Πορτογαλία: Ένας νεκρός από τις πλημμύρες στη Λισαβόνα - Έρχεται νέα επιδείνωση του καιρού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πορτογαλία: Ένας νεκρός από τις πλημμύρες στη Λισαβόνα - Έρχεται νέα επιδείνωση του καιρού
Από τη βροχή και τις πλημμύρες σε πολλές συνοικίες της πορτογαλικής πρωτεύουσας υπέστησαν ζημιές πολλά αυτοκίνητα.

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τη σφοδρή βροχόπτωση στην περιοχή της Λισαβόνας, τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, στοίχισαν τη ζωή σε έναν άνθρωπο, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Πρόκειται για ένα άτομο ηλικίας «περίπου 55 ετών» που βρισκόταν σε ένα υπόγειο το οποίο πλημμύρισε, ανέφερε ο διοικητής της υπηρεσίας, Αντρέ Φερνάντες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Άλλοι 27 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν προσωρινά από τα σπίτια τους.

Από τη βροχή και τις πλημμύρες σε πολλές συνοικίες της πορτογαλικής πρωτεύουσας υπέστησαν ζημιές πολλά αυτοκίνητα. Έκλεισαν επίσης σιδηροδρομικοί σταθμοί, δρόμοι και σήραγγες.

Η επιχείρηση καθαρισμού των δρόμων συνεχίζεται. Κάτοικοι και έμποροι, με σκούπες στα χέρια, προσπαθούσαν να βγάλουν το νερό από σπίτια και καταστήματα. «Όλα γέμισαν λάσπες. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο το νερό όσο η λάσπη, που καταστρέφει περισσότερο», είπε η Γκράσα Σόουζα, μια κάτοικος της πόλης.

«Όλα καταστράφηκαν στο εσωτερικό, όλα τα ψυγεία, τίποτα δεν λειτουργεί», είπε από την πλευρά της η Εμίλια Ανίκα, ιδιοκτήτρια ενός εστιατορίου, που δεν ξέρει ακόμη πότε θα επαναλειτουργήσει η επιχείρησή της.

Η κατάσταση αυτή «καταδεικνύει την πρόκληση και τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής», σχολίασε ο δήμαρχος της Λισαβόνας Κάρλος Μοέντας. Υπενθύμισε ότι τον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσει στην πόλη ένα σημαντικό έργο, η κατασκευή υπόγειων καναλιών που θα αποστραγγίζουν τα νερά των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας παραμένει πάντως σε κατάσταση συναγερμού αφού οι μετεωρολόγοι προβλέπουν επιδείνωση των καιρικών συνθηκών απόψε το βράδυ, με ισχυρούς ανέμους και βροχές.

«Ζητώ υπευθυνότητα από όλους. Είναι σημαντικό να τηρούμε τις συστάσεις» των αρχών, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Ζοζέ Λουίς Καρνέιρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νότια Αφρική: Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Γιοχάνεσμπουργκ από πλημμύρα

Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη δυτική Θράκη

Περού: Παραμένει υπό κράτηση ο καθαιρεθείς πρόεδρος Καστίγιο - Σχεδίαζε να διαφύγει στο Μεξικό