Ρωσία: «Καταλάβαμε τη Μαριούπολη» - «Αποκλεισμός» στο Αζοφστάλ - Σφοδρός βομβαρδισμός στο Χάρκοβο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: «Καταλάβαμε τη Μαριούπολη» - «Αποκλεισμός» στο Αζοφστάλ - Σφοδρός βομβαρδισμός στο Χάρκοβο
Ο Πούτιν διέταξε η επιχείρηση εισβολής στο εργοστάσιο Azovstal να ματαιωθεί.

Τελευταία ενημέρωση: 15:17

Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν καταλάβει η Μαριούπολη, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν πως περίπου 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν στο πολιορκούμενο εργοστάσιο Azovstal, ενώ, όπως ισχυρίζεται, πάνω από 1.400 έχουν παραδοθεί. Παράλληλα, ανέφερε πως η Ρωσία έχει επιτρέψει την εκκένωση περισσότερων από 142.000 αμάχων».

Ικανοποιημένος ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκρινε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έθεσαν «επιτυχώς» υπό τον έλεγχό τους την Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στην νοτιοανατολική Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε η επιχείρηση εισβολής στο εργοστάσιο Azovstal να ματαιωθεί, ενώ έδωσε οδηγίες να «μπλοκαριστούν» οι εγκαταστάσεις, ώστε, όπως είπε, «να μην περνάει ούτε μύγα».

Είπε ακόμη ότι η Ρωσία εγγυάται για τη ζωή των Ουκρανών στρατιωτών που θα εγκαταλείψουν το εργοστάσιο, σημειώνοντας ότι θα «τους μεταχειριστούμε με σεβασμό».

Μάχη για τη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διεμήνυσε ότι η αχανής εγκατάσταση της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη –ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης σε αυτό το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα– θα καταληφθεί εντός της ημέρας.

«Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, η Αζοφστάλ θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», διαβεβαίωσε ο κ. Καντίροφ, που θεωρείται προστατευόμενος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με ηχητικό μήνυμά του το οποίο μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης νωρίς σήμερα.

Η Ρωσία αποφάσισε να αποκλείσει την πολιορκούμενη χαλυβουργία Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, επειδή δεν μπορούσε να την καταλάβει, δήλωσε σήμερα ο Ολέκσι Αρεστόβιτς, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

"Δεν μπορούν κανονικά να πάρουν την Azovstal, το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό, είχαν τεράστιες απώλειες εκεί. Οι υπερασπιστές μας συνεχίζουν να την κρατούν", δήλωσε ο Αρεστόβιτς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αυτό "μπορεί επίσης να εξηγηθεί από το γεγονός ότι μετακίνησαν τμήμα των δυνάμεών τους (από τη Μαριούπολη) προς τον βορρά προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις που προσπαθούν να εκπληρώσουν τον κύριο στόχο τους (...) να προελάσουν στα διοικητικά σύνορα των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ", πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Το Χάρκοβο δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, δέχεται σήμερα σφοδρό βομβαρδισμό, δήλωσε ο δήμαρχός της Ιχόρ Τερεχόφ.

"Τεράστιες εκρήξεις, η Ρωσική Ομοσπονδία βομβαρδίζει με μανία την πόλη", σημείωσε ο Τερεχόφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν στην πόλη αυτή στην βορειοανατολική Ουκρανία, ενώ περίπου το 30% του πληθυσμού έχει απομακρυνθεί από αυτήν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Το Κίεβο ζητά την ασφαλή αποχώρηση πολιτών και στρατιωτών

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσούκ, ζήτησε από τις ρωσικές δυνάμεις να διασφαλίσουν την ασφαλή αποχώρηση των αμάχων και των πληγωμένων στρατιωτών που βρίσκονται στο εργοστάσιο.

«Στο σημείο βρίσκονται περίπου 1.000 πολίτες και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες. Πρέπει να αποχωρήσουν από το σήμερα» τόνισε σε δήλωση της.

Το 80% του Λουγκάνσκ υπό ρωσικό έλεγχο

Μονάδες του ρωσικού στρατού ελέγχουν πλέον το 80% της περιφέρειας Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφερε ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι μέσω Telegram αργά χθες βράδυ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοινότητες Ρουμπίζνε και Ποπάσνα έχουν πέσει «εν μέρει» στα χέρια του ρωσικού στρατού, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βομβαρδισμοί έχουν κλιμακωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Όταν άρχιζε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έλεγχαν γύρω στο 30% του εδάφους της.

Στην περιοχή απομένουν περίπου 70.000 κάτοικοι, κατά τον περιφερειάρχη Χαϊντάι. Εάν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ενόψει του Πάσχα των ορθοδόξων την Κυριακή, σημείωσε ο ίδιος, θα αξιοποιηθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν για την απομάκρυνση αμάχων και τη διανομή βοήθειας.

Σε ρωσικό έλεγχο η Κρεμίνα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως έπληξε 1.001 στρατιωτικούς στόχους του ουκρανικού στρατού μέσα στο βράδυ της Τετάρτης και μέχρι το πρωί της Πέμπτης, εκ των οποίων 162 ήταν θέσεις μάχης.

Παράλληλα, το υπουργείο ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές από τα ανατολικά της Ουκρανίας έχουν καταλάβει πλήρως την πόλη Κρεμίνα.

Τέσσερα λεωφορεία με αμάχους αναχώρησαν από την Μαριούπολη

Τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους κατάφεραν να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι απομακρύνσεις αμάχων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, γίνονται την ώρα που το λιμάνι αυτό στην Αζοφική Θάλασσα δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα να περάσει στον έλεγχο των Ρώσων έπειτα από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας.

Εννέα πτώματα αμάχων εντοπίστηκαν στην Μποροντιάνκα

Τα πτώματα εννέα αμάχων βρέθηκαν χθες, Τετάρτη, στην Μποροντιάνκα, κοντά στο Κίεβο, ορισμένα εκ των οποίων φέρουν "σημάδια βασανιστηρίων", ανακοίνωσε η αστυνομία της ουκρανικής πρωτεύουσας στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε.

"Οι άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν από τις (ρωσικές) δυνάμεις κατοχής και κάποια από τα θύματα φέρουν σημάδια βασανιστηρίων", κατήγγειλε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Αντρί Νεμπίτοφ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στην Μποροντιάνκα έγιναν, σύμφωνα με το Κίεβο, "σφαγές αμάχων" στη διάρκεια του Μαρτίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υπό την κατοχή τους την πόλη.

Ιατροδικαστές και ερευνητές έκαναν επίσης επιθεώρηση στους δύο ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν, σύμφωνα με τον Νεμπίτοφ.

"Η αστυνομία της περιοχής του Κιέβου συνεχίζει να ερευνά" για τα εγκλήματα σε βάρος αμάχων που αποδίδονται από την Ουκρανία στους Ρώσους, σημείωσε επίσης.

Μονάδες του ρωσικού στρατού προωθούνται προς την Κραματόρσκ

Μονάδες του ρωσικού στρατού προωθούνται από χώρους συγκέντρωσης στο Ντονμπάς προς την Κραματόρσκ, η οποία συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς με ρουκέτες, αναφέρει συνοπτικό ενημερωτικό δελτίο του βρετανικού στρατού για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η δραστηριότητα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζει παράλληλα να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, καθώς επιδιώκει να προσφέρει υποστήριξη εκ του σύνεγγυς στις χερσαίες επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία και να καταστρέψει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, κατά τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, SKAI, Reuters, BBC

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έτοιμο το Κίεβο για διαπραγματεύσεις στη Μαριούπολη - Το 80% του Λουγκάνσκ υπό ρωσικό έλεγχο

Ουκρανία: Ευθύνες στη Ρωσία για αποτυχία του ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαριούπολη