Σουδάν: Αυξάνεται η βία μετά την αποτυχία των συνομιλιών - 18 άμαχοι νεκροί στο Χαρτούμ

Newsroom
Μοιράσου το
Σουδάν: Αυξάνεται η βία μετά την αποτυχία των συνομιλιών - 18 άμαχοι νεκροί στο Χαρτούμ
Είκοσι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς σε αγορά του Χαρτούμ, στο πιο πρόσφατο φονικό επεισόδιο του πολέμου στο Σουδάν, στον οποίο δεν αναμένεται ανάπαυλα μετά την απόσυρση του τακτικού στρατού από τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν για εκεχειρία.

Είκοσι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς σε αγορά του Χαρτούμ, στο πιο πρόσφατο φονικό επεισόδιο του πολέμου στο Σουδάν, στον οποίο δεν αναμένεται ανάπαυλα μετά την απόσυρση του τακτικού στρατού από τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν για εκεχειρία.

Από τις 15 Απριλίου που ξέσπασαν οι μάχες, ο τακτικός στρατός με επικεφαλής τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (FSR) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό έχουν συμφωνήσει γύρω στις δέκα φορές για κατάπαυση του πυρός, την οποία ωστόσο παραβίασαν αμέσως.

Οι ΗΠΑ που επέβλεπαν για σχεδόν έναν μήνα, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, τις συνομιλίες ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα κατήγγειλαν σήμερα «σοβαρές παραβιάσεις», αλλά δεν προχώρησαν στην ενεργοποίηση των κυρώσεων που έλεγαν ότι θα επιβάλουν πριν από μερικές εβδομάδες.

«Οι ΗΠΑ και το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας προτίθενται να ξαναρχίσουν να διευκολύνουν τις συνομιλίες», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά την αποχώρηση χθες από τις διαπραγματεύσεις στην Τζέντα των απεσταλμένων του τακτικού στρατού.

Ωστόσο υπό μια προϋπόθεση: «μόλις οι δυνάμεις δείξουν σαφώς από τις πράξεις τους ότι αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την τήρηση εκεχειρίας», σημείωσε.

«Καταστροφική κατάσταση»

Η βία είναι αδιάκοπη και χθες, Τετάρτη, «18 άμαχοι σκοτώθηκαν και 106 τραυματίστηκαν» από τα πυρά πυροβολικού και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του στρατού σε αγορά στο νότιο Χαρτούμ, ανακοίνωσε επιτροπή δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό αυτόν, η «επιτροπή αντίστασης» της συνοικίας στην οποία υπήρχαν θύματα, η οποία διοργανώνει αλληλοβοήθεια μεταξύ των κατοίκων, χαρακτήρισε την κατάσταση «καταστροφική» και απηύθυνε «επείγουσα» έκκληση για «γιατρούς και δωρεές αίματος».

Την ίδια ώρα, οι παραστρατιωτικοί των FSR άνοιξαν πυρ κατά αμάχων «που ήθελαν να τους εμποδίσουν να κλέψουν το αυτοκίνητο ενός εξ αυτών», πρόσθεσε η επιτροπή δικηγόρων. «Τρεις άμαχοι που τραυματίστηκαν από σφαίρες έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι FSR τους εμπόδισαν να πάνε στο νοσοκομείο».

Ο στρατός βομβάρδισε χθες με βαρύ πυροβολικό βάσεις των FSR στο Χαρτούμ, οι οποίες βρίσκονται εδώ και καιρό στην καρδιά κατοικημένων συνοικιών, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο AFP.

Την 48η ημέρα των αδιάκοπων μαχών, που έχουν ήδη προκαλέσει τον θάνατο 1.800 ανθρώπων, σύμφωνα με τη μκο ACLED, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Σουδανοί, αλλά και πρόσφυγες στο Σουδάν, έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας.

Η Χέμπα Ράσιντ έφυγε από το Χαρτούμ για το Πορτ Σουδάν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, με την ελπίδα να βρει δωρητή να της πληρώσει αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια για το εξωτερικό.

«Οι FSR τα κατέστρεψαν όλα στο σπίτι μας», διηγείται στο AFP. Και σήμερα στο Πορτ Σουδάν «δεν ξέρουμε πώς να βρούμε φαγητό ή να φροντίσουμε τα παιδιά μας», είπε.

Σύμφωνα με τη Unicef, πάνω από 13,6 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν, εκ των οποίων τα «620.000 βρίσκονται σε κατάσταση οξέος υποσιτισμού και τα μισά από αυτά μπορεί να πεθάνουν αν δεν βοηθηθούν εγκαίρως».

Παράλληλα 350.000 άνθρωποι έχουν φύγει σε γειτονικές χώρες: οι μισοί στην Αίγυπτο, οι υπόλοιποι στο Τσαντ, στο Νότιο Σουδάν, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ή στην Αιθιοπία, χώρες που φοβούνται μια μετάδοση της κρίσης.

Επίσης η κατάσταση καθίσταται κάθε μέρα και πιο κρίσιμη: το Σουδάν βρίσκεται στα πρόθυρα της πείνας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και η εποχή των βροχών πλησιάζει μαζί με τον κίνδυνο να ξεσπάσουν επιδημίες.

Το Νταρφούρ αποκομμένο από τον κόσμο

Εξακολουθεί να μην υπάρχει κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσει να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία χρειάζονται πλέον τα 25 από τα 45 εκατομμύρια Σουδανών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τα ελάχιστα φορτία που κατέστη δυνατό να δρομολογηθούν μπόρεσαν να καλύψουν πολύ μικρό μέρος από τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, ένας Σουδανός στους τρεις υπέφερε από πείνα, οι πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος ήταν καθημερινές και το σύστημα υγείας βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Οι πιο σφοδρές μάχες στη χώρα μαίνονται στο Νταρφούρ, στα σύνορα με το Τσαντ, ορισμένες ζώνες του οποίου έχουν αποκοπεί εντελώς από τον κόσμο, καθώς δεν έχουν ρεύμα ή τηλέφωνο.

Εκεί, νέα αιτήματα να πάρουν τα όπλα οι άμαχοι εγείρουν φόβους για έναν "γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο", σύμφωνα με το πολιτικό μπλοκ που εκδιώχθηκε από την εξουσία από το πραξικόπημα το 2021 των δύο στρατηγών που τότε ήταν σύμμαχοι.

Από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος, το συνδικάτο των γιατρών καταγγέλλει επίσης την κατάληψη πολλών νοσοκομείων από τους εμπολέμους. Τα τρία τέταρτα των νοσοκομείων στις εμπόλεμες ζώνες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ τα υπόλοιπα καλούνται να αντεπεξέλθουν με σχεδόν εξαντλημένα τα αποθέματά τους και χωρίς γεννήτριες ελλείψει καυσίμου.

ΟΗΕ: Πάνω από 100.000 νέοι Σουδανοί πρόσφυγες στο Τσαντ

Ο αριθμός των Σουδανών που έχουν διαφύγει στο γειτονικό Τσαντ για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις που μαίνονται στη χώρα τους εδώ και ενάμιση μήνα ξεπέρασε τις 100.000, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που ζητά επείγουσα οικονομική βοήθεια.

«Ο αριθμός των νέων προσφύγων ξεπέρασε το όριο των 100.000» από την έναρξη, στις 15 Απριλίου, της σύγκρουσης μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατηγών που μάχονται για την εξουσία στο Χαρτούμ, και «εκτιμούμε ότι έως 200.000 άνθρωποι» επιπλέον μπορεί να αναγκαστούν να «διαφύγουν στο Τσαντ κατά τους επόμενους τρεις μήνες», προειδοποιεί σε ανακοίνωση η Λόρα Λο Κάστρο, εκπρόσωπος της UNHCR στο Τσαντ.

Η πλειονότητα των προσφύγων αυτών «προέρχονται από το Νταρφούρ», περιοχή στο δυτικό Σουδάν, στα σύνορα με το Τσαντ, που «έχει πληγεί σοβαρά από βία και αυξανόμενη αστάθεια», σύμφωνα με την αξιωματούχο του ΟΗΕ.

«Με την περίοδο των βροχών να φθάνει τις επόμενες εβδομάδες, χρειαζόμαστε μαζική επιμελητεία για να μετακινήσουμε τους πρόσφυγες από τις περιοχές των συνόρων προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την προστασία τους», ανέφερε η ύπατη αρμοστεία που κάνει λόγο για «επείγουσα ανάγκη χρηματοδότησης» και καλεί τη «διεθνή κοινότητα» να της προσφέρει τα μέσα για να «συνεχίσει να εντείνει τις παρεμβάσεις και να σώζει ζωές».

«Η UNHCR έχει ανάγκη από 214,1 εκατ. δολάρια για να προσφέρει προστασία και ζωτικής σημασίας βοήθεια» σε όλους τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους στο Τσαντ, συμπεριλαμβανομένων «72,4 εκατ. για την επείγουσα αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη σύγκρουση στο Σουδάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι οι αυτές οι ανάγκες χρηματοδοτούνται αυτή τη στιγμή μόνο έως το 16%.

Η UNHCR και διεθνείς και τοπικές μκο προσφέρουν εδώ και ενάμιση μήνα αδιάκοπα βοήθεια σε αυτούς τους πρόσφυγες, κατά πλειονότητα γυναίκες και παιδιά, που διασχίζουν τα σύνορα κάθε μέρα, κυρίως στις επαρχίες του Τσαντ στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζελένσκι: Οι αμφιβολίες για ένταξη της Ουκρανίας στο NATO θέτουν σε κίνδυνο την Ευρώπη

Ουκρανία: Νέα ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο, τουλάχιστον 3 νεκροί

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider