Λιζ Τρας: Το Λονδίνο σχεδιάζει νομοθεσία για να τροποποιήσει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιζ Τρας: Το Λονδίνο σχεδιάζει νομοθεσία για να τροποποιήσει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας
Το Λονδίνο σχεδιάζει νομοθεσία για να τροποποιήσει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, λέει η υπουργός Εξωτερικών.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να εισαγάγει νομοθεσία τις επόμενες εβδομάδες για να γίνουν αλλαγές στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο ήταν μέρος της συμφωνίας διαζυγίου του Brexit.

«Ανακοινώνω την πρόθεσή μας να εισαγάγουμε νομοθεσία τις επόμενες εβδομάδες για να προχωρήσουμε σε αλλαγές στο πρωτόκολλο», δήλωσε η υπουργός στο Κοινοβούλιο.

Η Τρας είπε ότι η προτίμηση της Βρετανίας παραμένει μια συμφωνία μέσω διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με τον διαπραγματευτή της ΕΕ Μάρος Σέφτσοβιτς. Η Τρας δήλωσε ότι έχει προσκαλέσει τον Σέφτσοβιτς στο Λονδίνο για περαιτέρω συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

Η ίδια είπε ότι μια νομοθετική λύση δεν αφορά την κατάργηση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας και ότι η λύση αυτή θα συνεχίσει να είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις της Βρετανίας βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η νομοθεσία, δήλωσε η Τρας, θα περιλαμβάνει ένα διττό ρυθμιστικό καθεστώς που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει τη μεταφορά αγαθών στη Βόρεια Ιρλανδία και το ότι η παραμονή τους εκεί δεν θα έχει περιττές διοικητικές επιβαρύνσεις.

«Το νομοσχέδιο θα αίρει τα ρυθμιστικά εμπόδια για τα αγαθά που κατασκευάζονται με βάση τα πρότυπα του Ηνωμένου Βασιλείου προς διάθεση στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να επιλέγουν μεταξύ του να πληρούν τα βρετανικά ή τα ευρωπαϊκά πρότυπα σε ένα νέο διττό ρυθμιστικό καθεστώς», δήλωσε. «Θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει σκληρό σύνορο στη νήσο της Ιρλανδίας».

Το DUP της Βόρειας Ιρλανδίας χαιρετίζει το σχέδιο της Βρετανίας

Ο ηγέτης του κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Τζέφρι Ντόναλντσον, δήλωσε ότι θα έχει μια «σταδιακή και επιφυλακτική προσέγγιση» στη σχεδιαζόμενη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου για να παρακάμψει τμήματα της συμφωνίας για το Brexit.

«Ελπίζουμε να δούμε πρόοδο σε ένα νομοσχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα εντός ημερών και εβδομάδων, όχι μηνών. Και όσο προχωρά η νομοθεσία, θα έχουμε μια σταδιακή και επιφυλακτική προσέγγιση», δήλωσε ο Ντόναλντσον σήμερα στο Κοινοβούλιο. Ο ίδιος χαιρέτισε αρχικά τη σχεδιαζόμενη νομοθεσία, χαρακτηρίζοντάς τη «καθοριστική ενέργεια».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Δεν είναι ανάγκη να γίνει εμπορικός πόλεμος με την ΕΕ για τη Βόρεια Ιρλανδία

gazzetta
gazzetta reader insider insider