Στους Μπερνάνκι, Ντάιαμοντ και Ντίμπβιγκ το Νόμπελ Οικονομίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στους Μπερνάνκι, Ντάιαμοντ και Ντίμπβιγκ το Νόμπελ Οικονομίας
«Για τις έρευνές τους σχετικά με τις τράπεζες και τις οικονομικές κρίσεις». 

Οι Μπεν Μπερνάνκι, Ντάγκλας Ντάιαμοντ και Φίλιπ Ντίμπβιγκ τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2022 για τις έρευνές τους σχετικά με τις τράπεζες και τις οικονομικές κρίσεις.

Το έργο των τριών οικονομολόγων στις αρχές της δεκαετίας του 1980 «βελτίωσε σημαντικά την κατανόησή μας για το ρόλο των τραπεζών στην οικονομία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια χρηματοπιστωτικών κρίσεων», δείχνοντας γιατί είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών, ανέφερε η επιτροπή Νόμπελ, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν «ανεκτίμητο» κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008-09 καθώς και της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Μπερνάνκι υπήρξε πρόεδρος της Federal Reserve από το 2006 έως το 2014, σε μια θητεία που σηματοδοτήθηκε από την οικονομική κρίση του 2008 και την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers, και πλέον βρίσκεται στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον.

Ο Μπερνάνκι ανέλυσε κυρίως το Μεγάλο Κραχ των χρόνων του 1930, τη χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας. Έδειξε κυρίως πώς οι απότομες και ξαφνικές αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες λόγω πανικού ή φοβίας αποτελούν αποφασιστικό παράγοντα για την παράταση και την επιδείνωση των κρίσεων.

Ο Ντάιαμοντ είναι καθηγητής στο Booth School of Business του Πανεπιστημίου του Σικάγο και ο Ντίμπβιγκ είναι καθηγητής στο Olin Business School του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις. Ανέπτυξαν θεωρητικά μοντέλα που δείχνουν γιατί υπάρχουν οι τράπεζες και γιατί ο ρόλος τους στην κοινωνία τις καθιστά ευάλωτες στις φήμες για επικείμενη κατάρρευσή τους.

Σημειώνεται ότι το βραβείο είναι το τελευταίο από τα φετινά Νόμπελ και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας.

Πέρυσι, το βραβείο απονεμήθηκε σε τρεις οικονομολόγους. Στον Ντέιβιντ Καρντ για το έργο του στα οικονομικά της εργασίας και στους Τζόσουα Άνγκριστ και Γκίντο Ίμπενς για την συνεισφορά τους στην σχέσεις αιτιότητας της στατιστικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider