Γερμανία: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της Covid-19 θα επιδεινώσει τις ελλείψεις νοσηλευτών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της Covid-19 θα επιδεινώσει τις ελλείψεις νοσηλευτών
Περίπου το 90% του ιατρικού προσωπικού στη Γερμανία είναι εμβολιασμένο, συγκριτικά με το 70% περίπου του γενικού πληθυσμού.

Καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται να καταστήσει τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 υποχρεωτικό στους υγειονομικούς, ο τομέας αυτός εκφράζει φόβους ότι η αντίσταση μεταξύ ορισμένων εργαζομένων θα επιδεινώσει τις ελλείψεις προσωπικού και ίσως αφήσει στη μοίρα τους πολλές οικογένειες που βασίζονται σε φροντιστές.

Περίπου το 90% του ιατρικού προσωπικού στη Γερμανία είναι εμβολιασμένο, συγκριτικά με το 70% περίπου του γενικού πληθυσμού, αλλά αυτό σημαίνει και πάλι ότι εκατοντάδες χιλιάδες δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μονάδες φροντίδας και οικογένειες που εξαρτώνται ιδιαίτερα από εργαζομένους από την ανατολική Ευρώπη όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα έχουν ιδιαίτερους λόγους να ανησυχούν, δήλωσε ο Ντάνιελ Σλόερ, ιδιοκτήτης της εταιρίας SunaCare που φέρνει σε επαφή οικογένειες από τη Γερμανία με φροντιστές από την Πολωνία που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.

Η Πολωνία έχει ποσοστό εμβολιασμού 56%, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

«Μεταξύ των φροντιστών με τους οποίους συνεργαζόμαστε, το ποσοστό είναι περίπου 40%. Αυτό σημαίνει ότι το 60% των νοικοκυριών θα δυσκολευθούν να βρουν τη φροντίδα που χρειάζονται», δήλωσε ο Σλόερ.

Σύμφωνα με τη γερμανική Ομοσπονδιακή Ένωση για τη Φροντίδα και τη Νοσηλεία στο Σπίτι, περίπου 300.000 φροντιστές από την ανατολική Ευρώπη προσέχουν περίπου 4 εκατ. Γερμανούς που χρειάζονται ιατρική βοήθεια ενώ η χώρα είναι αντιμέτωπη με εγχώρια έλλειψη εργαζομένων.

Η πανδημία έχει επιτείνει την κρίση ακόμα περισσότερο καθώς πολλοί υγειονομικοί δεν μπορούν να αντέξουν τον φόρτο εργασίας, ένα πρόβλημα που επίσης αντιμετωπίζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν επίσης καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για τον τομέα αυτό.

«Έχουμε λίγους εμβολιασμένους εργαζομένους που έχουν ήδη καταγραφεί ως άνθρωποι που αναζητούν εργασία στην υπηρεσία απασχόλησης», δήλωσε ο Κρίστιαν Λούντβιγκ, ιδιοκτήτης του κέντρου εξωνοσοκομειακής φροντίδας Home Intensiv. Στη Γερμανία υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να εγγραφεί ως αιτών εργασία ενώ εργάζεται παράλληλα. Σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης, ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν εργασία σε νοσηλευτικά επαγγέλματα αυξήθηκε στους 12.400 το 2020 από τους 10.800 το 2019.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι αρνηθούν να κάνουν εμβόλιο θα πρέπει να αλλάξουν κλάδο απασχόλησης, σύμφωνα με ορισμένους εργαζομένους, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Εταιρίες που βρίσκονται στην Πολωνία μπορούν να προσλάβουν φροντιστές ως οικιακούς βοηθούς, σύμφωνα με Πολωνίδα που εργάζεσαι ως φροντιστής στη Γερμανία και που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

«Κάνεις το ίδιο πράγμα, αλλά με διαφορετική περιγραφή εργασίας. Όποιος έχει μυαλό και το καταλαβαίνει αυτό θα κάνει το ίδιο με μένα», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι εμπιστεύεται τον Θεό και όχι τα εμβόλια για να είναι προστατευμένη απέναντι στον κορονοϊό.

Ο Σλόερ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αυτό το ‘παραθυράκι’ αλλά ότι αναμένει πως σύντομα θα αποκαλυφθεί και ότι οι εταιρίες που το εκμεταλλεύονται θα υποστούν συνέπειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider