Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Η Ρωσία «δεν έχει δικαίωμα βέτο» στην προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στην Μπρατισλάβα.

Η Ρωσία «δεν έχει δικαίωμα βέτο» στην προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στην Μπρατισλάβα.

«Όλοι οι σύμμαχοι είναι σύμφωνοι πως η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή, πως η Ουκρανία θα γίνει μέλος της συμμαχίας και πως η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βέτο», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στην Μπρατισλάβα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ συμμετέχει σε συνομιλίες με τους προέδρους εννέα χωρών της ανατολικής πτέρυγας της Ατλαντικής συμμαχίας, την ομάδα των «Εννέα του Βουκουρεστίου».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 κινητοποίησε τη δυτική στρατιωτική συμμαχία που δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 75 χρόνια για να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση.

Οι συνομιλίες στην Μπρατισλάβα διεξάγονται πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στο Βίλνιους, όπου όπως έχει πει ο Στόλτενμπεργκ η συμμαχία θα λάβει «πολύ σημαντικές» αποφάσεις.

Στη σύνοδο κορυφής «θα ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία με ένα πολυετές πρόγραμμα βοήθειας για τους βοηθήσουμε να περάσουν από τους κανόνες της σοβιετικής εποχής στους κανόνες του ΝΑΤΟ, και να προσεγγίσουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ», είπε.

Στο Βίλνιους, «πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε σε μια πιο ισχυρή δέσμευση για αύξηση των επενδύσεων στην άμυνα τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως θα εργαστεί ώστε να διασφαλίσει «πως θα υποδεχθούμε σύντομα τη Σουηδία ως πλήρες μέλος αυτής της συμμαχίας».

Η Σουηδία και η Φινλανδία εγκατέλειψαν δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας και ζήτησαν να προσχωρήσουν στη συμμαχία ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Φινλανδία έγινε επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρεμλίνο: Εσκεμμένη πράξη δολιοφθοράς του Κιέβου η ρήξη του φράγματος της Καχόβκα

Ζελένσκι: Η Ρωσία ανατίναξε το φράγμα από μέσα - Έρευνα για έγκλημα πολέμου διεξάγει το Κίεβο

Στόλτενμπεργκ: Η έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα δείχνει τη βαναυσότητα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider