ΟΗΕ: Διατηρεί ειδικό επιτετραμμένο του στο Σουδάν τον Φόλκερ Πέρτες παρότι ανακηρύχθηκε persona non grata

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΗΕ: Διατηρεί ειδικό επιτετραμμένο του στο Σουδάν τον Φόλκερ Πέρτες παρότι ανακηρύχθηκε persona non grata
Ο επικεφαλής του στρατού του Σουδάν και de facto ηγέτης της χώρας, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, κατηγόρησε τον Περτές πως ευθυνόταν για το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα του.

Η κίνηση στην οποία προχώρησε το στρατιωτικό καθεστώς του Σουδάν ανακηρύσσοντας ανεπιθύμητο πρόσωπο τον ειδικό επιτετραμμένο του ΟΗΕ είναι «αντίθετη» στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και «μη εφαρμοστέα», είπε χθες ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, ξεκαθαρίζοντας πως το καθεστώς του γερμανού διπλωμάτη Φόλκερ Πέρτες παραμένει «αμετάβλητο».

«Το καθεστώς του κ. Πέρτες παραμένει αυτή τη στιγμή αμετάβλητο και η θέση του Γενικού Γραμματέα παραμένει αυτή που εξέφρασε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, αναφερόμενος στην «απόλυτη εμπιστοσύνη» με την οποία υπογράμμισε πως περιβάλλει τον ειδικό επιτετραμμένο του ο κ. Γκουτέρες.

«Ο Γενικός Γραμματέας υπενθυμίζει πως το δόγμα persona non grata δεν είναι εφαρμοστέο στο προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών και η επίκλησή του αντίκειται προς τις υποχρεώσεις των κρατών δυνάμει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του στρατού του Σουδάν και de facto ηγέτης της χώρας, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, απαίτησε στα τέλη Μαΐου να απομακρυνθεί από τη θέση ο κ. Πέρτες, προσάπτοντάς του πως ευθυνόταν για το ξέσπασμα του πολέμου τη 15η Απριλίου ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, το σουδανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως το Χαρτούμ «ειδοποίησε» τον κ. Γκουτέρες πως ανακήρυξε τον κ. Πέρτες persona non grata «από σήμερα».

Ο ειδικός επιτετραμμένος, που ήταν στη Νέα Υόρκη όταν ο στρατηγός Μπουρχάν απαίτησε την απομάκρυνσή του από τη θέση, διεξάγει τις τελευταίες ημέρες συνομιλίες στην Αντίς Αμπέμπα (Αιθιοπία). «Θα ενημερώσουμε για τις εξελίξεις ως προς τις μετακινήσεις του», είπε ο κ. Ντουζαρίκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.