Ουκρανία: Διήμερη διεθνής διάσκεψη στο Λουγκάνο - Η ανοικοδόμηση της χώρας στο επίκεντρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Διήμερη διεθνής διάσκεψη στο Λουγκάνο - Η ανοικοδόμηση της χώρας στο επίκεντρο
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Στεφαντσούκ και μια αντιπροσωπεία 100 ατόμων έφτασαν ήδη από χθες Κυριακή στο Λουγκάνο.

Τελευταία ενημέρωση: 17:10

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι «το κοινό καθήκον ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την έναρξη της συνόδου στο Λουγκάνο, η οποία αναμένεται να χαράξει τα περίγραμμα της μελλοντικής ανοικοδόμησης της εμπόλεμης χώρας.

«Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι το κοινό καθήκον όλου του δημοκρατικού κόσμου» και «η πιο σημαντική συμβολή στην ειρήνη στον κόσμο», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας που μεταδόθηκε μέσω βίντεο ενώπιον των ηγετών των συμμαχικών χωρών του Κιέβου και πολλών διεθνών θεσμών.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Στεφαντσούκ και μια αντιπροσωπεία 100 ατόμων έφτασαν ήδη από χθες Κυριακή στο Λουγκάνο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα – η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ γι' αυτό το εξάμηνο—καθώς και ο ομόλογός του της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι θα βρίσκονται στο Λουγκάνο για να καταρτίσουν ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η διάσκεψη είχε σχεδιαστεί πριν από το ξέσπασμα του πολέμου και αρχικά είχε στόχο να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στην Ουκρανία, κυρίως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ενδημικής διαφθοράς.

Οδικός χάρτης

Στο Λουγκάνο δεν θα πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη δωρητών, όπου κάθε ένας από τους συμμετέχοντες ανακοινώνει την παροχή πόρων για την Ουκρανία, αλλά έχει στόχο κυρίως να ορίσει τις αρχές και τις προτεραιότητες μιας διαδικασίας ανοικοδόμησης.

Μήπως κάτι τέτοιο είναι πρώιμο καθώς δεν διαφαίνεται το τέλος του πολέμου και οι υπολογισμοί για τις ανάγκες κυμαίνονται ακόμη από μερικές δεκάδες ως μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια;

Για τον Ρόμπερτ Μαρντίνι, γενικό διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, είναι κρίσιμο να δοθεί «μια θετική προοπτική στους πολίτες», όπως εξήγησε στο ελβετικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS.

Η Σχολή Οικονομικών του Κιέβου εκτίμησε το κόστος των ζημιών, που έχουν προκληθεί μέχρι στιγμής σε κτίρια και υποδομές της Ουκρανίας, σε σχεδόν 104 δισεκ. δολάρια. Η οικονομία της χώρας υπολογίζεται ότι έχει ήδη χάσει 600 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναμένεται να προτείνει τη δημιουργία ενός νέου ταμείου για την Ουκρανία, το οποίο πρόκειται να φτάσει τα 100 δισεκ. ευρώ, όπως δήλωσαν πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Η Βρετανία, μία από τις χώρες που βοηθά πολύ ενεργά την Ουκρανία, θα στηρίξει κυρίως την ανοικοδόμηση της πόλης και της περιοχής του Κιέβου, έπειτα από αίτημα του Ζελένσκι, επιβεβαίωσε χθες, Κυριακή, το Φόρεϊν Όφις.

Το Λονδίνο σκοπεύει επίσης να συνεργαστεί με το Κίεβο και τους συμμάχους του για να φιλοξενήσει μια διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας το 2023 και να δημιουργήσει ένα γραφείο στη βρετανική πρωτεύουσα, το οποίο θα αναλάβει τον συντονισμό του έργου της ανοικοδόμησης.

Η ουκρανική σημαία κυματίζει ξανά στο Φιδονήσι

Η ουκρανική σημαία υψώθηκε ξανά στο Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε σήμερα ο ουκρανικός στρατός, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το στρατηγικής σημασίας φυλάκιο την περασμένη εβδομάδα.

«Η στρατιωτική επιχείρηση ολοκληρώθηκε και... το έδαφος (του Φιδονησιού) επεστράφη στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας», είπε σε συνέντευξη Τύπου η Ναταλία Χουμενιούκ, εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το Φιδονήσι στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής της Ουκρανίας ενδέχεται να χαλαρώσει τον αποκλεισμό στα ουκρανικά λιμάνια.

Ωστόσο, ένας ξένος διπλωμάτης με έδρα το Κίεβο είπε στο Reuters ότι αυτό δεν ήταν ακόμα αρκετό για να επιτρέψει την ασφαλή διαμετακόμιση ουκρανικών σιτηρών.

Η Ρωσία ανέφερε ότι αποχώρησε από το Φιδονήσι την Πέμπτη σε μια «χειρονομία καλής θέλησης» για να δείξει ότι δεν παρεμποδίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο που θα επιστρέψει τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία υποστήριξε ότι εκδίωξε τις ρωσικές δυνάμεις μετά από επίθεση πυροβολικού και πυραύλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ και Βρετανία ανακοινώνουν μέτρα για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας - 100 δισ. από ΕΤΕπ

Ζελένσκι: «Χάσαμε» το Λισιτσάνσκ αλλά θα επιστρέψουμε με τα όπλα που θα παραλάβουμε

gazzetta
gazzetta reader insider insider