Στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ - «Είδαν αυτά που χρειαζόταν να δουν»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ - «Είδαν αυτά που χρειαζόταν να δουν»
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας «παραμένει» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της, Ραφαέλ Γκρόσι.

Τελευταία Ενημέρωση 19:40

Αναχώρησε από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, όπως ανακοίνωσε η κρατική ουκρανική εταιρεία Energoatom μέσω του Telegram, σημειώνοντας ότι 5 αντιπρόσωποι του IAEA θα παραμείνουν στην περιοχή του εργοστασίου, πιθανότατα μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι 8-12 επιθεωρητές του ΙΑΕΑ παραμένουν στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού μετά την αποχώρηση του Γκρόσι. Το πρακτορείο επικαλείται ως πηγή του τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της γειτονικής, υπό ρωσική κατοχή πόλης Ενερχοντάρ, τον Αλεξάντερ Βόλγκα. Σύμφωνα με αυτόν, τα μέλη του ΙΑΕΑ θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο που διαθέτει ο πυρηνικός σταθμός στην Ενερχοντάρ.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Οργανισμού δήλωσε ότι «είδε αυτά που χρειαζόταν να δει» κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης σήμερα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ο οποίος εδώ και εβδομάδες βομβαρδίζεται τακτικά.

«Μπορέσαμε, σε λίγες ώρες, να συγκεντρώσουμε πολλές πληροφορίες. Είδα τα κυριότερα πράγματα που χρειαζόταν να δω», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που συνόδευαν την αντιπροσωπεία των ειδικών της ΙΑΕΑ σε αυτό το εργοστάσιο που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας «παραμένει» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της. «Ο ΙΑΕΑ παραμένει εδώ. Ενημερώστε τον κόσμο ότι ο ΙΑΕΑ μένει στη Ζαπορίζια», δήλωσε ο Γκρόσι, ωστόσο δεν διευκρίνισε πόσα μέλη της αποστολής θα παραμείνουν εκεί, ούτε για ποσό χρόνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζαπορίζια: Η Ρωσία ανησυχεί για το ενδεχόμενο ουκρανικής «πρόκλησης» - Έφτασε ο ΔΟΑΕ

Ζαπορίζια: Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ εξετάζει το ενδεχόμενο διαρκούς παρουσίας στον πυρηνικό σταθμό

Ουκρανία: Έκλεισε ένα αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια μετά από ρωσικό βομβαρδισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider