Πόλεμος στην Ουκρανία: 150.000 πολίτες έχουν απεγκλωβιστεί - Την Τρίτη ο νέος γύρος συζητήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος στην Ουκρανία: 150.000 πολίτες έχουν απεγκλωβιστεί - Την Τρίτη ο νέος γύρος συζητήσεων
Τουλάχιστον 636 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του πολέμου, εκ των οποίων 46 παιδιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τελευταία ενημέρωση: 18:50

Σε σχεδόν 150.000 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των Ουκρανών πολιτών που έχουν απεγκλωβιστεί τις τελευταίες ώρες μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που λειτουργούν για την εκκένωση του πληθυσμού που επηρεάζεται από τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσούκ, σχεδόν 150.000 πολίτες έχουν κάνει χρήση των ανθρωπιστικών διαδρόμων, με την κατάσταση να παραμένει «πολύ επικίνδυνη για τους αμάχους», όπως δήλωσε η ίδια.

Στη Μαριούπολη, πάνω από 160 ιδιωτικά οχήματα έφυγαν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας κινούμενα προς τη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Η κυβέρνηση του Κιέβου κατηγορεί τη Ρωσία ότι οι βομβαρδισμοί της στη Μαριούπολη αποτρέπουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη.

Νωρίτερα σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέξι Αρέστοβιτς είπε ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί μετά τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου. Ο απολογισμός αυτός δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτεί από το πρακτορείο Reuters. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν στοχοθετεί πολίτες.

Όπως έγινε γνωστό από την πλευρά της Ουκρανίας, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή σε έναν ραδιοτηλεοπτικό πύργο στην περιφέρεια Ρίβνε, στα βόρεια της χώρας, δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτάλι Κόβαλ.

«Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Την Τρίτη συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Σημειώνεται πως ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπείων της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα συνεχιστεί αύριο, Τρίτη, όπως ανακοινώθηκε μετά από τηλεδιάσκεψη που είχαν οι δύο πλευρές.

«Έγινε μια τεχνική παύση στις διαπραγματεύσεις μέχρι αύριο. Για πρόσθετη εργασία στις υποομάδες εργασίας και για αποσαφήνιση των επιμέρους ορισμών. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», δήλωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως «πρέπει να αντέξουμε και να παλέψουμε για να κερδίσουμε, για να επιτύχουμε μια ειρήνη που αξίζει στους Ουκρανούς, μια έντιμη ειρήνη με εγγυήσεις ασφάλειας για το κράτος μας, για τον λαό μας. Και για να τις θέσουμε γραπτώς σε διαπραγματεύσεις, δύσκολες διαπραγματεύσεις».

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών αμάχων

Ο αριθμός των νεκρών αμάχων πολιτών από τον πόλεμο συνεχίζει να αυξάνεται, με το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (OHCHR) να ανακοινώνει τον θάνατο τουλάχιστον 636 αμάχων στην Ουκρανία έως τις 13 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων 46 παιδιών.

Ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποστολή και διασταύρωση αναφορών από σημεία σφοδρών συγκρούσεων, όπως το Χάρκιβ (Χάρκοβο) και η Μαριούπολη.

Τουλάχιστον 23 άμαχοι νεκροί στο Ντονέτσκ, σύμφωνα με την Μόσχα - Διαψεύδει το Κίεβο

Η Μόσχα κατήγγειλε σήμερα ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν ουκρανικό πύραυλο στην πόλη Ντονέτσκ , που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγορώντας το Κίεβο για ένα «έγκλημα πολέμου».

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή, «τουλάχιστον 23 άμαχοι (...) μεταξύ των οποίων παιδιά σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ ανακοίνωσε τον θάνατο «20 ειρηνικών κατοίκων», προσθέτοντας ότι «28 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται».

Σύμφωνα με τον Κονασένκοφ, ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε έναν πύραυλο «Tochka-U» κατά κατοικημένης περιοχής στο Ντονέτσκ, μεγάλη βιομηχανική πόλη και αυτοαποκαλούμενη «πρωτεύουσα» του ομώνυμου φιλορωσικού αυτονομιστικού εδάφους.

Προηγούμενος απολογισμός, που δόθηκε το πρωί από το τοπικό «υπουργείο» Υγείας, έκανε λόγο για 16 νεκρούς και 23 τραυματίες.

«Η χρήση τέτοιων όπλων εναντίον μιας πόλης όπου δεν υπάρχει θέση βολής των ενόπλων δυνάμεων (...) αποτελεί ένα έγκλημα πολέμου», ανέφερε ο Κονασένκοφ σε ανακοίνωσή του.

Ο ουκρανικός στρατός διεύψεσε κατηγορηματικά ότι εκτόξευσε πύραυλο κατά της πόλης. «Αυτός πρόκειται σίγουρα για έναν ρωσικό πύραυλο ή κάποιο άλλο είδος πυρομαχικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Λεονίντ Ματιούκιν σε συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς για τις αναφορές για μια ουκρανική επίθεση στο Ντονέτσκ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι πρόκειται για μια τραγωδία.

Βίντεο που τράβηξε ένας φωτογράφος του Reuters στο κέντρο του Ντόνετσκ δείχνει κατεστραμμένα και καμένα οχήματα. Αρκετά πτώματα και ένα θραύσμα βλήματος με καπνό να αναδύεται από αυτό ήταν ορατά.

Κανένας απολογισμός δεν κατέστη εφικτό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή ούτε από το Γαλλικό Πρακτορείο ούτε από το Reuters.

Στον λογαριασμό της στο Telegram, η πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν ματωμένα πτώματα να κείτονται στον δρόμο εν μέσω ερειπίων, αλλά και ένα μικρό λεωφορείο με σπασμένα τα τζάμια.

Σύμφωνα με την πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ, η αντιαεροπορική άμυνα των αυτονομιστών αναχαίτισε έναν ουκρανικό πύραυλο “Totchka”, τα «συντρίμμια» του οποίου προκάλεσαν τα θύματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτό: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι: Οι Ρώσοι θέλουν να καταστρέψουν την Ουκρανία - Θα μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο την Τετάρτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider