Κατέληξε ο Ιάπωνας πρώην πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, μετά την επίθεση ενόπλου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατέληξε ο Ιάπωνας πρώην πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, μετά την επίθεση ενόπλου
Δεν τα κατάφερε τελικά ο Ιάπωνας πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ενώ πάλευε επί ώρες για την ζωή του όντας σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από επίθεση ενόπλου κατά την διάρκεια προεκλογικής ομιλίας. 

Τελευταία ενημέρωση 18:21

Κατέληξε τελικά ο Ιάπωνας πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ενώ «πάλευε» επί ώρες για την ζωή του όντας σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από επίθεση ενόπλου κατά την διάρκεια προεκλογικής ομιλίας.

To δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ δημοσίευσε πριν από λίγο πως το νοσοκομείο της Νάρα στο οποίο νοσηλευόταν τις τελευταίες ώρες τον ανακήρυξε επίσημα νεκρό. Ο Σίνζο Άμπε ήταν 67 ετών, και κατέχει το ρεκόρ πρωθυπουργικής θητείας στην Ιαπωνία, στα 8 χρόνια και 8 μήνες.

Το πυροσβεστικό σώμα της ιαπωνικής πόλης Νάρα νωρίτερα είχε επιβεβαιώσει ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, εναντίον του οποίου άνοιξε πυρ άνδρας εφοδιασμένος με τουφέκι πισώπλατα, καθώς ο πολιτικός εκφωνούσε προεκλογική ομιλία σε ανοικτό χώρο, δεν είχε καμία ζωτική ένδειξη, βρισκόταν σε κατάσταση «καρδιοπνευμονικής ανακοπής», όταν ασθενοφόρο τον μετέφερε σε νοσοκομείο. Την επίθεση καταδίκασαν πολιτικοί ηγέτες από όλον τον κόσμο.

Κατά τον Ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Άμπε δέχθηκε την επίθεση του ενόπλου περί τις 11:30 (τοπική ώρα), ενώ η επίσημη ώρα θανάτου του ήταν στις 18:00 (τοπική ώρα).

Ο Δρ Χιντετάδα Φουκουσίμα, ο οποίος χειρούργησε τον Άμπε, είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός μεταφέρθηκε στα επείγοντα του νοσοκομείου.

«Όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ήταν σε κατάσταση καρδιοπνευμονικής ανακοπής», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Προσπάθησαν να τον κάνουν ανάνηψη αλλά στις 17:03 διαπιστώθηκε ο θάνατός του».

Ο σημερινός πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα είπε ότι η επίθεση ήταν «μια απαίσια και βάρβαρη πράξη που έλαβε χώρα εν μέσω εκλογών, που είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι ακόμη διερευνάται.

Πρώην στρατιωτικός ο δράστης και «δυσαρεστημένος» με τον Άμπε

Ο άνδρας που πυροβόλησε εναντίον του πολιτικού -που έμεινε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας (2006-2007, 2012-2020)- συνελήφθη και το όπλο που χρησιμοποίησε κατασχέθηκε από την αστυνομία, αναφέρουν ΜΜΕ. Πρόκειται για άνδρα 41 ετών, κατά τις πρώτες πληροφορίες ενώ το NHK μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, ότι ήταν δυσαρεστημένος μαζί του και αποφάσισε να τον σκοτώσει.

Δεν είναι σαφές ακόμη οι λόγοι της δυσαρέσκειας του άνδρα αυτού, που κατονομάστηκε από την αστυνομία — ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι και είναι μόνιμος κάτοικος στη Νάρα.

Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση αμέσως, είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού και χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο τουφέκι.

«Αυτό είναι που ισχυρίζεται ο ύποπτος και εμείς διαπιστώσαμε ότι (το όπλο που χρησιμοποιήθηκε) σαφώς φαίνεται αυτοσχέδιο, αλλά η ανάλυσή μας εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη» , δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας αστυνομικός της περιφέρειας Νάρα, όπου έγινε η δολοφονία. Για την αστυνομία παραμένει ασαφές εάν οι σφαίρες ήταν επίσης αυτοσχέδιες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φ. Κισίντα: «Δεν βρίσκω λέξεις για την δολοφονία του Άμπε»

gazzetta
gazzetta reader insider insider