Πυρκαγιά στη Φωκίδα: Εντολή εκκένωσης για τη βόρεια Ιτέα - Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στην Ηλεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιά στη Φωκίδα: Εντολή εκκένωσης για τη βόρεια Ιτέα - Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στην Ηλεία
Για τον περιορισμό του πύρινου μετώπου επιχειρούν 140 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα.

Τελευταία ενημέρωση: 22:39

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η πυρκαγιά η πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα κοντά το χωριό Σερνικάκι της Φωκίδας, καθώς δόθηκε εντολή εκκένωση της βόρειας πλευράς της Ιτέας και μάλιστα άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

'Ήδη περιπολικά της ΕΛΑΣ, αλλά και πυροσβέστες προσπαθούν να απομακρύνουν μαζί με την δημοτική αρχή τους κατοίκους, καθώς το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει απειλητικά.

Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν από αέρος 5 CL215, 4 CL415, ένα PZL, 7 Air Tractors, 5 Erickson, ένα ΒΚ117 και 2 CHINOOK, και εκτέλεσαν 33 πτήσεις.

Από οχήματα συμμετείχαν 35 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, 15 βοηθητικά, και το όχημα Διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων "ΟΛΥΜΠΟΣ". Επίσης έδωσαν και δίνουν μάχη με τις φλόγες 136 πυροσβεστικό προσωπικό: 100 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου 7 ατόμων και δύο ΕΜΟΔΕ 29 δασοκομάντο. Από τους ΟΤΑ συμμετείχαν 15 υδροφόρες και 4 μηχανήματα έργου.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλη νύχτα και με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσει ενισχυμένο κύμα εναέριων, για να ελεγχθεί, και να αντιμετωπιστεί ότι προκύψει με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.

Νωρίτερα είχε δοθεί προληπτική απομάκρυνση με 112, χωρίς να κινδυνεύουν οικίες, από τη βόρεια πλευρά της Ιτέας προς την πλευρά της Κίρρας (ανατολική Ιτέα), προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τους καπνούς που μετέφεραν οι ισχυροί άνεμοι.

Σημειώνεται πως στις υπόλοιπες πυρκαγιές που είναι ενεργές στη χώρα πυρκαγιές, στην Αχαΐα, στη Ζάκυνθο, στο Άγιο Όρος, στο Σχηματάρι, στην Ηλεία και στον Άραξο, οι φωτιές έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται. Στο Κρανίδι η εικόνα είναι καλή και εκτιμάται ότι θα ελεγχθεί μέσα στη νύχτα.

Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στην Ηλεία

Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η πυρκαγιά στην Ηλεία το βράδυ της Δευτέρας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, μεταφέροντας την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τα λεγόμενα ‘καντηλάκια', στις περιοχές Βάλμη, Αγία Κυριακή, Αγία Παρασκευή και Απιδούλα , ώστε να μην υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις».

Όσον αφορά στις δύο αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν τις απογευματινές ώρες, λόγω των ισχυρών ανέμων, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε ότι «η πρώτη σημειώθηκε στην περιοχή της Βάλμης και η δεύτερη κοντά στην Απιδούλα, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τις εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις».

Στο Άγιο Όρος

Εξάλλου, συνεχίζεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα σε δασική έκταση στο Άγιο Όρος, στην περιοχή Ακρωτήριο Αράπης.

Στο σημείο επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 16 οχήματα, ενώ νωρίτερα συνέδραμε στην κατάσβεση ελικόπτερο.

Η περιοχή είναι δύσβατη, κοντά στο σημείο όπου είχε ξεσπάσει φωτιά στις 24 Ιουνίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέχρι στιγμής, δεν απειλούνται μοναστήρια.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Τρίτη

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Προστασία είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου σε όλη τη χώρα και με έκτακτες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής, καθώς ο βαθμός επικινδυνότητας ήταν στο «4» σήμερα, όπως και αύριο Τρίτη, λόγω του συνδυασμού ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου για αύριο Τρίτη 5/7, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος 4 : Σε Αττική & Κύθηρα, Βοιωτία, κεντρική & νότια Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Σάμο & Ικαρία και σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία & Λακωνία και υψηλός κίνδυνος 3 σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς: Στο «πορτοκαλί» 13 περιοχές την Τρίτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider