Πώς ο «Ρώσος Γκάτσμπι» κινεί την περιουσία του κάτω από τα «ραντάρ» των κυρώσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ο «Ρώσος Γκάτσμπι» κινεί την περιουσία του κάτω από τα «ραντάρ» των κυρώσεων
Ο αινιγματικός δισεκατομμυριούχος που οδηγεί Ferrari όπως και η οικογένειά του έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να θωρακίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία

Την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε 37 από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματικούς ηγέτες της χώρας του στο Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος, τους είπε ότι η εισβολή ήταν «ένα αναγκαίο μέτρο» και τους ζήτησε «να κατανοήσουν το τι συμβαίνει». Από την άλλη, στην πράξη τα πράγματα έπαιρναν μια πιο δραματική τροπή με το χρηματιστήριο της Μόσχας να καταγράφει απώλειες 33%, με περίπου 71 δισ. δολάρια να γίνονται «καπνός», με μια σειρά από νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ και περισσότερες να βρίσκονται στο κατώφλι.

Για πολλούς ολιγάρχες που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με τον Πούτιν, θα ήταν μια πρώτη γεύση των διεθνών οικονομικών περιορισμών. Αλλά για άλλους, όπως ο Suleiman Kerimov , οι κυρώσεις δεν ήταν κάτι καινούργιο.

Ο αινιγματικός δισεκατομμυριούχος που οδηγεί Ferrari όπως και η οικογένειά του έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να θωρακίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως αναφέρουν έγγραφα που επικαλείται το CNBC, μια προσπάθεια που θα τον βοηθούσε να απομονωθεί όταν σε αυτόν όπως και σε άλλες ρωσικές ελίτ επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2018.

Ένας θησαυρός οικονομικών αρχείων που διέρρευσαν προσφέρει μια σαφή ματιά στο πώς ο Kerimov και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν έναν «λαβύρινθο» από εταιρικές δομές για να κρύψουν τον αστρονομικό πλούτο και τις οικονομικές του συναλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν 300 εκατ. δολάρια σε μυστηριώδη τραπεζικά εμβάσματα από μια εταιρεία χαρτοφυλακίου εγγεγραμμένη με το όνομα ενός Ελβετού καλλιτέχνη τατουάζ σε εταιρείες που συνδέονται με τον Kerimov και την οικογένειά του.

«Αν είσαι ολιγάρχης, εξ ορισμού ήδη συνεργάζεσαι με εταιρείες «κέλυφος» προσδοκώντας ότι θα έρθει αυτή η μέρα», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ Jonathan Schanzer.

Σε συνεργασία με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), το NBC News ανακάλυψε σημαντικές διαρροές οικονομικών αρχείων - συμπεριλαμβανομένων των Pandora Papers και των αρχείων FinCEN - για να δείξει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι δυτικές κυβερνήσεις στην επιβολή κυρώσεων κατά των Ρώσων ολιγαρχών.

Ποιος είναι ο Kerimov - Τα γρήγορα αυτοκίνητα και τα φανταχτερά πάρτι

Ο Kerimov είναι λιγότερο γνωστός αλλά πιο πλούσιος από τους Roman Abramovich και Oleg Deripaska. Η περιουσία του είναι περίπου 14,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, καθιστώντας τον τον 130ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Σήμερα, μεγάλο μέρος της περιουσίας του Kerimov εκτιμάται ότι προέρχεται από το μερίδιο της οικογένειάς του στην Polyus - τη μεγαλύτερη παραγωγό χρυσού στη Ρωσία. Ο ίδιος έχει επίσης βαθιές πολιτικές διασυνδέσεις. Από το 2008, υπηρέτησε ως γερουσιαστής στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσίας για την πατρίδα του, το Νταγκεστάν, στην πλειονότητα των μουσουλμάνων νοτιοανατολικά.

Ο ισχυρός Ρώσος ολιγάρχης σπάνια δίνει συνεντεύξεις και τον αποκαλούσαν «Ρώσο Γκάτσμπι» επειδή διοργάνωσε πάρτι αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στις τεράστιες βίλες του στη Γαλλική Ριβιέρα, συμπεριλαμβανομένου ενός σουαρέ που φέρεται να υπήρξε και ένα θεαματικό show της Beyonce. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ιδιοκτήτης ενός mega - yacht αξίας 325 εκα. δολαρίων και η συλλογή αυτοκινήτων του περιλαμβάνει σπάνια supercars και άλλα πολυτελή και ακριβά οχήματα όπως μια Ferrari Enzo, με την οποία έπεσε σε ένα δέντρο στη Νίκαια σε ένα σχεδόν θανατηφόρο ατύχημα το 2006.

Παρά τη ασυλία που είχε, ο Kerimov συνελήφθη στη Γαλλία το 2017 για υπόθεση φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σχετικά με την αγορά ενός κτήματος σχεδόν 190 εκατομμυρίων δολαρίων στο Cap d'Antibes στη Γαλλική Ριβιέρα, μια περιοχή γνωστή και ως Κόλπος των Δισεκατομμυριούχων, όπως αναφέρει το CNBC.

Photo: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Οι Ρώσοι διαψεύδουν τα περί χρήσης χημικών όπλων στη Μαριούπολη - Το Κίεβο ελέγχει τις αναφορές του Αζόφ

Ρωσία: Επικοινωνία Πούτιν με τον Λουκασένκο για τον πόλεμο στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider