Επ. Εμπειρογνωμόνων: Εισήγηση για «μίνι» lockdown σε 2 φάσεις - Τι θα ισχύσει για εστίαση, events, μάσκες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επ. Εμπειρογνωμόνων: Εισήγηση για «μίνι» lockdown σε 2 φάσεις - Τι θα ισχύσει για εστίαση, events, μάσκες
Κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση, οι ειδικοί αποφάσισαν και εισηγούνται μέτρα δύο φάσεων, αυτά της άμεσης εφαρμογής και αυτά που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου. 

Νέα μέτρα εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με στόχο να ελέγξει τη διασπορά της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, η οποία εκτιμάται ότι κυκλοφορεί ήδη στην κοινότητα και φέρνει τη μία ανατροπή μετά την άλλη.

Κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση, οι ειδικοί αποφάσισαν και εισηγούνται μέτρα δύο φάσεων, αυτά της άμεσης εφαρμογής και αυτά που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου.

Τα άμεσα μέτρα:

  • Ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
  • Όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ, εκτός του PCR που απαιτείται για την είσοδο στη χώρα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, Σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προτείνεται η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας αυξημένης προστασίας (KN-95).

Τα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν σε δεύτερο χρόνο και επεξεργάζονται αυτές τις ημέρες περιλαμβάνουν περιορισμούς σε εστίαση και διασκέδαση, όπως ωράρια λειτουργίας και όριο ατόμων ανά τ.μ.

Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η Κυβέρνηση.

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες», είχε δηλώσει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο».

Παρότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η επιδημία παρουσιάζει ύφεση και παρατηρείται μία ήπια αποσυμπίεση στα νοσοκομεία, η εμπειρία από τις άλλες χώρες στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη εξάπλωση της Όμικρον, έχει θέσει σε επιφυλακή τους επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να συγκρατήσουν την αναμενόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας, μέσω του ελέγχου της διασποράς του νέου ιού, η οποία αναμένεται να είναι ραγδαία.

Ήδη, η αύξηση που παρουσίασε ο αριθμός των κρουσμάτων την Τρίτη (21/12), αποτελεί ενδεχομένως red alert για αντιστροφή της πορείας της επιδημίας, δεδομένου ότι κρούσματα με το νέο στέλεχος έχουν εντοπιστεί και στην Ελλάδα από τις αρχές του μήνα.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, στη χώρα μας έχουν ανακοινωθεί 26 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, τα οποία εντοπίζονται στην Κρήτη, τη Λακωνία και την Αττική. Τα περισσότερα από αυτά δεν σχετίζονται με ταξίδι σε χώρες με αυξημένη διασπορά του νέου στελέχους, γεγονός που -σύμφωνα με τους ειδικούς- καταδεικνύει ότι ο ιός ήδη κυκλοφορεί στην κοινότητα, χωρίς ωστόσο να είναι δυνατό να εκτιμηθεί το μέγεθος της διασποράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider