Η Τουρκία δοκίμασε βαλλιστικό πύραυλο που ανέπτυξε μυστικά - Διένυσε 561 χλμ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Τουρκία δοκίμασε βαλλιστικό πύραυλο που ανέπτυξε μυστικά - Διένυσε 561 χλμ
Σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, μικρής εμβέλειας, τον οποίο ανέπτυξε μυστικά, προχώρησε η Τουρκία πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, μικρού βεληνεκούς, τον οποίο ανέπτυξε μυστικά, προχώρησε η Τουρκία πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Για την εκτόξευσή του, η οποία έλαβε χώρα περίπου στις 7 το πρωί τοπική ώρα, χρησιμοποιήθηκε κινητή πλατφόρμα από ένα αεροδρόμιο κοντά στην Ριζούντα. Ο πύραυλος διένυσε 561 χιλιόμετρα προτού πέσει στα ανοιχτά της ακτής του λιμανιού της Σινώπης. Πρόκειται για την πιο μακρινή απόσταση που έχει διανύσει ποτέ ένα τέτοιο όπλο στη χώρα, σημείωσαν οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Το μυστικό σχέδιο ανάπτυξης πυραύλου, γνωστό ως Tayfun («τυφώνας» στα τούρκικα), ετοιμάζεται εδώ και πολλά χρόνια, ανέφεραν οι ίδιες πηγές χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες. Η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία εποπτεύει την ανάπτυξη τοπικών όπλων, αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει οποιαδήποτε πληροφορία για το project αυτό.

Η Τουρκία παρέλαβε ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία, δύο χρόνια αφότου η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία με τη Μόσχα για την αγορά του συστήματος με την ελπίδα ότι η συνεργασία θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα βαλλιστικής άμυνας. Ως αντίδραση, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία και της απαγόρευσαν να εργαστεί πάνω και να λάβει τα αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider