Για κινητοποιήσεις προειδοποιούν διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για κινητοποιήσεις προειδοποιούν διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί
Ο κλάδος προειδοποιεί ότι θα εξαγγείλει κινητοποιήσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα, εφόσον αξιολογηθούν οι προτάσεις του Υπουργείου Υγείας. 

Για κινητοποιήσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα προειδοποιούν οι ιδιωτικοί φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ενώ βρίσκονται εν αναμονή των ανακοινώσεων του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, σχετικά με τα «φλέγοντα» θέματα που αφορούν στον κλάδο.

Λαμβάνοντας υπόψη και αξιολογώντας τα δεδομένα τα οποία προέκυψαν από την τηλεδιάσκεψη που είχε προηγηθεί με τον Υπουργό Υγείας την Παρασκευή 18/3/2022 και με γνώμονα την πίεση την οποία υφίστανται τα τελευταία 11 χρόνια τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί από τις συνεχείς περικοπές που προκύπτουν από τα ποσά του rebate και claw back, το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ, κατά τη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 24/3/2022 κατέληξε αφενός στο ότι πλέον οι μονάδες δεν μπορούν να διαχειριστούν το claw back και ειδικά εάν αυτό ξεπερνάει το 10%, αφετέρου ότι δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν εκ των προτέρων το τι έχουν να λαμβάνουν, τη στιγμή δε που τα έξοδα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συντονιστικό Όργανο, αποφάσισε να παραμείνει σε αναμονή για τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας μέχρι τις 15 Απριλίου, σε σχέση με την κοινοποίηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων που αφορά το 2022 καθώς και την παρουσίαση από την πλευρά του Υπουργού Υγείας των τρόπων αντιμετώπισης του claw back και τις μεταρρυθμιστικές τομές, ώστε αυτό να περιοριστεί δεσμευτικά κάτω του 10% άμεσα, ενώ τώρα φτάνει το 40%, και με τελικό στόχο την πλήρη κατάργησή του εντός του 2023. Παράλληλα, έχει ζητηθεί από τον Υπουργό Υγείας η αναστολή της προκράτησης του claw back του 2022, έως ότου συμφωνηθεί το ύψος του, όπως επίσης και «κούρεμα» των παλαιών οφειλών claw back.

Ο κλάδος προειδοποιεί ότι θα εξαγγείλει κινητοποιήσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα, εφόσον αξιολογηθούν οι προτάσεις του Υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψη, ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα έχει διαμορφωμένο τον προϋπολογισμό του 2022 για διαγνωστικές εξετάσεις εντός του Απριλίου και ότι θα ακολουθήσει συνάντηση με το Συντονιστικό Όργανο, προκειμένου να παρουσιαστούν τα περιθώρια βελτίωσης ή μεταφοράς πόρων από άλλους κωδικούς.

Όσον αφορά στο «κούρεμα» των παλαιών οφειλών claw back, ο κ. Πλεύρης, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι, πέραν του ότι πρόκειται για δημοσιονομικό μέτρο, θα αδικηθούν και όσοι έχουν ήδη εξοφλήσει το συνολικό χρέος αυτής της οφειλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορείς ΠΦΥ: «Θολό» το τοπίο για το clawback – Ελάφρυνση στον προϋπολογισμό των εξετάσεων

Θέσεις του ΠΙΣ για τις αλλαγές στην ΠΦΥ και το ΕΣΥ

gazzetta
gazzetta reader insider insider