Αμπράμοβιτς και άλλοι Ρώσοι επιχειρηματίες παίρνουν θέση στο πλευρό της Ουκρανίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμπράμοβιτς και άλλοι Ρώσοι επιχειρηματίες παίρνουν θέση στο πλευρό της Ουκρανίας
Ρώσοι επιχειρηματίες πρόσφεραν τη βοήθειά τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στους Ρώσους επιχειρηματίες που πρότειναν να δώσουν χρήματα για να βοηθήσουν την Ουκρανία, ιδίως για να στηρίξουν τον στρατό της, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης μέσω τηλεδιάσκεψης με ρωσικά ΜΜΕ.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως έχει δεχθεί «μηνύματα» από Ρώσους επιχειρηματίες, μεταξύ αυτών ο δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, ένας στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, που βρίσκεται στο στόχαστρο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία.

«Είχαμε μηνύματα από εκείνον και από άλλους επιχειρηματίες, με τα οποία προτείνουν "μπορούμε να βοηθήσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μπορούμε να κάνουμε κάτι"», περιέγραψε.

«Ορισμένοι είπαν ότι ήταν έτοιμοι να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον πόλεμο. "Είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε τις επιχειρηματικές δραστηριότητές μας στην Ουκρανία, ζούμε στην Αγγλία ή κάπου στην Ελβετία, το θέλουμε. Όμως, πώς μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να περιλαμβανόμαστε στον κατάλογο των κυρώσεων;"», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Ορισμένα πρόσωπα δεν θέλουν να δώσουν το όνομά τους και λένε ότι θέλουν να βοηθήσουν τον στρατό μας και είναι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας», συνέχισε.

Ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε, στη συνέχεια, ότι όποιοι κι αν είναι οι επιχειρηματίες που δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν χρήματα για τη στήριξη του ουκρανικού στρατού, η Ουκρανία είναι έτοιμη να «εγγυηθεί την ασφάλειά τους, να τους παράσχει εργασία και να επιτρέψει στις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους να αναπτυχθούν».

«Μιλώ συγκεκριμένα για τις κυρώσεις στο κράτος μας. Μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να συζητήσουμε για να αλλαγή της εθνικότητας αυτών των προσώπων», εξήγησε, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι «υποχρεωτικό να γίνει δημοσίως».

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal της περασμένης Τετάρτης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν να μην επιβάλει κυρώσεις στον Ρομάν Αμπράμοβιτς, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Ο Ρώσος μεγιστάνας Όλεγκ Ντεριπάσκα προειδοποιεί για έναν μακρύ πόλεμο

Ο Ρώσος μεγιστάνας του αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα δήλωσε σήμερα ότι η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Βαρσοβία δείχνει πως ενός είδους «διαβολεμένη ιδεολογική κινητοποίηση» βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε μια μακρά σύρραξη στην Ουκρανία.

Ο Ντεριπάσκα, ιδρυτής του ρωσικού κολοσσού του αλουμινίου Rusal, ο οποίος είχε απευθύνει προηγουμένως έκκληση για ειρήνη, δήλωσε πως η προσωπική άποψή του είναι ότι η σύρραξη στην Ουκρανία είναι μια «τρέλα», η οποία μπορεί να προκαλέσει ντροπή στις επόμενες γενιές.

Ο Ντεριπάσκα, σε βάρος του οποίου έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και η Βρετανία, δεν επέρριψε κατηγορηματικά ευθύνες σε κάποια πλευρά, όμως είπε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και Ρωσία έχουν οξύνει τη ρητορική τους.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας είπε, επίσης, πως ήλπιζε ότι η σύρραξη θα μπορούσε να είχε τελειώσει πριν από εβδομάδες, όμως η ομιλία του Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για μια ευρύτερη σύρραξη μεταξύ της δημοκρατίας και της απολυταρχίας, υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο.

«Τώρα ενός είδους διαβολεμένης ιδεολογικής κινητοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη από όλες τις πλευρές», λέει ο Ντεριπάσκα στο Telegram.

«Αυτό είναι: αυτοί οι άνθρωποι προετοιμάζονται να πολεμήσουν για λίγα ακόμη χρόνια».

«Φαίνεται πως όλες οι πλευρές προετοιμάζονται για έναν μακροχρόνιο πόλεμο που θα έχει τραγικές επιπτώσεις για ολόκληρο τον κόσμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέες αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία - Πυρκαγιές στην περιοχή του Τσερνομπίλ - Ξεκινά τριήμερο διαπραγματεύσεων

Νέος γύρος ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου

Ρωσία: Ο Αμπράμοβιτς είχε ρόλο στις συνομιλίες ειρήνευσης με την Ουκρανία 

gazzetta
gazzetta reader insider insider