Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκροί από πλήγμα σε βάση κοντά στα πολωνικά σύνορα- Δραματικές στιγμές στη Μαριούπολη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκροί από πλήγμα σε βάση κοντά στα πολωνικά σύνορα- Δραματικές στιγμές στη Μαριούπολη
Τουλάχιστον 35 νεκροί στη στρατιωτική βάση, που σύμφωνα με τους Ουκρανούς βρισκόντουσαν και ξένοι εκπαιδευτές. Οι Ρώσοι «κατεδαφίζουν» τη Μαριούπολη. Του 13ου αιώνα η μονή που βομβαρδίστηκε στην περιοχή του Ντονέτσκ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:56

Με αμείωτη ένταση εξελίσσεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το Κίεβο έζησε ένα ακόμα βράδυ αγωνίας, ενώ πλέον οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν στο στόχαστρο τους και την πόλη του Λβιβ στα δυτικά της χώρας και στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Δραματικές στιγμές στη Μαριούπολη καθώς εξαντλούνται νερό και τρόφιμα. Ανησυχητικές είναι οι αναφορές για χτύπημα στη μονή Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ, που είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι. Τουλάχιστον 9 νεκροί σε βομβαρδισμούς στο Μικολάγιφ.

35 νεκροί από πλήγμα σε στρατιωτική βάση

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 134 τραυματίστηκαν από τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα σήμερα εναντίον μιας ουκρανικής στρατιωτικής βάσης κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μαξίμ Κοζίτσκι.

Ένας πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για εννέα νεκρούς και 57 τραυματίες σε αυτή τη βάση που βρίσκεται στο Γιαβόριβ, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Λβιβ και περίπου 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Πολωνία. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείτο ως κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων υπό την επίβλεψη ξένων εκπαιδευτών, κυρίως Αμερικανών και Καναδών.

Ο Αντρίι Σαντόβι, ο δήμαρχος του Λβιβ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από τη βάση, ανακοίνωσε τον ίδιο απολογισμό επίσης μέσω του Telegram.

O Oυκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε εξάλλου πως στη βάση που βομβαρδίστηκε «εργάζονται» ξένοι εκπαιδευτές.

«Η Ρωσία επιτέθηκε στο Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια. Ξένοι εκπαιδευτές εργάζονται εκεί», ανέφερε ο υπουργός με μήνυμά του στο Twitter.

Η εν λόγω εγκατάσταση στρατιωτικής εκπαίδευσης, η μεγαλύτερη στο δυτικό τμήμα της χώρας και παραδοσιακά ο τόπος κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με το ΝΑΤΟ.

Εξάλλου ο δήμαρχος μιας άλλης πόλης στη δυτική Ουκρανία, της Ιβάνο-Φρανκίβσκ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων νότια του Λβιβ, δήλωσε πως ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν σήμερα να πλήττουν το αεροδρόμιό της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα.

Ρωσία: Ανακοίνωσε ότι σκότωσε "ξένους μισθοφόρους"

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε "ξένους μισθοφόρους" κατά τη διάρκεια πληγμάτων σήμερα κατά "της τοποθεσίας Σταρίτσι και της στρατιωτικής βάσης στο Γιαβορίβ" στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα.

"Συνεπεία αυτού του πλήγματος, έως 180 ξένοι μισθοφόροι και σημαντική ποσότητα ξένων όπλων εξουδετερώθηκαν", δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας 'Ιγκορ Κονατσένκοφ, χωρίς ο αριθμός αυτός να μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, από το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τα πυρά κατέστρεψαν ένα κέντρο εκπαίδευσης για ξένους μαχητές, καθώς και έναν χώρο αποθήκευσης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκαν στην Ουκρανία.

Αυτά τα πλήγματα είναι το έργο "όπλων μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας" πρόσθεσε ο 'Ιγκορ Κονατσένκοφ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

"Η εξουδετέρωση ξένων μισθοφόρων που φτάνουν στην Ουκρανία θα συνεχιστεί", πρόσθεσε.

Δραματικές στιγμές στη Μαριούπολη

Τα τελευταία αποθέματα νερού και τροφίμων στην πόλη της Μαριούπολης, που βρίσκεται υπό πολιορκία, εξαντλούνται, προειδοποίησε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, προσθέτοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις, που έχουν αποκλείσει την πόλη, συνεχίζουν να σφυροκοπούν πολιτικούς στόχους.

«Οι κάτοικοι βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση εδώ και 12 ημέρες. Δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό, ούτε θέρμανση στην πόλη. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού εξαντλούνται», σημειώνεται σε μια ανακοίνωσε που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Όπως έγινε σήμερα γνωστό από τη δημοτική αρχή της πόλης, περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, στις 24 Φεβρουαρίου

«Τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώθηκαν τουλάχιστον 22 βομβαρδισμοί εναντίον της πόλης. Πάνω από 100 βόμβες έχουν ήδη ριφθεί εναντίον της Μαριούπολης», ανέφερε η δημοτική αρχή στο Telegram.

«Οι εισβολείς πλήττουν κυνικά και εσκεμμένα πολυκατοικίες, πυκνοκατοικημένες ζώνες, καταστρέφουν παιδικά νοσοκομεία και αστικές υποδομές (…). Έως σήμερα, 2.187 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν χαθεί σε ρωσικές επιθέσεις», σημείωσε.

Ο χρόνος λιγοστεύει

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε σήμερα για το "χειρότερο σενάριο" στη Μαριούπολη, μια πολιορκημένη πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία, εάν οι εμπόλεμοι "δεν καταλήξουν επειγόντως σε μια ανθρωπιστική συμφωνία".

"Η ΔΕΕΣ είναι έτοιμη να ενεργήσει ως ουδέτερος ενδιάμεσος για να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των πλευρών για αυτά τα ανθρωπιστικά θέματα", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση.

"Ο χρόνος λιγοστεύει για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στις μάχες. Η ιστορία θα κρίνει με τρόμο αυτό που συμβαίνει στη Μαριούπολη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό μεταξύ των πλευρών", τονίζεται στην ανακοίνωση.

"Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στις μάχες να δώσουν προτεραιότητα στις ανθρωπιστικές επιταγές", δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Πίτερ Μάουρερ σε ανακοίνωση, ζητώντας να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων που έχουν παγιδευτεί στην πόλη-λιμάνι και βομβαρδίζεται ασταμάτητα από ρωσικές δυνάμεις.

"Ο ανθρώπινος πόνος είναι τεράστιος", τονίζει η ανακοίνωση, αναφέροντας ότι ο πληθυσμός -- συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ΔΕΕΣ -- αναγκάζονται να καταφύγουν σε υπόγεια καταφύγια χωρίς θέρμανση και πρέπει να ρισκάρουν τη ζωή τους κατά τις σύντομες εξόδους για να αναζητήσουν τροφή και νερό.

"Ο θόρυβος του πολέμου είναι συνεχής", δήλωσε ο επιχειρησιακός διευθυντής της ΔΕΕΣ στην πόλη, Σάσα Βολκόφ.

Η ΔΕΕΣ ζητεί να υπάρξει "ακριβής, λειτουργική συμφωνία και άμεσα, ώστε οι άμαχοι που θέλουν να φύγουν να μπορούν με ασφάλεια και ώστε η ζωτικής σημασίας βοήθεια να φθάσει σε όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φύγουν", επιμένει η ΔΕΕΣ.

Για να λειτουργήσουν αυτοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, επισημαίνει η ΔΕΕΣ, οι εμπόλεμοι πρέπει να συμφωνήσουν στους όρους, τις ώρες και τις ακριβείς τοποθεσίες και πρέπει οι μαχητές να έχουν τον χρόνο να ειδοποιηθούν σε όλη την αλυσίδα διοίκησης αλλά και μεταξύ των αμάχων, καθώς οι επικοινωνίες είναι συχνά δύσκολες.

"Είναι επίσης σημαντικό οι πλευρές να καθαρίσουν τις διόδους διέλευσης από κάθε εμπόδιο", τονίζει ακόμη η ΔΕΕΣ, η οποία είχε κάνει λόγο για νάρκες πριν από λίγες μέρες σε δρόμο που επρόκειτο να λειτουργήσει ως οδός διαφυγής.

Τουλάχιστον 9 νεκροί σε βομβαρδισμούς στο Μικολάγιφ

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της πόλης-λιμάνι Μικολάγιφ, κοντά στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, έγινε σήμερα γνωστό από τον κυβερνήτη της περιφέρειας, με μήνυμά του στο Telegram.

«Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς…», έγραψε ο Βιτάλι Κιμ, χωρίς να δώσει προς το παρόν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η πόλη Μικολάγιφ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων ανατολικά της Οδησσού, πλήττεται από σφοδρούς βομβαρδισμούς εδώ και ημέρες. Χθες, επλήγησαν από τις επιδρομές κατοικημένες περιοχές, μεταξύ άλλων ένα κέντρο φροντίδας καρκινοπαθών και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο.

Η πόλη έχει ερημωθεί και σχεδόν όλα τα καταστήματά της έχουν κλείσει.

Χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη τους τις τελευταίες ημέρες προς την Οδησσό.

Αναφορές για πυραυλική επίθεση στο Λβιβ

Εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.

Το Λβιβ, το οποίο απέχει περίπου 70 χλμ. από τα πολωνικά σύνορα, επλήγη από ρουκέτες, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Πολλαπλές εκρήξεις ακούστηκαν στο Λβιβ και τη Χερσώνα και υπάρχουν αναφορές ότι το Λβιβ δέχεται ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις», σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιντερνετική πόλη Kyiv Independent.

Οι εκρήξεις ακούγονταν στην Πολωνία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο Πρζεμίσλ.

Βομβάρδισαν μοναστήρι του 13ου αιώνα

Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως μεταδίδει το Ukrinform επικαλούμενο ανάρτηση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στο Telegram, η οποία συνοδεύεται από σχετικές εικόνες. «Οι εισβολείς έπληξαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ», αναφέρει η συγκεκριμένη ανάρτηση.

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ριμπάλκιν, επικεφαλής ΜΚΟ στην περιοχή, η αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε στις 11:05 το βράδυ του Σαββάτου. «Χτύπησαν τον γυναικωνίτη. Αυτήν την ώρα, νεκροί και τραυματίες ανασύρονται από τα ερείπια», δήλωσε ο Ριμπάλκιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στον τόπο της επίθεσης. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων.

Η Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογίρσκ είναι μοναστήρι του 13ου αιώνα που υπάγεται στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη του Σβιατογίρσκ.

Κατηγορίες για χρήση βομβών φωσφόρου

Ένας Ουκρανός αξιωματικός της αστυνομίας της περιφέρειας του Λουχάνσκ (ανατολικά) κατηγόρησε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε την κοινότητά του με βόμβες φωσφόρου.

Σύμφωνα με τον Αλέξι Μπιλοτσίτσκι, αρχηγό της αστυνομίας της Ποπάσνα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων δυτικά του Λουχάνσκ, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν βόμβες φωσφόρου εναντίον της περιοχής του.

«Είναι αυτό που οι ναζιστές ονόμαζαν «φλεγόμενο κρεμμύδι» κι είναι αυτό που οι «Ρωσίστες» (σ.σ συνδυασμός των λέξεων Ρώσοι και φασίστες) εξαπολύουν εναντίον των πόλεών μας. Απερίγραπτο πόνο και φωτιές», έγραψε στο Facebook.

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επαληθευτεί, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Την ίδια ώρα, επίσης στο Ντονμπάς, στο Κραματόρσκ, ένα τρένο που μετέφερε αμάχους με κατεύθυνση το Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, βρέθηκε στο στόχαστρο βομβαρδισμών τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο. Στον βομβαρδισμό έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκε άλλος ένας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στο Ντονμπάς, δύο ορθόδοξες εκκλησίες, όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι, επλήγησαν επίσης κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές: η εκκλησία του Σβιατογκιούρσκ και ένας ναός στο Σεβεροντονέτσκ.

Οι τοπικές αρχές δεν έχουν εκδώσει κάποιον απολογισμό.

Ήχησαν σειρήνες στο Κίεβο

Στις 3.30 τα ξημερώματα της Κυριακής ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.

«Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας» αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία Getty Images/Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider