Σε Νιγηρία και Αγκόλα ο ΥΠΕΞ N. Δένδιας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε Νιγηρία και Αγκόλα ο ΥΠΕΞ N. Δένδιας
Στρατηγική επιλογή η ενδυνάμωση των σχέσεων με χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, αναφέρει ο ΥΠΕΞ.

Τη Νιγηρία και την Αγκόλα επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά το διάστημα 9 με 12 Ιανουαρίου, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους των δυο χωρών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σήμερα Κυριακή ο κ. Δένδιας μεταβαίνει στη Νιγηρία, ενώ την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου θα μεταβεί στην Ανγκόλα.

Στη Νιγηρία ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Τζέφρι Ονγεάμα. Οι δυο υπουργοί μετά το πέρας των συνομιλιών θα υπογράψουν μνημόνιο διμερούς συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της παραμονής του στη Νιγηρία ο κ. Δένδιας, αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Υγείας Αντελέκε Ολορουνίμπε Μαμόρα και στη συνέχεια με τον αντιπρόεδρο της Νιγηρίας Ολουγέμι Ολουλέκε «Γέμι» Οζινμπάτζο.

Την Τρίτη 11 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στην Ανγκόλα όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Τέτε Αντόνιο. Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών μετά το πέρας των συνομιλιών θα υπογράψουν μνημόνιο διμερούς συνεργασίας, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να υπάρξουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με την υπουργό Υγείας Σίλβια Λουτουκούτα. Κατόπιν, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο αθλητικό σχολείο Lubango όπου και θα προσφερθεί ελληνική δωρεά, παρουσία του υφυπουργού Νεολαίας, Φερνάντο Φρανσίσκο Ζοάο.

Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υπουργό Επικράτειας αρμόδιο για τον Οικονομικό Συντονισμό Μανουέλ Χοσέ Νούνες.

Την Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να γίνει δεκτός σε ακρόαση από τον Πρόεδρο της Ανγκόλας Ζοάο Μανουέλ Γκονσάλβες Λουρένσο.

Οι ανωτέρω συνομιλίες τόσο στη Νιγηρία όσο και στην Ανγκόλα, οι οποίες εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό της ενεργοποίησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην αφρικανική ήπειρο, θα εστιάσουν, μεταξύ άλλων, στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και στην ενδυνάμωση των πολιτικών και οικονομικών διμερών σχέσεων με έμφαση στις επενδύσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να υπογραμμίσει τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, οι οποίες βασίζονται στην προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αναφερθεί στις προκλήσεις στην γειτονία της χώρας μας, καθώς και στην υποψηφιότητα για μια θέση μη-μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26.

Στο πλαίσιο της συνέχισης της παροχής βοήθειας από την Ελλάδα προς τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ανακοινώσει την προσφορά δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19: 900.000 στη Νιγηρία, μέσω του μηχανισμού COVAX και 100.000 στην Ανγκόλα.

Διπλωματικές πηγές: Συνεχίζεται η πολιτική ενδυνάμωσης και διεύρυνσης των σχέσεων της Ελλάδας με χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής

Η επίσκεψη αυτή, η πρώτη του υπουργού Εξωτερικών στο εξωτερικό το νέο έτος, έπεται των επισκέψεών του στη Ρουάντα, τη Γκαμπόν και την Γκάνα, τον Νοέμβριο του 2021, συνεχίζοντας έτσι την πολιτική ενδυνάμωσης και διεύρυνσης των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επαφών με χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, που αποτελεί στρατηγική επιλογή, αναμένεται επίσης να επισκεφθεί την Αθήνα τον Φεβρουάριο η υπουργός Εξωτερικών της Κένυας, την οποία είχε συναντήσει ο κ. Δένδιας στη Ρώμη τον περασμένο Ιούνιο. Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών προγραμματίζει επίσκεψη στην Σενεγάλη τον Μάρτιο προκειμένου να εγκαινιάσει τα γραφεία της εκεί πρεσβείας της Ελλάδας.

Η Νιγηρία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες χώρες τις Υποσαχάριας Αφρικής, καθώς είναι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, φιλοξενώντας την έδρα του περιφερειακού Οργανισμού ECOWAS (Economic Community of West African States). Παράλληλα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Αφρικανική Ένωση. Επιπλέον, επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο της Γουινέας και είναι συμβαλλόμενο μέρος της UNCLOS.

Κατά την παραμονή του στην Αμπούτζα, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του, με τον οποίο αναμένεται να υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς και με τον αντιπρόεδρο της χώρας.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι θα είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στη Νιγηρία (είχε προηγηθεί επίσκεψη του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ το 2018).

Ακόμη, προωθείται, σε συνεργασία με την αρμόδια υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, υπογραφή διμερούς Συμφωνίας στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης.

Κατά την επίσκεψη, αναμένεται να εξετασθούν οι προοπτικές διεύρυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη Νιγηρία δραστηριοποιούνται μεγάλες ελληνικές εταιρείες.

Η Νιγηρία είναι μία από τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής που εντάσσεται στο τετραετές πρόγραμμα αναπτυξιακής βοήθειας της Ελλάδας, στο πλαίσιο και των διεθνών προσπαθειών για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Υπενθυμίζεται ότι κυβέρνηση της Νιγηρίας διόρισε πρέσβη στη χώρα μας τον Ιούνιο του 2021, μετά από 9 έτη κατά τα οποία επικεφαλής της πρεσβείας της Νιγηρίας ήταν επιτετραμμένος, υποδηλώνοντας έτσι το αυξημένο ενδιαφέρον για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η Αγκόλα είναι επίσης μία από τις σημαντικότερες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και αναδεικνύεται σε πόλο σταθερότητας στην περιοχή. Επιπλέον, ασκεί την προεδρία της κοινότητας των χωρών οι οποίες ομιλούν την πορτογαλική γλώσσα (CPLP), στην οποία η Ελλάδα κατέστη παρατηρητής κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Λουζοφώνων Χωρών που διεξήχθη στην Λουάντα τον Ιούλιο του 2021.

Η επίσκεψη του κ. Δένδια θα είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στην Αγκόλα, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο του 2021 έλαβε χώρα η πρώτη συνάντηση Έλληνα ΥΠΕΞ με τον ομόλογό του της Αγκόλας, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο τη Γενικής Συνέλευσης. Κατά την εν λόγω συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Αγκόλα Τέτε Αντόνιο προσκάλεσε τον κ. Δένδια να επισκεφθεί την Λουάντα το συντομότερο δυνατόν.

Κατά την επίσκεψη οι δύο υπουργοί προγραμματίζεται να υπογράψουν Μνημόνιο Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας.

Εκτός από την παροχή 100.000 εμβολίων την οποία θα ανακοινώσει ο κ. Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας, θα επιδώσει ακόμη στον υπουργό Νεολαίας επιταγή 50.000 ευρώ για δράσεις στον τομέα νεολαίας και αθλητισμού. Αναμένεται ακόμη να συζητήσει τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων με τον αρμόδιο για την οικονομία Υπουργό Επικρατείας.

Οι επισκέψεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της διεύρυνσης των διεθνών επαφών της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη και την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μια μη-μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και στην ενημέρωση για τις θέσεις της χώρας μας για διάφορα διεθνή θέματα, στη βάση πάντα του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider