ΟΗΕ: Βασανιστήρια τόσο από τους Ρώσους όσο και από τους Ουκρανούς στους αιχμαλώτους του πολέμου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΗΕ: Βασανιστήρια τόσο από τους Ρώσους όσο και από τους Ουκρανούς στους αιχμαλώτους του πολέμου
Για τους Ρώσους αιχμαλώτους πολέμους, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ σημείωσε πως υπάρχουν «αξιόπιστες καταγγελίες» για εκτελέσεις των Ρώσων από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ (OHCHR) ανακοίνωσε πως οι αιχμάλωτοι του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν δεχθεί βασανιστήρια και από τις δύο εμπόλεμες πλευρές.

Μιλώντας από τη Γενεύη σε online συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Ματίλντα Μπόνερ, ανέφερε πως το συμπέρασμα της υπηρεσίας προκύπτει από συνεντεύξεις με πάνω από 100 κρατούμενους πολέμους τόσο από την πλευρά της Ουκρανίας όσο και από την πλευρά της Ρωσίας.

Η μεγάλη πλειονότητα των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις τους βασάνιζαν με εικονικές εκτελέσεις, ηλεκτροσόκ με τέιζερ και εκφοβισμούς με σκυλιά, όπως και με σεξουαλική βία. Ένας από τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου ανέφερε πως οι Ρώσοι στρατιώτες «έβαλαν καλώδια στα γεννητικά μου όργανα και μου έκαναν ηλεκτροσόκ.

Για τους Ρώσους αιχμαλώτους πολέμους, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ σημείωσε πως υπάρχουν «αξιόπιστες καταγγελίες» για εκτελέσεις των Ρώσων από τις ουκρανικές δυνάμεις, με τις αρχές του Κιέβου να μην έχουν προχωρήσει τις έρευνες για αυτές τις κατηγορίες.

Ακόμα, οι Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου ανέφεραν πως μεταφέρονταν γυμνοί σε φορτηγά και βανάκια από τους Ουκρανούς, με τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη της.

Η Μπόνερ υποστήριξε πως η κακοποίηση των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου από τους Ρώσους έχει αποδειχθεί «αρκετά συστηματική», ενώ η κακοποίηση των Ρώσων αιχμαλώτων από τους Ουκρανούς ήταν μη συστηματική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινιάζει την Αποστολή Στρατιωτικής Συνδρομής για την Ουκρανία

Ουκρανία: Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι στέλνει Αφρικανούς κρατούμενους στο μέτωπο

gazzetta
gazzetta reader insider insider