεν θέλει να σέρνεται άλλο το θέμα, είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να προχωρήσει στην έξοδο από τη κρίση και να γίνει μια «κανονική», χωρίς επιτροπεία, χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider