Εσθονία: Αυξάνονται οι κίνδυνοι ασφαλείας λόγω Ρωσίας - «Ευάλωτες» οι χώρες της Βαλτικής

Newsroom
Μοιράσου το
Εσθονία: Αυξάνονται οι κίνδυνοι ασφαλείας λόγω Ρωσίας - «Ευάλωτες» οι χώρες της Βαλτικής
«Η Ρωσία θεωρεί τις χώρες της Βαλτικής το πιο ευάλωτο κομμάτι του ΝΑΤΟ, γεγονός που θα τις καταστήσει επίκεντρο της στρατιωτικής πίεσης σε περίπτωση μιας σύγκρουσης ΝΑΤΟ- Ρωσίας» λέει η υπηρεσία Πληροφοριών της Εσθονίας.

Η υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Εσθονίας ανακοίνωσε ότι εκτιμά πως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει την ισχύ να ασκήσει «αξιόπιστη στρατιωτική πίεση» στην περιοχή της Βαλτικής, όπου ο κίνδυνος για την ασφάλεια αυξήθηκε μεσο- και μακροπρόθεσμα.

Οι χώρες της Βαλτικής - Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχουν αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και μετά την περσινή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της Εσθονίας δεν είναι πιθανή το 2023», εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά «μεσο- και μακροπρόθεσμα η επιθετικότητα της Ρωσίας και οι φιλοδοξίες της στην εξωτερική πολιτική έχουν αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους ασφαλείας για την Εσθονία», σχολίασε η υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Η Ρωσία θεωρεί τις χώρες της Βαλτικής το πιο ευάλωτο κομμάτι του ΝΑΤΟ, γεγονός που θα τις καταστήσει επίκεντρο της στρατιωτικής πίεσης σε περίπτωση μιας σύγκρουσης ΝΑΤΟ- Ρωσίας», συνέχισε.

Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας κοντά στα σύνορα των χωρών της Βαλτικής ενδέχεται να ανασυγκροτηθεί σε τέσσερα χρόνια, εκτίμησε η υπηρεσία.

Το σχέδιο της Ρωσίας να διεξάγει μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στα δυτικά της σύνορα δύο χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο ενδέχεται να επηρεάσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της Βαλτικής φέτος, σημείωσε.

Η επίσπευση των γυμνασίων αυτών - τα οποία θα διεξαχθούν κάποια στιγμή φέτος - «μπορεί να θεωρηθεί ως αποτρεπτικό μέσο και απειλή προς τη Δύση και ως ενίσχυση του πατριωτικού αισθήματος μεταξύ του πληθυσμού της Ρωσίας».

Η εσθονική υπηρεσία Πληροφοριών επεσήμανε ότι η Ρωσία παραμένει αποφασισμένη να συνεχίσει την εισβολή της στην Ουκρανία το 2023, καθώς επιχειρεί να κάμψει το Κίεβο και τους δυτικούς του συμμάχους, αλλά είναι «απίθανο» να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη σύγκρουση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Φουκουγιάμα μετά το «Τέλος της Ιστορίας» προβλέπει και ήττα Πούτιν: «Είναι θέμα χρόνου»