ΕΕ: Απαιτούνται επενδύσεις άνω των 500 δισ. ευρώ στην πυρηνική ενέργεια ως το 2050

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Απαιτούνται επενδύσεις άνω των 500 δισ. ευρώ στην πυρηνική ενέργεια ως το 2050
Η πράσινη μετάβαση θα οδηγήσει σε μια βιομηχανική επανάσταση άνευ προηγουμένου κλίμακας, ανέφερε ο ευρωπαίος Επίτροπος Τ. Μπρετόν.

Θα χρειαστεί μια «κολοσσιαία» επένδυση στην πυρηνική ενέργεια τα επόμενα 30 χρόνια για να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν, αναφέρει το Bloomberg.

Οι υφιστάμενοι πυρηνικοί σταθμοί χρειάζονται 50 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων μέχρι το 2030, ενώ η επόμενη γενιά θα απαιτήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ (568 δισ. δολάρια) από τώρα έως το 2050, δήλωσε ο Μπρετόν σε συνέντευξή του στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Journal Du Dimanche.

«Η πράσινη μετάβαση θα οδηγήσει σε μια βιομηχανική επανάσταση άνευ προηγουμένου κλίμακας», ανέφερε ο Μπρετόν.

Τα σχόλια του Γάλλου Επιτρόπου έρχονται μετά την αποκάλυψη των σχεδίων της ΕΕ να επιτρέψει σε ορισμένα έργα φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας να χαρακτηριστούν ως “πράσινες| επενδύσεις. Το προτεινόμενο σύστημα ταξινόμησης αυτών των επενδύσεων, δέχεται πυρά από βουλευτές των Πρασίνων και περιβαλλοντολογικές ομάδες.

Ο Μπρετόν ανέφερε ότι η πυρηνική ενέργεια σε συνδυασμό με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050. Η συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινόμηση είναι απαραίτητη για την ικανότητα του κλάδου να προσελκύει κεφάλαια, είπε.

«Για να επιτευχθεί ανθρακική ουδετερότητα, θα είναι πραγματικά απαραίτητο να αλλάξουμε ταχύτητα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα στην Ευρώπη», τόνισε ο Επίτροπος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πράσινη «βούλα» για φυσικό αέριο και πυρηνικά προωθεί η ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider