Βρετανία: Ιστορικό σχέδιο 700 εκατ. λιρών για την ενεργειακή ανεξαρτησία με «στροφή» στην πυρηνική ενέργεια

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Ιστορικό σχέδιο 700 εκατ. λιρών για την ενεργειακή ανεξαρτησία με «στροφή» στην πυρηνική ενέργεια
Στόχος να παρέχεται αξιόπιστη ενεργειακή ισχύ με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, σε 6 εκατομμύρια σπίτια για περισσότερα από 50 χρόνια.

Ένα πακέτο-ορόσημο εγκαινιάζεται σήμερα από την βρετανική κυβέρνηση και τον υπουργό Ενέργειας Γκραντ Σαπς για την διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας.

Κεντρικός άξονας του πακέτου είναι το σχέδιο αναζωογόνησης της πυρηνικής βιομηχανίας της Μεγάλης Βρετανίας με την επισημοποίηση της πρώτης κρατικής υποστήριξης ενός πυρηνικού έργου σε περισσότερα από 30 χρόνια, ενώ το ιστορικό ποσό της επένδυσης των 700 εκατομμυρίων λιρών της κυβέρνησης για το νέο εργοστάσιο Sizewell C αναμένεται να εγκριθεί σήμερα.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της βρετανικής κυβέρνησης αναμένεται να δημιουργηθούν 10.000 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και να παρέχει αξιόπιστη ενεργειακή ισχύ με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, σε 6 εκατομμύρια σπίτια για περισσότερα από 50 χρόνια.

Το βρετανικό κράτος θα είναι μέτοχος στο εργοστάσιο Sizewell C κατά 50% για την ανάπτυξη του έργου μαζί με την εταιρεία EDF με την οποία θα συνεργαστεί για την άντληση επενδύσεων κεφαλαίου. Αυτή η κυβερνητική επένδυση είναι και η πρώτη αφότου ο Sizewell B, ο τελευταίος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας που κατασκευάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, εγκρίθηκε για κατασκευή το 1987.

Η ανακοίνωση για το εργοστάσιο εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική δημιουργίας ενός «οχήματος» για νέα πυρηνικά projects από πλευράς κυβέρνησης, του Great British Nuclear, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται στις αρχές του νέου έτους.

Το νομοσχέδιο για την ενέργεια το οποίο προωθείται για ψήφιση στο Κοινοβούλιο, περιλαμβάνει ακόμα τον στόχο μείωσης της ζήτησης ενέργειας κατά 15% έως το 2030, ο οποίος υποστηρίζεται από ένα νέο σχέδιο ενεργειακής «θωράκισης» των κτιρίων ύψους 1 δισ. λιρών καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεκόρ στις εισαγωγές ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Αύξηση 40% σε σχέση με το 2021

Ευρωπαϊκό ταμείο ενεργειακής κρίσης ζητούν οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Bruegel

Ενεργειακή κρίση: Η Ισπανία μειώνει την επιδότηση καυσίμων για τους πολίτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider