«Ψαλίδι» στη χρηματοδότηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Σόρος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ψαλίδι» στη χρηματοδότηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Σόρος
Την απόφαση να μειώσει τη χρηματοδότηση προς τους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήρε το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος, σε ένα σημαντικό πλήγμα στους φιλελεύθερους δημοκρατικούς θεσμούς.

Την απόφαση να μειώσει τη χρηματοδότηση προς τους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήρε το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος, σε ένα σημαντικό πλήγμα στους φιλελεύθερους δημοκρατικούς θεσμούς καθώς οι εθνικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις αυξάνονται σε ολόκληρη την ήπειρο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Open Society Foundations (OSF), το οποίο ελέγχει τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία του family office του Σόρος, ύψους 25 δισ. δολαρίων, προετοιμάζεται για «ριζικές αλλαγές» που θα τερματίσουν σε μεγάλο βαθμό τη χρηματοδότηση στην ΕΕ και θα στραφούν σε περιοχές εκτός του μπλοκ των 27 μελών, σύμφωνα με επιστολή.

Η απόφαση ελήφθη από τον γιο του Σόρος, Alexander, ο οποίος έχει αναλάβει τα ηνία του OSF από τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με υπάλληλο του OSF, που επικαλείται το Bloomberg, η έκταση των περικοπών προκάλεσε έκπληξη στο προσωπικό του οργανισμού και στους δικαιούχους επιχορηγήσεων, ειδικά στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης για μείωση του αριθμού των εργαζομένων κατά 40%. Μάλιστα, πολλοί ανησυχούν πως ότι η απόφαση θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την κοινωνία των πολιτών στην Ευρώπη.

Το OSF έχει δαπανήσει πάνω από 19 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπικές δεσμεύσεις τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Το 2021, χορήγησε 209 εκατ. δολάρια σε οργανισμούς της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, σχεδόν το 14% των παγκόσμιων δαπανών του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του οργανισμού.

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση είναι η μείωση του κόστους και ο εξορθολογισμός ενός οργανισμού με επικαλυπτόμενα προγράμματα, σύμφωνα με υπάλληλο του OSF. Στην επιστολή που εστάλη στους επιχορηγούμενους του OSF, ο οργανισμός ανέφερε πως η ηγεσία αποφάσισε την κίνηση επειδή οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ «διέθεταν ήδη σημαντικούς πόρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και τον πλουραλισμό» εντός του μπλοκ.

Εξάλλου, εκπρόσωπος του OSF διευκρίνισε πως το ίδρυμα θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, και ιδιαίτερα στην Ουκρανία, τη Μολδαβία, το Κιργιστάν και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Γερμανία αγοράζει το ισραηλινό πυραυλικό σύστημα Arrow3 - Συμφωνία 3,5 δισ. δολαρίων

Αϊτή: Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητεί να αναπτυχθεί «άμεσα» διεθνής δύναμη αστυνομικών και στρατιωτικών

Με ποιους όρους εξετάζεται η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

gazzetta
gazzetta reader insider insider