Κορονοϊός: Νέα μέτρα, ακυρώσεις και επιφυλακή παγκοσμίως φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Νέα μέτρα, ακυρώσεις και επιφυλακή παγκοσμίως φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον
Η μετάλλαξη Όμικρον βάζει τον κόσμο σε «επιφυλακή».

Από νέους περιορισμούς στην Γερμανία και ματαίωση στο σταδιακό άνοιγμα των συνόρων στη Νέα Ζηλανδία, μέχρι την ακύρωση των πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων στο Λονδίνο, η μετάλλαξη Όμικρον βάζει τον κόσμο σε «επιφυλακή». Μάλιστα, η νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 είναι πλέον η κυρίαρχη στις ΗΠΑ.

Νέους περιορισμούς των επαφών σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση

Παρά τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού ωθεί τη γερμανική κυβέρνηση προς την επιβολή νέων περιορισμών, ενός «lockdown light», γράφει η Südwest Presse, τόσο στο δημόσιο, όσο και στο ιδιωτικό πεδίο.

Τα μέτρα αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν κατά την διάσκεψη, αργότερα σήμερα Τρίτη, του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Ταυτόχρονα, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ σήμανε συναγερμό, αναβαθμίζοντας το επίπεδο κινδύνου για τον πληθυσμό σε «πολύ υψηλό» – ειδικά για τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με προσχέδιο της απόφασης που θα λάβουν σήμερα ομοσπονδία και κρατίδια και έχει στη διάθεσή του το δίκτυο RND, από την 28η Δεκεμβρίου θα μπορούν να συναντώνται ιδιωτικά – είτε σε κλειστό, είτε σε ανοιχτό χώρο – έως 10 άτομα το πολύ, εμβολιασμένα ή μη. Δεν υπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 14 ετών. Τα μεγάλα υπαίθρια πρωτοχρονιάτικα πάρτι αναμένεται να ακυρωθούν, με την κυβέρνηση του Βερολίνου να έχει ήδη ανακοινώσει αυτή την απόφαση για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται παραδοσιακά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα μεγάλα νυχτερινά κλαμπ, ενώ αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι θα λειτουργήσουν με πολύ περιορισμένο αριθμό θεατών, στο 30-50% της χωρητικότητας, και μόνο για εμβολιασμένους ή ιαθέντες και χρήση μάσκας, ενώ οι διοργανωτές θα έχουν τη δυνατότητα να απαιτήσουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

Οι αγώνες ποδοσφαίρου της Bundesliga και άλλες αντίστοιχες αθλητικές συναντήσεις θα διεξάγονται ξανά χωρίς φιλάθλους. Είναι μάλλον χαρακτηριστικό το ότι σε προηγούμενο προσχέδιο απόφασης γινόταν λόγος μόνο για περιορισμό του αριθμού των θεατών, όχι αποκλεισμό τους.

Η οικονομική στήριξη της πολιτείας προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα θα παραταθεί, προκειμένου να καλύψει τις νέες ανάγκες. Τα κρατίδια θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τη βοήθεια ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της περιοχής τους.

Επιπλέον, όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Bild, η καγκελαρία έχει ήδη δώσει οδηγίες στο υπουργείο Άμυνας και στα ομοσπονδιακά και κρατιδιακά υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Υγείας, για την εκπόνηση σχεδίων λειτουργίας έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που, λόγω της διασποράς της Όμικρον, μεγάλος αριθμός υπαλλήλων τεθεί σε καραντίνα.

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, αναφερόμενο στην παραλλαγή Όμικρον, αναβάθμισε χθες το βράδυ το επίπεδο κινδύνου για τον γενικό πληθυσμό σε «πολύ υψηλό», ειδικά για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Αντίστοιχα, «υψηλός» θεωρείται ο κίνδυνος για όσους έχουν κάνει δύο εμβόλια ή έχουν νοσήσει, ενώ χαρακτηρίζεται «μέτριος» για όσους έχουν λάβει ενισχυτική δόση. Το Ινστιτούτο προειδοποιεί ακόμη για μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και για ταχεία υπερφόρτωση του συστήματος Υγείας. Διευκρινίζει ότι οι ανακοινώσεις του θα χρειαστεί να επικαιροποιηθούν, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία.

Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ επανέλαβε και χθες ότι αποκλείεται γενικό lockdown πριν από τα Χριστούγεννα, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν ευρύτεροι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους από τον Ιανουάριο, εξαιρώντας το κλείσιμο σχολείων και των επιχειρήσεων εστίασης. Οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της κατάστασης τις προσεχείς εβδομάδες.

Η Νέα Ζηλανδία αναβάλλει το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων της

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανέβαλε σήμερα το προγραμματισμένο άνοιγμα κατά φάσεις των συνόρων της χώρας της Ωκεανίας ως τουλάχιστον τα τέλη του Φεβρουαρίου, εξαιτίας της ανησυχίας που προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση σε παγκόσμια κλίμακα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού.

Η χώρα του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού μόλις άρχιζε να χαλαρώνει τα μέτρα που είχε λάβει για την ανάσχεση της πανδημίας, τα οποία συγκαταλέγονται στα πιο αυστηρά σε διεθνές επίπεδο. Οι περιορισμοί στα σύνορά της επρόκειτο να αρχίσουν να αίρονται τον Ιανουάριο και ο σκοπός ήταν να μπορούν όλοι οι ξένοι τουρίστες να την επισκέπτονται από τον Απρίλιο.

Όμως τα ταξίδια χωρίς καραντίνα, που θα άρχιζαν για τους Νεοζηλανδούς που κατοικούν στην Αυστραλία από τη 16η Ιανουαρίου, πλέον δεν θα είναι εφικτά παρά στα τέλη του Φεβρουαρίου το νωρίτερο, ενημέρωσε ο υπουργός που είναι αρμόδιος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Κρις Χίπκινς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουέλινγκτον.

Εξάλλου, η παραμονή σε καραντίνα των ταξιδιωτών θα αυξηθεί σε 10 ημέρες από μία εβδομάδα σήμερα. Και ακόμη, γίνεται στενότερο το χρονικό διάστημα πριν από την αναχώρηση μέσα στο οποίο οι ταξιδιώτες με προορισμό τη Νέα Ζηλανδία θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ: από τις 72 μειώνεται στις 48 ώρες πριν από την πτήση.

Η νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 είναι πλέον η κυρίαρχη στις ΗΠΑ

Η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού έχει γίνει πλέον η κυρίαρχη στις ΗΠΑ, καθώς αντιπροσώπευε το 73,2% των μολύνσεων που καταγράφηκαν την εβδομάδα η οποία ολοκληρώθηκε τη 18η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα δεδομένα των αμερικανικών υγειονομικών αρχών.

Η Όμικρον, εξαιρετικά μολυσματική, ξεπέρασε την παραλλαγή Δέλτα μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες και αντιπροσωπεύει πλέον ως και το 96,3% των κρουσμάτων σε τρεις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ (Όρεγκον, Ουάσινγκτον, Άινταχο), σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), την κυριότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας.

Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, που ολοκληρώθηκε την 11η Δεκεμβρίου, τα κρούσματα της Όμικρον δεν αντιστοιχούσαν παρά στο 12,6%. Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 4η Δεκεμβρίου, αποτελούσαν το 0,7%. Η Όμικρον, που εξαπλώνεται με τρομακτική ταχύτητα, είχε εντοπιστεί σε 48 αμερικανικές πολιτείες ως χθες Δευτέρα, ενώ το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της καταγράφηκε μετά την αλληλούχηση του γονιδιώματος στην Καλιφόρνια την 1η Δεκεμβρίου.

Ματαιώνονται οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις στο Λονδίνο

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ανακοίνωσε απόψε ότι ματαιώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις που επρόκειτο να γίνουν στη βρετανική πρωτεύουσα την Πρωτοχρονιά, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον στη Βρετανία.

Αντί για την εκδήλωση, θα μεταδοθεί από το BBC μια «εντυπωσιακή εκπομπή» στην οποία θα γίνεται αναφορά στα σημαντικότερα γεγονότα του 2021.

Το Λονδίνο ακολουθεί έτσι το παράδειγμα του Παρισιού που το Σάββατο ανακοίνωσε ότι ματαιώνει τη ρίψη πυροτεχνημάτων και τις συναυλίες που επρόκειτο να δοθούν στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Το Μαρόκο από την πλευρά του επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί της Πρωτοχρονιάς.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ακυρώνει τα παραδοσιακά της Χριστούγεννα στο Σάντριγχαμ

Η βασίλισσα Ελισάβετ ακύρωσε τη διαμονή της στην κατοικία της στο Σάντριγχαμ, στην ανατολική Αγγλία, όπως συνηθίζει τα Χριστούγεννα, τα οποία θα γιορτάσει φέτος στον πύργο του Ουίνδσορ, κοντά στο Λονδίνο, μετέδωσαν σήμερα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Η 95χρονη μονάρχης έλαβε αυτή την "προσωπική απόφαση έπειτα από ώριμη σκέψη", εξήγησε πηγή προσκείμενη στη μοναρχία μιλώντας στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association, σύμφωνα με την οποία η επιλογή αυτή "αντικατοπτρίζει μια προσεκτική προσέγγιση".

"Μέλη της (βασιλικής) οικογένειας θα πάνε στο Ουίνδσορ κατά την περίοδο των Χριστουγέννων", δηλώνει η ίδια ανώνυμη πηγή, σύμφωνα με την οποία "θα τηρηθούν οι εύλογες προφυλάξεις και όλες οι κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές".

Η βασίλισσα, στην οποία οι γιατροί συνέστησαν τον Οκτώβριο να αναπαύεται έπειτα από μια νύχτα που πέρασε στο νοσοκομείο, και τα στενά μέλη της οικογένειας περνούν κατά παράδοση τα Χριστούγεννα στο Σάντριγχαμ, όπου πηγαίνουν στην εκκλησία ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Η βασίλισσα είχε ήδη αποφασίσει προληπτικά να μην οργανώσει την παραδοσιακή οικογενειακή συγκέντρωση με περίπου πενήντα άτομα αυτήν την Τρίτη στον πύργο του Ουίνδσορ, στο εξής κύρια κατοικία της, για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του συζύγου της Φίλιππου τον Απρίλιο.

Τα πρώτα κρούσματα Omicron σε Κολομβία, Παναμά και Κόστα Ρίκα

Το εθνικό ινστιτούτο υγείας της Κολομβίας επιβεβαίωσε τα τρία πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το υπουργείο Υγείας του κράτους των Άνδεων.

Πρόκειται για κατοίκους των παραθαλάσσιων πόλεων Καρταχένα και Σάντα Μάρτα.

Οι δύο από τους ανθρώπους που μολύνθηκαν είχαν επισκεφθεί τις ΗΠΑ και ο τρίτος την Ισπανία, διευκρίνισε ο κολομβιανός υπουργός Υγείας Φερνάντο Ρουίς.

Το υπουργείο Υγείας του Παναμά ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού, ενώ στη γειτονική Κόστα Ρίκα καταγράφηκαν ακόμη τρία επιβεβαιωμένα κρούσματά της.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Παναμά, τον Λουίς Φρανσίσκο Σούκρε, ο άνθρωπος που μολύνθηκε είναι πενηντάρης, εργάζεται στον τομέα των μεταλλείων και ταξίδεψε πρόσφατα στη Νότια Αφρική. Είναι αλλοδαπός που όμως ζει μόνιμα στο κεντροαμερικανικό κράτος. Έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 και όταν έφθασε αεροπορικώς την 8η Δεκεμβρίου είχε επίσης κάνει τεστ αντιγόνων για τον νέο κορονοϊό «με αρνητικό αποτέλεσμα», διευκρίνισε ο κ. Σούκρε. Έχει τεθεί σε απομόνωση και είναι ασυμπτωματικός.

Οι παναμαϊκές υγειονομικές αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν έξι άνθρωποι, που ήρθαν σε επαφή με το πρόσωπο αυτό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μπορεί να έχουν επίσης μολυνθεί από την νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, που εξαπλώνεται αστραπιαία σε παγκόσμια κλίμακα.

Στην Κόστα Ρίκα, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ακόμη τρία κρούσματα της Όμικρον· μολύνθηκαν ένα παιδί και δύο ενήλικοι.

Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε το Σαββατοκύριακο.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Η Όμικρον εκτροχιάζει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη στο δ' τρίμηνο

Ατσαλάκης: Έρχεται επιθετικά η Όμικρον -Να περιοριστούν οι επαφές σε κλειστούς χώρους

gazzetta
gazzetta reader insider insider