Πέθανε στα Ιμαλάια ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Σύκαρης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέθανε στα Ιμαλάια ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Σύκαρης
Την τελευταία του πνοή στο βουνό Νταουλαγκίρι, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, άφησε ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης, Αντώνης Σύκαρης.

Τελευταία ενημέρωση: 13:56

Την τελευταία του πνοή στο βουνό Νταουλαγκίρι, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, άφησε ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης, Αντώνης Σύκαρης.

Σύμφωνα με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα από τους προσωπικούς του λογαριασμούς, o Αντώνης Σύκαρης έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση από την κορυφή.

«Σε υψόμετρο 7.400μ πολύ κοντά στο camp3 στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου», κατέληξε, σημειώνεται στην ανάρτηση.

Ο σπουδαίος αναρριχητής, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές από το camp του πριν από λίγες ώρες, ένιωσε δυσφορία ενώ κατέβαινε το βουνό και κατέληξε σε υψόμετρο 7.400 μέτρων. Ο εκλιπών μαζί με τον οδηγό του, Ντάβα Σέρπα, είχαν σκαρφαλώσει το βουνό ύψους 8.167μ, τη Δευτέρα.

Η εταιρία Seven Summit Treks κινητοποιήθηκε στέλνοντας ομάδα για τη διάσωση του Ντάβα Σέρπα αλλά και την περισυλλογή της σορού του αδικοχαμένου αθλητή, ενώ η οικογένειά του έχει ήδη ενημερωθεί για την απώλεια.

Ο Αντώνης Συκάρης γεννήθηκε το 1962 και με τη σύζυγό του Καλλιόπη Κόνη είχαν δύο παιδιά, την Βιολέτα και τον Γιάννη, ενώ είχαν και μια εγγονή, την Ιριδα. Το 1976 ίδρυσε την ομώνυμη αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών «ΣΥΚΑΡΗΣ», με 28 σημεία πώλησης, 400 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών 60 εκατ. ευρώ, της οποίας μέχρι το 2006 παρέμεινε ιδιοκτήτης. Από το 2006 ήταν CEO της εταιρείας ΑΛΠΙ Α.Ε ,με δραστηριότητες – Real Estate, Self Storages, Student Residences, Energy Production. Από το 1991 ήταν μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών ΣΕΟ και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης ΕΟΟΑ.

Ήταν αθλητής της κορυφαίας εταιρείας Marmot, της Marmot Mountain Europe. Επίσης ήταν μέλος της Team Garmin Greece, μέλος του Team 100 Mentors, επίσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ. Ηταν ομιλητής (Inspirational- Motivational Speaker) σε εταιρείες, Πανεπιστήμια, εκδηλώσεις και στο Tedx, καθώς και πρεσβευτής καλής θέλησης των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα Λιναρδάτου.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Με στίχους του Κωστή Παλαμά αποχαιρετά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Αντώνη Συκάρη, όπως αναφέρει σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Facebook.

«Όσα βουνά κι αν ανεβείτε, απ’ τις κορφές τους θα αγναντεύσετε άλλες κορφές ψηλότερες, μιαν άλλη πλάση ξελογιάστρα, Και στην κορφή να φτάσετε την κατάψηλη, πάλι θα καταλάβετε πως βρίσκεστε σαν πρώτα κάτω απ’ όλα τα’ άστρα».

Όπως αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης στην ανάρτηση του, «θρηνούμε σήμερα την απώλεια του πιο σπουδαίου Έλληνα ορειβάτη, του Αντώνη Συκάρη. Ο Αντώνης Συκάρης είχε βάλει ως στόχο ζωής να κατακτήσει και τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων και να υψώσει σε όλες την ελληνική σημαία. Σήμερα το πρωί και αφού είχε πατήσει την κορυφή του Dhaulagiri δεν τα κατάφερε να γυρίσει. Γνώριζα τον Αντώνη προσωπικά. Είχαμε συζητήσει τι είναι η ακαταμάχητη έλξη που ωθεί τον άνθρωπο να ξεπερνά τις δυνατότητες του για να βρεθεί σε υψόμετρα στα οποία το σώμα φτάνει στα όρια του. Ίσως την καλύτερη απάντηση την δίνει ο Κωστής Παλαμάς με τους στίχους του οποίου τον αποχαιρετώ με συγκίνηση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τζουμέρκα: Νεκρός ο νεαρός ορειβάτης

Ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες για αγνοούμενο ορειβάτη στον Όλυμπο

Πιερία: Αγνοείται 35χρονος ορειβάτης στον Όλυμπο - Τρίτη ημέρα ερευνών

gazzetta
gazzetta reader insider insider