Νέα μέτρα ενόψει της Όμικρον: Υποχρεωτική μάσκα παντού, ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα μέτρα ενόψει της Όμικρον: Υποχρεωτική μάσκα παντού, ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις
Δύο επιπλέον τεστ για όσους φθάνουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό, υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους είναι τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο το πρωί όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής στις 27 Δεκεμβρίου για την δεύτερη δέσμη μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου.

Την λήψη νέων μέτρων για την αποτροπή και τον περιορισμό της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης από αύριο 24 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ακόμα κι αν δεν υπάρχει συνωστισμός
  • Υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας αυξημένης προστασίας KN95 στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
  • Ισχυρή σύσταση για τεστ (rapid ή PCR) σε ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, από όλες τις πύλες της χώρας, την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους
  • Ισχυρή σύσταση για test πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε παράλληλα πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία αύξηση των κρουσμάτων, η οποία ωστόσο δεν έχει γίνει σαφές αν οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως σύμφωνα με τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα, η μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι πολύ υψηλή, όμως οι ενδείξεις για τη νοσηρότητα αφήνουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα, ενώ σαφέστερη εικόνα θα υπάρχει στις επόμενες 10-15 ημέρες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αποφασίστηκε η εφαρμογή μίας πρώτης δέσμης μέτρων σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Ειδικών για το διάστημα από αύριο 24 Δεκεμβρίου ως και τις 3 Ιανουαρίου, ενώ η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου για τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ μετά τις 3 Ιανουαρίου.

«Οι έλεγχοι που θα γίνουν το επόμενο 15ημερο, ουσιαστικά θα παραπέμπουν στους ελέγχους που έχουν γίνει όλο το έτος», ανέφερε ακόμα ο κ. Πλεύρης, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν υπάρχει ούτε συζήτηση ούτε εισήγηση που να αφορούν σε επαναφορά των SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, τα μέτρα που θα συζητηθούν στην Επιτροπή για μετά τις 3 Ιανουαρίου αφορούν κυρίως στο ωράριο της διασκέδαση, την τηλεργασία και τις αθλητικές δραστηριότητες και όχι στα σχολεία. «Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά από εκεί πέρα μπορεί να επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου.

Οικονόμου: Δεν πανικοβαλλόμαστε, ούτε εφησυχάζουμε

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την αντιμετώπιση της παραλλαγής «Όμικρον» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς πανικό και χωρίς εφυσηχασμούς» υπογράμμισε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Προτού δώσει το λόγο στον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος και ανακοίνωσε τις νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι τα νέα μέτρα δεν περιλαμβάνουν καθολικούς περιορισμούς και lockdown, αλλά αποτελούν αναγκαίες προσαρμογές στην υφιστάμενη κυβερνητική στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή πλέον διαμορφώνεται.

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, σε ό,τι αφορά την πανδημία, λειτουργεί με όρους ευθύνης, απέναντι στην κοινωνία και όχι με όρους επικοινωνιακούς ή με όρους μικροπολιτικής. Είμαστε από τις χώρες που πήραμε πολύ έγκαιρα και πολύ νωρίτερα από άλλα κράτη της Ευρώπης, μέτρα που μας έχουν επιτρέψει να φτάσουμε μέχρι εδώ. Που μας έχουν επιτρέψει, λόγω του μοντέλου που ακολουθήσαμε, με την κοινωνία, την εκπαίδευση και την οικονομία ανοιχτή, με τους ανθρώπους να μην είναι περίκλειστοι, με την προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανάφερε στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου.

«Πήραμε γρήγορα μέτρα και σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και σε ό,τι αφορά την έναρξη της τρίτης δόσης, που έχουν καθυστερήσει την διασπορά της Όμικρον στη χώρα και μας επιτρέπει σε αυτή τη φάση να λειτουργήσουμε με το πλαίσιο που ανακοινώθηκε» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

«Σταθμίζουμε πάντοτε τις εισηγήσεις της επιτροπής με συνέπεια και με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, με τους οποίους έχουμε συμπορευθεί από την αρχή της πανδημίας, χωρίς να τους υπονομεύουμε και χωρίς να κλείνουμε το μάτι σε απόψεις και γνώμες που δεν βοήθησαν στην εθνική προσπάθεια, τουλάχιστο σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό και όχι μόνο. Αντιμετωπίζουμε την πανδημία, με προσπάθεια και συνεχώς προσαρμόζοντας την στρατηγική μας στις καινούριες απαιτήσεις και στα νέα δεδομένα που κάθε φορά αυτή η δυναμική κατάσταση διαμορφώνει» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι εισηγήσεις της Επιτροπής

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, η Επιτροπής Έμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε την άμεση εφαρμογή ενός πρώτου πακέτου μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει:

  • Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
  • Αγώνες κεκλεισμένων των θυρών για τους φιλάθλους
  • Υποχρεωτικά τεστ (rapid ή PCR) σε ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ακόμα κι αν δεν υπάρχει συνωστισμός
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Επιπλέον , αναμένεται πως την άλλη εβδομάδα η Επιτροπή θα ξανασυζητήσει εν όψει του πρόσθετου πακέτου μέτρων για μετά τις γιορτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν περιορισμοί στη λειτουργία ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση, περιορισμοί ατόμων ανά τ.μ σε κλειστούς χώρους και επέκταση τηλεργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider