Γκεοργκίεβα: Τιμολόγηση των ρύπων άνθρακα για όλους- Ρυπάνεις; Πληρώνεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκεοργκίεβα: Τιμολόγηση των ρύπων άνθρακα για όλους- Ρυπάνεις; Πληρώνεις
Αυτή η προσέγγιση δημιουργεί κίνητρο για τους ρυπαίνοντες να προχωρήσουν γρήγορα στην παύση χρήσης άνθρακα, αναφέρει η επικεφαλής του ΔΝΤ.

H επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την Κυριακή υπογράμμισε την περίπτωση της τιμολόγησης των ρύπων άνθρακα στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP28, λέγοντας ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναγνωρίζει «ότι είναι αναπόφευκτο».

Μακροχρόνια υποστηρίκτρια της τιμολόγησης των ρύπων, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ανέφερε ότι αυτή η προσέγγιση δημιουργεί κίνητρο για τους ρυπαίνοντες να προχωρήσουν γρήγορα στην παύση χρήσης άνθρακα, αναφέρει το CNBC.

Η τιμολόγηση των ρύπων επιβεβαιώνει το κόστος που πρέπει να πληρώσει μια εταιρεία για τις εκπομπές της που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη και θεωρείται ευρέως ως ο πιο οικονομικός και ευέλικτος τρόπος για τη μείωση της ρύπανσης.

Το ΔΝΤ αύξησε πρόσφατα την πρόβλεψή του για τη μέση τιμή τιμολόγησης στα 85 δολάρια ο τόνος μέχρι το τέλος της δεκαετίας, από την προηγούμενη πρόβλεψη των 75 δολαρίων. Υπογραμμίζοντας την κλίμακα της πρόκλησης, η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι η τρέχουσα μέση τιμή είναι περίπου $20 ανά τόνο.

«Για όσους έχουν υιοθετήσει μια τιμή άνθρακα, πώς θα κάνουμε τους μεγάλους ρυπαντές να αποδεχτούν ότι πρέπει να επιταχύνουμε την απεξάρτηση από τον άνθρακα;» ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου στο συνέδριο COP28.

«Λοιπόν, δύο πράγματα. Ένα, χωρίς τιμή ρύπων άνθρακα, δεν θα συμβεί αρκετά γρήγορα. Επομένως, πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό το κίνητρο», είπε.

«Δεύτερο, η Μητέρα Φύση μας βοηθάει επειδή χώρες πλούσιες και φτωχές ήδη βιώνουν την καταστροφική δύναμη της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

Τα σχόλιά της έρχονται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ηγέτες των επιχειρήσεων συνέρχονται στο Ντουμπάι για τη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, η οποία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

Για την επικεφαλής του ΔΝΤ, η COP28 σηματοδοτεί μια σημαντική ευκαιρία για τις χώρες να επαναξιολογήσουν τις πολιτικές που δίνουν κίνητρα στη χρήση ορυκτών καυσίμων. Τόνισε ότι οι κρατικές επιδοτήσεις για άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο έφτασαν τα 1,3 τρισ. δολάρια πέρυσι.

«Τώρα πρέπει να αποσύρουμε σταδιακά αυτή την πρακτική και να την αντικαταστήσουμε με το άλλο μέρος του κινήτρου, που είναι η τιμολόγηση. Θέλω να πω σε όλους όσοι είναι πρόθυμοι να ακούσουν ότι η τιμολόγηση των ρύπων άνθρακα έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί», είπε η Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι τα υπάρχοντα συστήματα - όπως το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ - έχουν καταγράψει ταχεία μείωση των εκπομπών.

«Δεύτερο, παράγει έσοδα. Η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση εισέπραξε 175 δισ. ευρώ (191 δισ. δολάρια)», είπε.

«Τρίτο, μπορεί να είναι δίκαιο. Είναι δίκαιο πρώτα, γιατί όσο περισσότερο ρυπαίνεις τόσο περισσότερο πληρώνεις και όσο λιγότερο ρυπαίνεις τόσο λιγότερα πληρώνεις. Αλλά επίσης, πολλές χώρες μπορούν να πάρουν μερικά από αυτά τα χρήματα και να τα δώσουν πίσω, ειδικά στους ευάλωτους ανθρώπους», κατέληξε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

Φωτογραφία @ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Cop28: Μια ακόμη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή ή η Διάσκεψη που θα κάνει την αλλαγή;

ΟΟΣΑ: Επεκτείνονται διεθνώς τα μέτρα για την επιβάρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider