Ουκρανία: MKO προειδοποιεί για κίνδυνο «μαζικού» εκτοπισμού του πληθυσμού

Newsroom
Μοιράσου το
Ουκρανία: MKO προειδοποιεί για κίνδυνο «μαζικού» εκτοπισμού του πληθυσμού
Οι ζωές και η ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων στην ανατολική Ουκρανία είναι σε εκκρεμότητα.

Έως και δύο εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν κοντά στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία κινδυνεύουν να εκτοπιστούν αν ξεκινήσουν και πάλι συγκρούσεις, προειδοποίησε σήμερα η ΜΚΟ, «Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες».

“Οι ζωές και η ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων στην ανατολική Ουκρανία είναι σε εκκρεμότητα την ώρα που αναμένουμε να γίνει κάποια πολιτική πρόοδος προκειμένου να εξέλθουμε από αυτό το αδιέξοδο”, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιαν Έγκελάντ σε ανακοίνωσή του.

“Δεν πρέπει να υποτιμούμε τα ανθρώπινα δεινά που θα προκαλεσει μια αναζωπύρωση των συγκρούσεων: Θα αυξήσει τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, θα προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς και αύξηση των ανθρωπιστικών αναγκών”, πρόσθεσε.

Οι Δυτικοί κατηγορούν από το τέλος του 2021 τη Ρωσία ότι έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία με σκοπό να εισβάλει στη χώρα, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Η ανατολική Ουκρανία είναι από το 2014 θέατρο συγκρούσεων μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, μια κρίση που ξέσπασε μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι

Η ένταση των μαχών έχει μειωθεί μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 2015, όμως ακόμη η σύρραξη δεν έχει διευθετηθεί πολιτικά. Κατά μήκος της γραμμής του μετώπου υπάρχουν τακτικά θύματα από ανταλλαγές πυρών.

Σύμφωνα με το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί στην Ουκρανία λόγω των συγκρούσεων.

Μια αναζωπύρωση των μαχών ενδέχεται, σύμφωνα με την ΜΚΟ, να εξαλείψει “τις σημαντικές προόδους” που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην κατάσταση διαβίωσης του πληθυσμού της ανατολικής Ουκρανίας. Ο αριθμός των ανθρώπων που εξαρτώνται από ανθρωπιστική βοήθεια μειώθηκε από 5 εκατομμύρια το 2015 σε 3 εκατομμύρια σήμερα, τόνισε η ΜΚΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν και Μακρόν συντονίζονται έναντι της Ρωσίας με φόντο την ουκρανική κρίση