Bloomberg: Σε «κόκκινο» συναγερμό για πυρκαγιές η Ελλάδα - Όλο και πιο ακραίοι οι καύσωνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Σε «κόκκινο» συναγερμό για πυρκαγιές η Ελλάδα - Όλο και πιο ακραίοι οι καύσωνες
Οι ακραίες αλλαγές του κλίματος ενισχύουν τους κινδύνους για πυρκαγιές στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Σε «κόκκινο συναγερμό για πυρκαγιές βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες του νότιου τμήματος της Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία, ενώ η Ισπανία αναμένεται να χτυπηθεί από καύσωνα με θερμοκρασίες έως και 44 βαθμούς Κελσίου καθώς η τελευταία έκρηξη του κύματος ζέστης στην Ευρώπη συνεχίζεται πάνω από την Ιβηρική.

Οι ακραίες αλλαγές του κλίματος ενισχύουν τους κινδύνους για πυρκαγιές στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Επτά περιοχές στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν υψηλούς κινδύνους πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένης της ευρύτερης Αθήνας και των νησιών της Λέσβου και της Ρόδου. Η φωτιά που ξέσπασε στον Μαραθώνα κοντά στην πρωτεύουσα έχει σβήσει, μαζί με άλλες 40 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, οι προειδοποιήσεις για την επέλαση του καύσωνα είναι σε ισχύ για περιοχές της νότιας Ισπανίας, αφού οι θερμοκρασίες ανέβηκαν έως και 44,6 βαθμούς Κελσίου στην επαρχία της Σεβίλλης την Τετάρτη. Στην Πορτογαλία, περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες βρίσκονται κοντά στην Οντεμίρα για αναζωπυρώσεις, αφού περιόρισαν μια πυρκαγιά που έκαψε 8.400 εκτάρια και ανάγκασε την εκκένωση πολλών χωριών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν το βόρειο ημισφαίριο από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα αυτό το καλοκαίρι, φέρνοντας πυρκαγιές, πλημμύρες και βίαιες καταιγίδες καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση των κυμάτων καύσωνα. Ο Ιούνιος, που έσπασε όλα τα ρεκόρ, ακολουθήθηκε από τον πιο ζεστό Ιούλιο που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, αλλά οι προσπάθειες για τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων υπολείπονται κατά πολύ από αυτό που απαιτείται για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες – ένα ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο στο θερμαινόμενο κλίμα μας – έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, τα οικοσυστήματα, τις οικονομίες, τη γεωργία, την ενέργεια και τα αποθέματα νερού», δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο Γενικός Γραμματέας του WMO Καθηγητής Πέτρι Ταάλας. «Αυτό υπογραμμίζει την αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όσο το δυνατόν ταχύτερα και βαθύτερα».

Ένας αντικυκλώνας της Σαχάρας, που ονομάστηκε Nerone, θα αυξήσει τη ζέστη σε περιοχές της Ιταλίας στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες στη βόρεια Ευρώπη, οι οποίες ήταν χαμηλότερες από το συνηθισμένο τις τελευταίες εβδομάδες, θα αυξηθούν τις επόμενες 10 ημέρες, σύμφωνα με την Maxar Technologies. Το Λονδίνο θα ανέλθει στους 24 βαθμούς την Πέμπτη, κοντά στον μέσο όρο της εποχής.

Πιο βόρεια, η καταιγίδα Χανς έχει αφήσει ένα ίχνος καταστροφής σε όλη τη Σκανδιναβία. Αυτό περιλαμβάνει τη μερική κατάρρευση φράγματος σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στη Νορβηγία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πού χαλάει ο καιρός

Χαβάη: Τουλάχιστον 36 νεκροί από τις πυρκαγιές - Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Πυροσβεστική: 41 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider