Οι Χούθι στόχευσαν κατά λάθος πλοίο που μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Χούθι στόχευσαν κατά λάθος πλοίο που μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο
Έλαβαν υπόψιν παρωχημένες πληροφορίες που συνέδεαν το τάνκερ με τη Βρετανία.

Οι Χούθι στόχευσαν κατά λάθος τάνκερ που μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο στο πλαίσιο πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσαν την Παρασκευή έξω από τις ακτές της Υεμένης, ανέφερε η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε, ένας πύραυλος εκτοξεύθηκε 90 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Άντεν της Υεμένης.

«Ο καπετάνιος ανέφερε ότι ένας πύραυλος προσγειώθηκε στο νερό, 400-500 μέτρα μακριά και τον ακολουθούσαν τρία μικρά σκάφη», ανέφερε το συμβουλευτικό σημείωμα του UKMTO, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές.

«Αυτό ήταν το δεύτερο δεξαμενόπλοιο που στοχοποιήθηκε κατά λάθος από τους Χούθι ενώ μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο», σημείωσε η Ambrey.

Οι μαχητές Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, έχουν εξαπολύσει ορυμαγδό από drones και πυραύλους με στόχο δυτικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τις 19 Νοεμβρίου, σε αντίδραση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία κατάφεραν πλήγματα από αέρος και στη θάλασσα κατά στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη τη νύχτα. Η Ρωσία, σύμμαχος του Ιράν και εταίρος βασικών αραβικών δυνάμεων, κατήγγειλε τα χτυπήματα και κάλεσε σε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ambrey εκτίμησε ότι το πλοίο στοχοποιήθηκε κατά λάθος με βάση δημοσιοποιημένες -αλλα παρωχημένες πλέον πληροφορίες -οι οποίες συνέδεαν το τάνκερ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι πληροφορίες ήταν πέντε μηνών, αλλά εξακολουθούσαν να υπάρχουν ως σε μια δημόσια βάση ναυτιλιακών δεδομένων», ανέφερε.

Φώτο: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider