Η διάσκεψη δωρητών για την Ουκρανία συγκέντρωσε τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η διάσκεψη δωρητών για την Ουκρανία συγκέντρωσε τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στη διάσκεψη βοήθεια 200 εκατ. ευρώ για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στην Ουκρανία.

Τουλάχιστον έξι δισεκ. ευρώ για την Ουκρανία συγκεντρώθηκαν σε μια διεθνή διάσκεψη δωρητών στη Βαρσοβία, ανακοίνωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός.

«Κατά τη διάσκεψη αυτή, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τουλάχιστον έξι δισεκ. ευρώ και τα χρήματα αυτά θα διανεμηθούν αμέσως για την υποστήριξη της Ουκρανίας και όλων εκείνων που υποστηρίζουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Σουηδή ομόλογό του Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Όταν η Ρωσία φέρνει τον θάνατο, οι χώρες του ελεύθερου κόσμου πρέπει να προσφέρουν τη βοήθειά τους και νομίζω πως αυτή η διάσκεψη εδώ στη Βαρσοβία επέδειξε μια τεράστια δόση αλληλεγγύης ανάμεσά μας», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.

Κατά τη διάσκεψη που οργανώθηκε από την Πολωνία και τη Σουηδία με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έκκληση, μέσω βιντεοσύνδεσης, να «δοθεί αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας» προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.

«Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα, όχι μόνο μια υπόσχεση ή μια προοπτική», είπε.

Κάλεσε επίσης «πολιτισμένους εταίρους» να αναλάβουν την πατρωνία «περιφερειών, πόλεων και βιομηχανιών στην Ουκρανία» προκειμένου να στηρίξουν την ανοικοδόμησή της.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στη διάσκεψη βοήθεια 200 εκατ. ευρώ για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στην Ουκρανία.

«Σήμερα μαζευτήκαμε με έναν ξεκάθαρο σκοπό: να υποστηρίξουμε τον γενναίο λαό της Ουκρανίας, που πολεμάει τον επιτιθέμενο και υπερασπίζεται την ελευθερία του», είπε.

«Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε στην έκκληση, γι΄άλλη μια φορά, να υποστηριχθεί η Ουκρανία. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύομαι για τη χορήγηση 200 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία», είπε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε από την πλευρά του πως οι «προσπάθειες για αλληλεγγύη επικεντρώνονται σε τρεις τομείς: την ανθρωπιστική βοήθεια, τις ανάγκες για ρευστότητα βραχυπρόθεσμα και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΣΝ: Δωρεές έκτακτης υποστήριξης ύψους 1 εκατ. δολαρίων, στους πληγέντες του πολέμου στην Ουκρανία

Ουκρανία: Τηλεφωνική συνομιλία Ζελένσκι με τον πρόεδρο της Γερμανίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider