Φορείς ΠΦΥ: «Θολό» το τοπίο για το clawback – Ελάφρυνση στον προϋπολογισμό των εξετάσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορείς ΠΦΥ: «Θολό» το τοπίο για το clawback – Ελάφρυνση στον προϋπολογισμό των εξετάσεων
Το Συντονιστικό Όργανο τόνισε στον Υπουργό ότι με μεσοσταθμικό claw back 30% κανένα εργαστήριο δεν θα μπορέσει να επιβιώσει και ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος αναμονής

Χωρίς σαφείς απαντήσεις, αναφορικά με τα αιτήματα που έθεσε το Συντονιστικό Όργανο των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για το clawback, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, το Σάββατο.

Ωστόσο, ελάφρυνση στον κλειστό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων φέρνουν δύο ξεχωριστοί κωδικοί, την ώρα που οι φορείς προειδοποιούν ότι διακυβεύεται η βιωσιμότητα των μονάδων.

Oι εκπρόσωποι του κλάδου ζήτησαν από τον υπουργό τον καθορισμό ανώτατου ορίου στο clawback, τη μετάθεση της προκράτησης του 70% του clawback από τις πληρωμές που θα αφορούν το έτος 2022, για το τέλος του ίδιου έτους, καθώς και τη διαγραφή του χρέους clawback των προηγούμενων ετών.

Όπως αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο σε σχετική ανακοίνωση, και για τα τρία ζητήματα, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι πρόκειται για δημοσιονομικά μέτρα, ενώ σχετικά με το ανώτατο όριο του clawback δεν υπήρξε καμία δέσμευση ότι μπορεί να εφαρμοστεί εντός του 2022. Για το ζήτημα της παρακράτησης του 70% απάντησε ότι θα το εξετάσει με το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ αναφορικά με το θέμα της διαγραφής των χρεών των προηγούμενων ετών, κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι, πέραν των δημοσιονομικών λόγων, θα αδικηθούν και όσοι έχουν ήδη εξοφλήσει το συνολικό χρέος αυτής της οφειλής.

Ξεχωριστοί κωδικοί

Όπως έχει ήδη αναφέρει ο υπουργός Υγείας, η βάση συζήτησης του προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις του 2022 είναι ο προϋπολογισμός του 2021, όπως διαμορφώθηκε μετά την αύξησή του. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Πλεύρης, δεσμεύτηκε για τη μεταφορά κονδυλίων από άλλους κωδικούς εντός των δημοσιονομικών πλαισίων που έχουν τεθεί, ενώ τόνισε ότι εντός του έτους θα τεθούν σε εφαρμογή διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα ξεκινήσουν με τον έλεγχο σε real-time τον Απρίλιο.

Εντός του Μαρτίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», που σε πρώτη φάση θα συμπεριλαμβάνει εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και έως τον Ιούνιο θα συμπεριλάβει άλλα προληπτικά προγράμματα και θα είναι ένα παράλληλο μέτρο ανακούφισης των σχετικών προϋπολογισμών των εξετάσεων που θα εμπλέκονται σε αυτό το πρόγραμμα, αφού τα χρήματα για την κάλυψή τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Άμεση εφαρμογή ξεχωριστού κωδικού θα υπάρξει και για τις εξετάσεις των περιστατικών POST COVID, ο οποίος θα χρηματοδοτείται από άλλες πηγές, ελαφρύνοντας επίσης τον κλειστό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων.

Πάντως το Συντονιστικό Όργανο τόνισε στον Υπουργό ότι με μεσοσταθμικό claw back 30% κανένα εργαστήριο δεν θα μπορέσει να επιβιώσει και ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος αναμονής. Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι θα έχει διαμορφωμένο τον προϋπολογισμό του 2022 για διαγνωστικές εξετάσεις εντός του Απριλίου και ότι θα ακολουθήσει συνάντηση με το Συντονιστικό Όργανο, προκειμένου να παρουσιαστούν τα περιθώρια βελτίωσης ή μεταφοράς πόρων από άλλους κωδικούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης στο Economist Impact: Από τέλος Μαρτίου τα SMS για δωρεάν προληπτική μαστογραφία

Στα επίπεδα του 2021 ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider